Майдани під прапором чужої держави

Категорія: Матеріали номераПро що говорять

Протягом кількох місяців ми очікували танкового вторгнення путінської армії, яка «націлилася» на Харків, Донецьк, Луганськ… І глибоко в душі сподівалися, що «п’ята колона» не ризикне атакувати Українську державу саме в цих містах, виконуючи другу фазу кремлівського сценарію (перша – Крим).

 

Що маємо? Військової навали поки що (дякувати Богові!) немає. Натомість вороги України «узяли» плацдарми в Харкові, Донецьку, Луганську – будинки облдержадміністрацій, а в останньому місті – кількаповерховий офіс управління СБУ.

Отож кілька «квітневих тез» (цей термін полюбляв повторювати більшовицький вождь Ульянов). До речі, стратег «жовтневого перевороту» в Росії вимагав: жодної підтримки – центральному уряду.

А які заклики нинішніх учасників перевороту? Вони називають центральний уряд «хунтою», не визнають парламент, вимагають «всепрощення» садистам із «Беркуту», а ще – щоб російська мова стала «в один ряд» з українською. А ще – приєднання трьох східних регіонів до Росії… Словом, у цьому сепаратистському наборі, як у борщовому – усього вистачає…

Тільки ось у борщовому… перець, образно кажучи.

Сепаратисти ігнорують офіційний Київ

Одна з квітневих тез керівництва держави – скласти зброю. Мовляв, тоді буде «всепрощення». Якщо «ні»»… Цього тижня парламент, змінивши законодавство, посилив санкції щодо сепаратистів, які виношують плани повалити владу (вони можуть сісти за грати на великий строк – до 15 років).

Глава МВС Арсен Аваков висунув ультиматум «п’ятій колоні» – до певного часу залишити адмінбудівлі. Утім, силовики (особливо, підрозділ «Ягуар» ВВ МВС України) показали, що є порох у порохівницях – вони звільнили будівлю Харківської ОДА без жодного пострілу. Тим часом у Луганську й Донецьку кажуть, що на вимогу Авакова їм «начхати».

Отже, є пояс неспокою – так зване протестне «намисто» з трьох міст. Пояс тривоги й можливої біди. Що непокоїть? Навколо захоплених будівель споруджують барикади. Багатоешелоновані. Із кількома видами захисту – мішки з піском, дошки, каміння, металеві конструкції… Щоб знешкодити ці перепони, потрібні потужні силові підрозділі. Фахівці кажуть, що в такому разі без людських жертв не обійтися… І я не можу не погодитися з моїм колегою, журналістом Євгеном Якуновим, який риторично запитує: невже в інтересах держави – дати підстави для «створення» ще однієї «Небесної сотні» – «Донбаської»?

Ні! (Упевнений, що багато хто так думає). Яке розв’язання ситуації? Переговори.

Так, вони тривають. Представники офіційного Києва – у трьох «бунтівних» містах. Конкретизуємо деякі з вимог сепаратистів. Федералізація регіонів. Губернатора повинні обирати…

Позиція Києва: новації законодавства передбачають, що місцеві органи влади одержать величезні повноваження. Хіба це не є ознакою самостійності в питаннях розвитку? А щодо обрання керівника області? Плануємо створити виконкоми, отож депутати матимуть усю повноту влади.

Не чують. І вперто за своє… Над захопленими будинками підняли прапори ворожої держави, себто РФ.

Ще один Майдан? Так. Але Майдан у Києві був під прапором України, а на сході – під стягом чужої держави.

«Путин… Мы – последняя надежда всей Украины»

Отож зона тривоги – три регіони. На стрічці новин: сепаратисти захопили будівлю СБУ, а там – зброярня, тобто зловмисники вже з автоматами й кулеметами… Звідси – «квітнева» теза: чому так «легко» здалася» місцева СБУ в Луганську?

Перший висновок: зрада.

Чимало телеканалів показали відеосюжети, у центру уваги яких були бойовики, які захопили будівлю СБУ в Луганську. Один із них заявив:

– Господин Путин, мы – последняя надежда «сделать доброго соседа»…

– Сепаратисти просять допомоги. «Добрый сосед» – це Україна.

Чому безперешкодно захопили будівлю Луганського управління СБУ?

У коментарі для «ЧК» колишній начальник головного управління розвідки СБУ, генерал Олександр Шарков сказав: приміщення місцевої СБУ без підготовки й координації з боку ворогів захопити було б неможливо. Це був заздалегідь підготовлений напад. Серед «п’ятої колони» – були, певно, зрадники із числа працівників управлінні СБУ. Вони й допомогли.

Генерал Шарков вважає, що в Луганську було повністю провалено агентурну діяльність із боку СБУ. Чи могли вороги захопити матеріали розвідувального характеру, оперативні дані? Шарков висуває версію, що працівники СБУ – патріоти України – встигли або вивести або знищити секретні теки. Він не розуміє, чому Київ не віддав наказ особовому складу Луганського СБУ захищати будівлю зі зброєю в руках?

Яким чином «викурити» сепаратистів із захоплених будівель? Лише шляхом переговорів, вважають як експерти, так і незалежні оглядачі.

Стріляти – неприйнятно!

Є думка: до переговорів із РФ залучити не лише Америку і ЄС, а й Донбас, тобто Ріната Ахметова. Офіційний Київ – проти… Аргумент? Мовляв, тоді давайте запрошувати до переговорів Чечню й Дагестан. Що робити?

Шукати шляхи компромісу серед бізнесових, управлінських еліт Донбасу. А що Путін? Він поки що вичікує…

У МЗС кажуть: є незаперечні докази того, що діяльність озброєних сепаратистів на Сході країни координує та організовує Росія. Щоденно затримують російських шпигунів і членів диверсійних груп, які координуються ФСБ і військовою розвідкою РФ.

Водночас держсекретар США Джон Керрі звинуватив російські спецслужби в розпалюванні сепаратистських заворушень на сході України, заявивши, що Москва може спробувати готуватися до військових дій, як це було в Криму.

Путін не дрімає…

Ось одне із повідомлень СБУ:

«5 квітня працівники СБУ спільно з прикордонниками в пункті пропуску «Красна Таловка» (Луганська область), затримали громадянина РФ Романа Банних, який намагався перетнути державний кордон України для організації та координації сепаратистських акцій у Луганську».

Бойовики із загону Банних у Донецьку організовували підпільні осередки, намагалися залучити до протиправної діяльності спецпризначенців МВС України, забезпечували екстремістів зброєю та вибухівкою…

За результатами масштабної спецоперації СБУ затримала 15 активних учасників диверсійної групи, вилучено 300 автоматів, 1 протитанковий гранатомет, велику кількість гранат, 5 пістолетів, пляшки із запалювальною сумішшю, значну кількість гладкоствольної та холодної зброї.

Щодня СБУ затримує російських диверсантів, які намагалися або підірвати стратегічні об’єкти, або атакувати органи влади. Серед них є й жінки, на жаль.

Насторожує й такий факт. Люди в цивільному, які дестабілізували ситуацію в Криму, помічені в східних областях України. Про це заявив офіцер Військово-морських сил Збройних сил України Олексій Мазепа.

Що каже центральна влада? В інтерв’ю Першому національному телеканалу Олександр Турчинов заявив:

– …Провокації в Україні ще можуть відбуватися, вони готуються й координуються. До Інтернету постійно вкидається різноманітна інформація, зокрема, заклики брати зброю, валити нелегітимну владу. Ці заклики відбуваються з IP-адрес на території Російської Федерації. Вони підробляють свій формат під місцевих мешканців, розповідають казки, що ми тут створили фронт чи армію звільнення Донбасу чи ще чогось. Але це технології, які відпрацьовані в російських спецслужбах, і саме цими технологіями вони намагаються розкачувати ситуацію. Переконаний, що ці провокації не пройдуть в Україні.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.