Баварські сосиски, грецькі маслини та французьке вино: українські клуби дізналися імена суперників у єврокубках

Категорія: Спорт

«ЧК» про результати жеребкування 1/8 Ліги чемпіонів та 1/16 Ліги Європи.

Ліга чемпіонів

Донецький «Шахтар» знову наступає на одні й ті самі граблі: не зумівши вибороти перше місце у своїй групі клуб Ріната Ахметова отримує в плей-офф фактично не прохідного суперника. «Баварія» – постійний фаворит ЛЧ, який за останні п’ять років вигравав цей турнір двічі (2010, 2012). Гіршим, напевно, лише міг бути варіант із «Реалом», який нещодавно встановив новий рекорд: 20 перемог поспіль на всіх «фронтах».

«Баварія» сьогодні – це реальна «машина». Мюнхенці лідирують у національній першості, випереджаючи найближчого конкурента на дев’ять очок. 12 перемог, 3 нічиї, нуль поразок, 37 забитих і всього 3 пропущених м’ячі – у чемпіонаті Німеччини «Баварія» пре як танк. Свою групу в ЛЧ німці виграли, випередивши «Манчестер Сіті» на сім очок. Команда має фантастичний підбір футболістів: Ноєр, Лам, Рібері, Роббен, Алонсо, Мартінес, Мюллер, Швайншайгер – куди не глянь, скрізь «зірки» світового рівня. Плюс один із найкращих тренерів сучасності – Пеп Гвардіола.

«Шахтар» за всіма ігровими показниками, компонентами, позиціями поступається супернику. На додачу, перший матч дуелі гірники проведуть удома – не найкращий варіант для такого протистояння. Ну, і пауза в чемпіонаті України ніяк не піде на користь команді Луческу. Для донеччан – це буде перша офіційна гра після підготовчих зборів, натомість «Баварія» буде на ходу, в ігровому тонусі. Як сказав тренер збірної України U-19 Олександр Головко, єдиним варіантом для «Шахтаря» буде терпіти та сподіватися на шанс в контратаці.

Об’єктивно – шансів пройти «Баварію» у донецької команди майже немає. І хоча тренерський штаб гірників виражає впевненість у своїх силах, навряд чи ми побачимо «помаранчево-чорних» у чвертьфіналі.

Результати жеребкування 1/8 Ліги Чемпіонів

ПСЖ – «Челсі»

«Манчестер Сіті» – «Барселона»

«Байєр» – «Атлетико»

«Ювентус» – «Боруссія» Д

«Шальке» – «Реал»

«Шахтар» – «Баварія»

«Арсенал» – «Монако»

«Базель» – «Порту»

Перші матчі 1/8 фіналу (17/18 та 25/26 лютого) переможці груп проведуть у гостях, зустрічі і відповідь (10/11 та 17/18 березня) – удома.

Ліга Європи

«Дніпро»

Дніпропетровці буквально в останній момент ускочили в потяг 1/16 фіналу. І якби не «сліпота» чеських арбітрів, які не зарахували чистий м’яч, забитий «Карабахом» «Інтеру», не бачити «Дніпру» єврокубкової весни. Підопічні Маркевича отримали в суперники грецький «Олімпіакос» – учасника Ліги чемпіонів: команду досвідчену, зубату, організовану та надзвичайно сильну в рідних стінах, на чому наголосив головний тренер дніпрян.

Греки наразі йдуть другими у внутрішній першості, у своїй групі ЛЧ вони всього на очко відстали від «Ювентуса», який посів друге місце. Команда дуже непроста й за рівнем, можливо, трішки сильніша за сьогоднішній «Дніпро». Результат цього протистояння в більшій мірі залежатиме від команди Ігоря Коломойського. Питання в тому, чого хоче «Дніпро»?

Маркевич не раз нарікав на проблеми зі складом. У команди проблема №1 – відсутність яскравого плеймейкера після від’їзду Джуліано. Стрініч із нового року гратиме в Англії, туди активно сватають Коноплянку, який відмовився підписати новий контракт із «Дніпром». А Женя для команди значить дуже багато. Слабка лавка запасних – у випадку травм чи дискваліфікації лідерів, замінити їх ніким. Команда мало забиває: Зозуля і Селезньов – бліда тінь себе минулорічних, Роман узагалі не забиває п’ять місяців, благо, Калініч, час від часу «прокидається». Маркевич постійно наголошує: «якщо ми хочемо серйозних результатів нам треба підсилюватися, бажано чотири-п’ять якісних футболістів». Ніби домовилися з керівництвом. Але як буде, побачимо. У будь-якому випадку новачкам треба час аби зігратися, а його у «Дніпра» немає. Водночас команда навчається грати інакше, але футболістам поки складно дається перехід від вертикального футболу часів Рамоса, до «тіки-таки», яку хотів би бачити Маркевич.

Словом, «Дніпро» у змозі пройти греків, якщо команда вирішить проблеми, про які говорилося раніше. А поки шанси 50 на 50.

«Динамо»

От кого не зрозуміють у випадку невдачі, то це команду Реброва. «Динамо» під керівництвом молодого наставника змінюється буквально на очах. Гра тішить уболівальників. На відміну від Маркевича, Сергій Станіславович постійно наголошує, що в нього хороші футболісти, серед яких немає «священних корів». От «загрався» десь Ярмоленко, Ребров садить Андрія на «банку». Мовляв, ти, хлопче, посидь тут і подумай – гратимуть інші. Ярмола подумав і заграв так, що нині ним активно цікавиться «Манчестер Юнайтед». Подейкують, що сам Луї Ван Гал дав команду менеджерам розпочати з Андрієм переговори щодо можливого трансферу. Тобто, у Реброва не лише команда грає краще, а й росте рівень футболістів. Ярмоленко не єдиний приклад. Згадайте, як у цьому сезоні заграли Беланда, Кравець, Ленс, Рибалка – любо-дорого дивитися. «Динамо» упевнено виграло групу, лідирує в Чемпіонаті України. Не хотілося б забігати наперед, але, схоже, Київ поступово повертає минулу славу.

У суперниках киян – середнячок французької Ліги 1 «Генгам». Команда зірок із неба не хапає, до єврокубків потрапила, вигравши національний Кубок. Нині команда з Бретані перебуває на 13 місці в чемпіонаті Франції, програвши 11 матчів із 18. Не вражає, так? А от у Лізі Європи французи випередили мінське «Динамо» і ПАОК, набравши десять очок – це вже непоганий результат. Словом, команда так собі, нічим не сильніша за суперників киян за груповою стадією. А отже, «Динамо» зобов’язане проходити французів. Водночас у «біло-синіх» перша гра на виїзді. Який не який, а все-таки козир.

Результати жеребкування 1/16 Ліги Європи

«Янг Бойз» – «Евертон»

«Торіно» – «Атлетик»

«Севілья» – «Боруссія» М

«Вольфсбург» – «Спортинг»

«Аякс» – «Легія»

«Ольборг» – «Брюге»

«Андерлехт» – «Динамо» Москва

«Дніпро» – «Олімпіакос»

«Трабзонспор» – «Наполі»

«Генгам» – «Динамо» Київ

«Вільєреал» – «Зальцбург»

«Рома» – «Феєнорд»

«ПСВ» – «Зеніт»

«Ліверпуль» – «Бешикташ»

«Тоттенхем» – «Фіорентина»

«Селтік» – «Інтернаціонале»

Матчі 1/16 фіналу відбудуться 19 та 27 лютого

Ярослав ТИМОШИК

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.