Податки на нерухомість: скільки й коли платити?

Категорія: Про що говорять

93547deef668898659a3ce7389fe3dd9

Цьогоріч сплачуватимемо податок за свої квартири та будинки за старими правилами.

А все тому, що 2014-го українці платили податок на житло за 2013 рік. Чому так? Причина в тому, що позаторік парламент звільнив фізичні особи від сплати цього податку, перенісши сплату на 2014-й.

Окрім того, з 1 січня до 31 березня 2014-го стягується податок із житлової площі, а з 1 квітня до 31 грудня 2014-го – уже із загальної площі нерухомості.

Саме минулої весни парламент ухвалив законодавчі зміни в оподаткуванні нерухомості й вирішив, що оподатковувати потрібно всю площу, а не лише житлову.

Податкові ставки для фізичних осіб також залишилися на рівні 2014-го: неоподатковуваний мінімум для громадян становить 120 кв. м для квартир, 250 кв. м для будинків і 370 кв. м для власників квартир і будинків, нагадують аналітики в ЗМІ.

Якщо власник володіє нерухомістю понад цю площу, але не більше 240 кв. м для квартир і не більше 500 кв. м для будинків, тоді треба сплатити відсоток від мінімальної заробітної плати за кожен «зайвий» метр. Хто має у власності квартиру площею понад 240 кв. м або будинок понад 500 кв. м, платитимуть уже 2,7 відсотка від мінімальної зарплати за кожен «зайвий» метр.

Документи для оплати громадяни отримають до 1 липня, сплатити потрібно протягом 60 днів. Інакше доведеться викладати гроші ще й на штраф: при затримці до 30 календарних днів – 10 відсотків від суми податкового боргу, а понад 30 днів – 20.

А ще власникам житла не завадило б заздалегідь звернутися до податкової за місцем реєстрації фізичної особи щодо різних уточнень. Наприклад, якщо ви маєте помешкання в новобудові, потрібно пам’ятати: податок на нерухомість сплачується починаючи з місяця отримання документів щодо права власності.

А ось податок на житло, котре придбане на вторинному ринку протягом податкового року, нараховується не з місяця придбання (наприклад, лютий), а починаючи з наступного (у нашому випадку — березень). Можливі ускладнення й під час розрахунку податків на нерухомість, якою володіють декілька осіб. Приміром, не оподатковується квартира загальною площею в 140 кв. метрів, якщо вона перебуває в частковій власності двох і більше людей: на кожного власника припадає не більше 70 «квадратів», а законна неоподатковувана площа, як зазначено вище, становить 120 кв. метрів.

Щодо нового податку на нерухомість, його українці сплачуватимуть лише наступного року. Нагадаємо, неоподатковуваний мінімум для квартир становитиме 60 кв. м загальної площі, а для будинків – 120 кв. м. Максимальна ставка податку не повинна бути більше 2 відсотків від мінімальної зарплати за «квадрат» перевищення.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.