Лев ПАРЦХАЛАДЗЕ: «Київщина має колосальний потенціал, вона – як неогранований алмаз»

Категорія: Важливо

Минулого тижня працівникам Київської обласної державної адміністрації було представлено першого заступника голови. Після погодження в Адміністрації Президента України та Кабінеті Міністрів на цю посаду призначено Льва Парцхаладзе. В ексклюзивному інтерв’ю «ЧК» Лев Ревазович розповів про пріоритети діяльності та своє бачення соціально-економічного розвитку області.

Леве Ревазовичу, це перше Ваше призначення на посаду державного службовця. Чому успішний підприємець, голова обласної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» зважився на такий крок? Як будете поєднувати державну посаду з іншою діяльністю?

Я завжди хотів бачити реальні зміни в державі, адже чимало процесів у нас залишилося ще з радянської епохи. Вони себе вже давно вичерпали. Тому постійно намагався змінити систему, зокрема, і через депутатську діяльність. Однак майже весь час перебував у опозиції, тож реально впливати на ситуацію не міг. Революція Гідності лише посилила в мене бажання змін на краще, як і в більшості співвітчизників. І зрозуміло, що на державній посаді таких повноважень більше. Тому готовий взяти на себе відповідальність за визначену ділянку роботи, а саме – Київську область. Переконаний, що наш регіон за якістю життя може бути найкращим не лише в Україні, але й досягнути справжнього європейського рівня. Тож хочу долучитися до того, щоб наші діти жили краще за нас. Щоб вони не хвилювалися за свою безпеку та свободу, зрештою, нормально жили, а не виживали. Адже це не нормально, коли наші пенсіонери не в змозі придбати елементарні ліки та харчі!

Лев Парцхаладзе народився 1971 року в Тбілісі, звідки родом його родина. 1986 року його батько брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Потім сімя залишилася мешкати в Україні. Після середньої школи Лев Парцхаладзе закінчив СПТУ за фахом столяр – будівельний паркетник. А після служби в армії, 1991 року вступив до Київського Європейського університету, з 1994 року розпочав займатися підприємницькою діяльністю. 1998-2011 роки – обіймав посаду президента групи компаній «XXI століття». Одним із перших в Україні вивів компанію на IPO. 2001 року отримав почесне звання «Заслужений економіст України». 2004 року став Людиною року загальнонаціональної програми в номінації «Підприємець року».

Щодо бізнесу, то я давно від нього відійшов і займаюся громадською діяльністю. Тому з поєднанням бізнесу й державної служби проблем немає. Але той управлінський досвід, що набув у підприємництві, може бути корисним для роботи в обласній адміністрації.

Які недоліки в організації роботи облдержадміністрації відразу кидаються у вічі?

Насамперед, немає електронного документообігу. Наступне, але не менш важливе – не налагоджено систему підбору кадрів. Підхід до визначення цілей дуже формальний. Потрібно повністю змінити цю систему координат – ставити цілі, вибудовувати стратегію їхнього досягнення і виконувати завдання. Нині головним є процес, часто без певної мети.

Але про що може йтися з такими зарплатами державних службовців?

Згоден. І тому моє принципове завдання – створити умови для праці, щоб мої працівники отримували достойну заробітну плату. Ще один пріоритетний напрямок діяльності – боротьба з корупцією, але без гідної зарплати це неможливо. Якщо людина отримує 1200 гривень, то вимагати від неї кришталевої чистоти та якісних підходів до роботи неможливо.

Окрім підвищення оплати праці, які ще бачите шляхи боротьби з корупцією?

На жаль, у нас корумповано дуже багато структур: суди, міліція. А з огляду на скарги людей, які нам надходять, найбільше процвітає корупція в системі реєстрації, земельному агентстві, Державній архітектурно-будівельній інспекції. Тому, в першу чергу, хотів би розпочати очищення із цих структур. Зокрема, в органах реєстрації щорічно відбувається 250-300 тисяч реєстраційних операцій. Не секрет, що там існує чітка тарифікація, налагоджено корупційні схеми. Щоб пришвидшити процес, необхідно звернутися до комерційних фірм, котрі існують при органах реєстрації, та офіційно сплатити певну суму.

Але названі Вами державні структури безпосередньо не підпорядковані КОДА.

Тому будемо звертатися у вищі інстанції, вимагатимемо змінити керівництво. Чому сьогодні питання постає саме так? Фактично країна – у воєнному стані. Зрозуміло, що це впливає на рівень життя. І якщо за таких умов чиновник збирає побори, особливо з пенсіонерів та інших незахищених, то це можна прирівняти до мародерства. Тому ми сформували Антикорупційний штаб, який збирається кілька разів на тиждень, розробили відповідний план дій, організували «гарячу лінію» для звернень громадян, які зіштовхуються з хабарництвом. Уже є відповідні скарги, які ми ретельно вивчаємо. Опрацьовуємо кожне повідомлення окремо, і я впевнений, що цю систему необхідно руйнувати повністю й назавжди.

Як вирішуватимуться кадрові питання? Як швидко буде призначено голів районних державних адміністрацій? Адже на місцях уже тривалий час немає керівників.

Це болюче питання. В області призначено лише двох голів РДА. Сподіваюся, найближчим часом Кабінет Міністрів погодить ще кілька кандидатур.

До речі, під час узгодження Вашої кандидатури були якісь побажання чи настанови з боку Адміністрації Президента й Уряду?

Насамперед, ішлося про те, щоб максимально ефективно вибудувати роботу Київської обласної державної адміністрації та про боротьбу з корупцією. Ну, і звичайно, побажання кращих показників у соціально-економічному розвитку регіону.

Як Ви оцінюєте інвестиційну привабливість області? Інвестори не втрачають інтерес до Київщини?

Наразі зовнішніх інвесторів практично немає. Але є внутрішні. Я досить непогано розуміюся, як необхідно залучати інвестиції. Коли керував компанією «ХХІ століття», у нас було понад сто висококласних інвесторів. Це – провідні інвестиційні банки та корпорації. Тому чудово знаю їхню культуру, настрої та побажання. Київщина має колосальний потенціал, його просто необхідно реалізувати. Адже наша область – це як неогранований алмаз. Тому сьогодні Департамент економіки має змінити свою стратегію й працювати зовсім інакше. Сподіваюся, що буду курувати цей напрямок діяльності та зроблю все для того, щоб залучити в область найцікавіших інвесторів і розкрити потенціал краю.

Чи бачите якісь конкретні сфери залучення інвестицій?

Звичайно. Наприклад, це – затвердження та реалізація проекту будівництва Кільцевої дороги. Наступний напрямок: у Києві п’ять тисяч гектарів землі знаходиться під промисловою територією. Тож необхідно домовитися зі столичною владою та перенести ці об’єкти в область. Це створить сотні тисяч нових робочих місць, це – багатомільйонні податки до бюджету Київщини. Столиці зовсім не вигідно відводити такі величезні площі під промислові об’єкти. У Києві може залишитися, приміром, високоточне виробництво. А в області нам необхідно створити кілька потужних технопарків. До речі, така програма свого часу була успішно реалізована в Москві та Московській області. Вважаю, що ми це зможемо зробити ще краще.

Також туристична сфера. Для прикладу візьміть лише Новообухівську трасу, де розміщено десятки величезних ресторанів. І всі ці заклади, особливо влітку, на вихідні, переповнені відвідувачами. Тому ми можемо зробити там усілякі розважальні центри: лижні траси, луна-парки, зоопарки, місця для занять різними видами спорту й реалізувати багато інших проектів. На Київщині надзвичайно багато історичних пам’яток. Тож чому б не організувати до них велосипедні чи піші маршрути? І, звичайно, область має максимально використовувати свій сільськогосподарський потенціал. У нас є Київ – величезний споживач продукції.

Не можу не запитати у Вас про допомогу воїнам, які перебувають у зоні АТО, соціальний захист родин, які залишилися без годувальників.

Київщина – одна з небагатьох найдисциплінованіших областей щодо мобілізації, наш регіон направляє на фронт найбільше військовослужбовців. Водночас ми маємо й сумну тенденцію стосовно загиблих і поранених учасників АТО. Тому ведемо активну роботу щодо підтримки родин загиблих і сприяння в реабілітації пораненим бійцям. У Київській області один із найкращих волонтерських рухів у державі, і ми всіляко його підтримуємо.

Як налагоджено взаємодію з обласною радою. Чи будете брати участь у наступних місцевих виборах?

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» не має депутатів у обласній раді. Проте я познайомився практично з усім депутатським корпусом, ми маємо конструктивний діалог. Переважна більшість депутатів усвідомлює ситуацію, що склалася в державі, та готова вирішувати важливі соціально-економічні проблеми регіону.

Безумовно, наша політична сила буде брати участь у місцевих виборах. Переконаний, ми отримаємо високий результат. Наразі готуємося до з’їзду, залучаємо лідерів громадської думки, прогресивних патріотів, які могли б стати на місцях нашим міцним активом, своєрідним центром тяжіння. Упродовж одного-двох місяців у всіх районних центрах і містах обласного значення будуть відкриті наші партійні офіси. Ми прагнемо до відвертого діалогу з людьми.

Як Ви оцінюєте політичну ситуацію в області? Чи не вбачаєте намагань розхитати ситуацію?

У нас дуже складна ситуація. Але на Київщині люди толерантні, стримані та дисципліновані. І це додає області своїх «плюсів». Адже нам усім сьогодні необхідно мати запас терпіння: війна дуже вибила з колії, похитнула бюджет, дестабілізує морально та психологічно. Ситуацію намагається розхитати зовнішній агресор, проте Київщина в цьому плані дуже згуртована. Тож, переконаний, що область із честю витримає всі випробування, та вірю в успішне майбутнє нашого краю.

Розмову вів Геннадій ГРЕБНЬОВ

 

 

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.