Штаб працює в цілодобовому режимі

Категорія: Про що говорять

Увага багатьох мешканців держави нині прикута до ліквідації надзвичайної ситуації на нафтобазі «БРСМ-нафта», неподалік Василькова. Випуски новин розпочинаються з репортажів із місця події, де ситуація змінюється майже щогодини.

П’ять днів поспіль тут розпочинається й закінчується робочий день голови КОДА Володимира Шандри, який спільно з керівниками відповідних структурних підрозділів моніторить ситуацію довкола об’єкта. Відтак його робочий кабінет перемістився тимчасово в потерпілий під час вибуху цистерн жовтенький ЛАЗ, де й працює в цілодобовому режимі штаб із ліквідації наслідків пожежі.

Говорити про повне припинення горіння, за його словами, можна буде лише тоді, коли з території нафтосховища буде вивезено все пальне. Постійно перебуваючи поблизу місця катастрофи, очільник області проводить оперативні засідання штабу, де відпрацьовуються всі дії з огляду на ситуацію.

Станом на ранок четверга залишався горіти один великий резервуар із пальним і 13 менших ємностей, які рятувальники постійно охолоджують. До ліквідації пожежі залучено 303 фахівці та 45 одиниць техніки.

– Рятувальники, які працюють на місці події, забезпечені повноцінним триразовим харчуванням, питною водою, медикаментами,– коментує Володимир Шандра, який також дякує волонтерам із Васильківського району, котрі прибули сюди не лише з водою, а й їжею, цигарками тощо.

Уже першого дня надзвичайної події на засіданні оперативного штабу було вирішено підготувати транспорт і місця для тимчасової евакуації населення. Проте через відсутність загрози для здоров’я місцевих мешканців, евакуація не проводилася.

Горить земля

– Складність ситуації полягає в тому, що цистерни розгерметизовано, і з них витікає пальне. Саме вони й дають основний дим, а вогонь спадає,– прокоментував ситуацію Володимир Шандра.

Першою перемогою в двобої з вогнем стало те, що пожежникам вдалося загасити резервуар із мастилом, який найбільше поширював вогонь. Про наступні кроки щодо приборкування вогню розповів голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. За його словами, рятувальникам удалося охолодити й загасити три цистерни, одна з яких – з оливою. Для цього було задіяно шість одиниць техніки й чотири стволи-генератори піни ГПС-600.

У зоні потенційного ураження – на територіях Васильківського, Фастівського, Білоцерківського та Києво-Святошинського районів здійснюють заміри в повітрі та беруть проби ґрунту.

Володимир Шандра вкотре наголошує, що пожежа на нафтосховищі локалізована, відсутня загроза перекидання вогню на розташовану поруч військову частину й сусідню нафтобазу «КЛО».

У повітрі все спокійно

Васильківським районним відділом Київського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України в зоні 1, 4, 8 і12 кмвід місця пожежі кілька разів на добу беруть проби повітря: перевищень разових концентрацій рівнів його забруднення не виявлено.

– Часткові перевищення не становлять загрози для життя та здоров’я киян і мешканців області, – додає до слів керівника області директор Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації Володимира Циба та виконувач обов’язків головного санітарного лікаря Київщини Олександр Чепурний.

Наразі проводити дезінфекцію в прилеглих до місця пожежі будинках, за висновками фахівців, не потрібно.

– Упродовж двох діб результати відбору проб повітря у Василькові, Калинівці, Багрині, Дібровій, Путрівці та Крячках засвідчили, що перевищень допустимих концентрацій забруднювальних речовин не встановлено,– заявив виконувач обов’язків головного санітарного лікаря Київської області Олександр Чепурний.– Зокрема, вміст азоту діоксиду (NO2), ангідриду сірчистого, вуглецю оксиду (СО) був у 2-10 разів нижче за гранично допустимі концентрації. Інші речовини, які утворюються внаслідок згоряння, а саме – вуглеводні насичені, сірководень, формальдегід, сажа – у пробах не виявлені.

Пожежа на нафтобазі також не позначилася на рівні радіаційного фону ні в Києві, ні області.

У свою чергу, лікарі радять провести ретельне вологе прибирання приміщень та без потреби не виходити на вулицю людям, які мешкають поблизу місця пожежі. Також корисним буде збільшити вживання рідини – води, молока чи зеленого чаю.

Життя на волосині

Першу допомогу потерпілим почали надавати медики Васильківської районної лікарні. У найскладніших випадках швидкі відвозили хворих у столичні лікарні, куди потрапили 12 осіб. У рятувальників, яких доправляли в медзаклади після вибуху цистерн, опіки середньої тяжкості: уражені кінцівки, тулуби та обличчя. У одного з них – глибокі опіки рук.

Серед них – 18-річний хлопець із 95 відсотками опіків – помер уранці. Ще в одного – 90 відсотків опіків. Він перебуває в опіковому відділенні обласної лікарні. Медики навіть не беруться прогнозувати його стан.

І ще вкрай важкий 23-річний хлопець. У нього обпечені 60 відсотків шкіри. Хлопець перебував в епіцентрі першого вибуху на нафтобазі.

– Казав, що ударна хвиля, яка рухалася за ним, відкинула його на 50 метрів. У нас є велика підозра на травми грудної клітки, опіки задньої поверхні тому, що він ішов від полум’я, – розповідають лікарі.

Найбільше потерпів під час катастрофи начальник пожежного потяга. Наразі він без свідомості та підключений до апарату штучного дихання. Медики кажуть, що він уже п’яту добу залишається на межі життя і смерті.

У Київській обласній клінічній лікарні четверо потерпілих внаслідок вибуху забезпечені всіма необхідними препаратами, – повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Олег Ременник. Троє з них– пожежники Укрзалізниці. Усі мають різні ступені ураження тіла – опіки від десяти до дев’яноста шести відсотків.

Для лікування кожного пацієнта щодоби потрібно мінімум 3 тисячі гривень. Медики переконують, що всі витрати на себе взяла держава.

Поки що в закладах є запас плазми. Однак щоб поповнити запаси крові, лікарі закликають донорів не залишатися байдужими.

Також шукають ще одного рятувальника – він досі не виходить на зв’язок.

Вікторія ЛЯХОВЕЦЬ

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.