Чим раніше до лікаря, тим краще. Як уберегтися від грипу та його ускладнень

Категорія: Здоров'яПро що говорять

tn_203727_1251720db872

Київщина за рівнем захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції ввійшла до 19 регіонів країни, які перевищили епідемічний поріг. І хоча показник в області поступово знижується, цьогоріч уже зареєстровано п’ять підтверджених летальних випадків, пов’язаних із грипом. Водночас лікарні Київщини переповнені хворими з ускладненнями грипу запаленнями легень і бронхітами. Які профілактичні заходи вживати та як ефективно лікуватися від вірусної недуги – про це на прохання «ЧК» розповідає Олександр Архипенко, головний позаштатний інфекціоніст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

 

Чому вірус стає смертельним

Із п’яти зареєстрованих смертельних випадків в області чотири спричинив, за лабораторними даними СЕС, вірус грипу типу А, один – штам грипу H1N1. Основною причиною летальних наслідків було пізнє звернення за медичною допомогою. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу. Ефективність лікування визначається терміном звернення до лікаря: чим раніше – тим краще. За появи перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома – щоб не провокувати ускладнення власної хвороби й не наражати інших людей на небезпеку. Не потрібно виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування в домашніх умовах може бути достатнім для одужання. За погіршення самопочуття не зволікайте з госпіталізацією, викликайте «швидку» або терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні.

Ставка на профілактику

Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих речей. Найперше: уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими. Користуватися одноразовими масками,респіраторами, щоб захистити себе та оточуючих від зараження. Насамперед це стосується людини, яка доглядає за інфекційним хворим або просто спілкується з ним. Маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Необхідно регулярно провітрювати приміщення й робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях. Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми. Це збільшить шанси запобігання як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Частіше мийте руки й не торкайтесь обличчя руками – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі. Користуйтеся тільки одноразовими паперовими серветками й рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежитю. Як одноразові серветки можна використовувати туалетний папір.

Чи потрібна вакцинація?

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною. Найкращий час для підвищення імунного захисту – напередодні грипозного сезону. Вакцинуватися можна впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Жінки під час грудного вигодовування немовлят можуть бути вакциновані. Будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення вигодовування.

Для епідемічного сезону 2015-2016 рр. визначено наступні вакцини для профілактики грипу: ДжіСіФлю/ GC FLU, ВАКСІГРИП СПЛІТ, ІНФЛУВАК. Згідно з чинним законодавством, вакцини для профілактики грипу централізовано МОЗ не закуповуються. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

Групи ризику

До такої категорії віднесено: дітей до 5 років, вагітних жінок, людей віком від 65 років, хворих на діабет, хронічні серцево-судинні та легеневі захворювання, особи з надмірною вагою та які перебувають на терапії, що пригнічує імунітет. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто – вижити. Є професійні групи ризику: медичні працівники, учителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях. Для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю й профілактики грипу.

Що робити, щоб не захворіти

Працюйте вдома, якщо є така можливість. Відвідуйте магазини не в «годину пік», а за можливості в обідній час, коли там не так багато відвідувачів. У громадському транспорті користуйтеся маскою. Приймайте вітамінні препарати для зміцнення імунітету або природні імуномодулятори. Висипайтеся і дотримуйтеся правильного режиму дня. Одягайтеся за погодою, намагайтеся не переохолоджуватися й не перегріватися. Влаштовуйте прогулянки на свіжому повітрі, у лісовій або лісопарковій зоні. Провітрюйте кімнати в квартирі або будинку. Ретельно мийте руки, повернувшись додому.

Як лікуватися від вірусної інфекції

За появи перших симптомів застуди потрібно відразу звернутися до лікаря та почати прийом призначених ним противірусних препаратів. Узяти на озброєння «золоте правило»: захворів – сиди вдома. Не зайвими можуть бути й препарати, що пом’якшують симптоми: вони не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, зменшують жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль і біль у м’язах. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичне лікування в домашніх умовах може виявитися достатнім для повного одужання. Однак зловживати цими препаратами й застосовувати їх без призначення лікаря не потрібно: передозування може завдати серйозної шкоди організму. Народні засоби розтирання горілкою, споживання цибулі з часником чи ехінацеї – неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватись як допоміжні. Утім, зловживати ними також не слід.

Дітям до 18 років і вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин – подолати жар можна за допомогою парацетамолу та ібупрофену. Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа повинна бути легкою й знежиреною, однак примушувати хворого їсти не потрібно.

Важливо знати, що вірус грипу не лікується за допомогою антибіотиків вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Антибіотики можуть використовуватися тільки за призначенням лікаря для лікування таких ускладнень грипу, як пневмонія, бронхіт тощо.

Коли необхідна допомога медиків

У разі, якщо немає поліпшення самопочуття на четвертий день хвороби; залишається підвищеною температура на 7 день захворювання; відбувається погіршення стану після тимчасового поліпшення та виражена важкість стану за помірних явищ ГРВІ; поява окремо або в поєднанні кількох симптомів: блідості шкіряних покривів, спраги, задухи, вираженого болю, гнійного (або з домішками крові) мокротиння; посилення кашлю та його непродуктивності («не відкашлюється»), за глибокого вдихання виникає напад кашлю; за підвищення температури не допомагають жарознижуювльні парацетамол, ібупрофен або вони допомагають лише на короткий термін.

Лікар потрібен обов’язково та невідкладно

Це в таких випадках: коли настає втрата свідомості, з’являються судоми, виникає відчуття задухи, інтенсивного болю (локалізація не важлива!), біль у горлі, навіть незначна (лікар потрібен для виключення ангіни та можливого призначення антибіотиків), починається головний біль (навіть незначний) у поєднанні з блюванням, помітний набряк шиї, є висипка, яка не зникає під час натискання, спостерігається підвищення температури вище 39 градусів, і вона не знижується протягом півгодини після прийому жарознижувальних засобів або є підвищення температури в поєднанні з «ознобом» і блідістю шкіри.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.