«Золото» Підгрушної, допінг-скандал Абрамової

Категорія: Спорт

ЧК про «полярний» тиждень українського біатлону

Зі знаком «плюс»

Еталон. Так назвали фахівці виступ Олени Підгрушної в спринтерській гонці на етапі Кубка світу з біатлону в канадському містечку Кенморі. Лідер жіночої збірної України продемонструвала неабиякий тактичний хист, уміло розподіливши сили на три кола дистанції. Перед стартом над стадіоном здійнявся шквальний вітер, що суттєво вплинуло на стрільбу. «Першим номерам» узагалі рідко вдавалося закрити всі мішені на вогневому рубежі. Особливо «потерпіла» від негоди наша Юлія Джима, яка через промахи аж сім (!) разів заїжджала на штрафне коло.

Як не дивно, за годину вітер ущух, і саме в цей момент на старт вийшла Підгрушна. Так, як багато спортсменок уже встигло «намазати» ‒ чиста стрільба ставала запорукою успіху. Оцінивши ситуацію, Підгрушна не стала відразу «летіти» по трасі. Перше коло українка пройшла досить обережно, без зайвої метушні завершила стрільбу лежачи, після чого додала у швидкості й уже після «стійки» йшла з третім результатом із відставанням від лідера трохи більше, ніж на 15 секунд. Хто уважно слідкує за біатлоном, знає – Підгрушна вміє зібратися на останньому колі та додати у швидкості. Так сталося й цього разу: Олена не просто відіграла своє відставання від польської спортсменки Крістіни Гузік, але й випередила її на 7,5 секунди, завершивши гонку впевненою перемогою, яка стала другою в кар’єрі української біатлоністки.

Загалом у цьому сезоні це вже третя нагорода Підгрушної. Раніше Олена посіла третє місце в індивідуальній гонці та третє місце в спринті на етапі в Естерсунді. У такий спосіб перший номер нашої збірної закріпилася на сьомому місці в індивідуальному заліку Кубка світу. Олена – сьома з-понад сотні біатлоністок. Це – реальний успіх.

‒ Те, що я фінішувала першою, стало великим сюрпризом, оскільки після вогневого рубежу мені повідомляли відставання й говорили, що я продовжую бути третьою, ‒ поділилася своїми враження від гонки Олена. – Коли наближалася до стадіону, уся наша команда стала мені кричати на трасі, і я подумала, що вилетіла з трійки, а виявилося, що потрапила на перше місце. Для них це теж було сюрпризом. Мені пощастило.Я стартувала в другій стартовій групі, і вітер у мене був меншим, ніж у спортсменок, які розпочали гонку першими, ‒ додала українка.

Етап у Кенморі, Канада, жінки, спринт, 7,5 км

1. Олена Підгрушна (Україна) (0+0) 19:56.9
2. Крістіна Гузік (Польща) (0+0) +7.5
3. Доротея Вірер (Італія) (0+1) +12.4
…8. Ірина Варвинець (Україна) (0+0) +34.3
…55. Наталія Бурдига (Україна) (2+1) +2:28.0
…65. Яна Бондар (Україна) (2+4) +2:55.2
…83. Юлія Джима (Україна) (3+4) +4:38.1

Зі знаком «мінус»

За чотири дні після тріумфу Підгрушної ще одна українська біатлоністка опинилася в центрі уваги біатлонного світу. Але з дуже неприємним відтінком. У Ольги Абрамової виявили позитивну допінг-пробу. Її взяли 10 січня 2016 року, під час етапу Кубка світу в Рупольдінгу й виявили заборонений препарат – мілдронат. Спортсменку на час розслідування відсторонили від змагань.

Чи завинила Абрамова? Спробуємо розібратися. Як пояснюють експерти, мілдронат, або, як його ще називають, мельдоній – речовина, яка дозволяє збільшити витривалість спортсменів під час інтенсивних тренувань і знімає перенапруження м’язів під час великих навантажень. Цей препарат використовували практично всі спортсмени пострадянського простору – до недавнього часу його навіть рекомендували застосовувати при підготовці до змагань. Однак, згідно з рішенням WADA, препарат був включений у список заборонених із 1 січня 2016-го року. Про це Всесвітнє антидопінгове агентство попередило ще 29 вересня минулого року – саме тоді на офіційному сайті організації з’явився список нових препаратів, які потрапляють під заборону.

У ФБУ не заперечують факт вживання Абрамовою мілдронату. Пояснюють: це було в листопаді минулого року відповідно до медичних показників і призначення лікарів. За такою логікою, Ольга не винна, адже використовувала допінг тоді, коли він ще не був заборонений. Значить, спортсменка обмежиться попередженням і повернеться до виступів на етапах Кубка світу. Усе це логічно, якби не одне але…

Річ у тім, що мілдронат – речовина, яка дуже швидко виводиться з організму. Її розпад завершується через 12 годин після вживання, а повне виведення з організму настає через 5-7 днів. Тоді запитання: як ця речовина опинилася в крові української біатлоністки 10 січня? Є мінімальний шанс, що після тривалого вживання рештки мілдронату в незначній кількості могли залишитися в плазмі крові. Але експерти стверджують: така вірогідність – один до мільйона.

Якщо вживання Абрамовою допінгу доведуть, спортсменку можуть дискваліфікувати на два роки. Але про це дізнаємося лише після офіційного розслідування, яке проведе Міжнародний союз біатлоністів.

Ярослав ТИМОШИК

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.