Зіка: вірусна загроза майбутньому планети

Категорія: ВажливоЗдоров'я

Людство отримало новий вірусний «удар під дих». Після пандемії пташиного та свинячого грипу, лихоманки Ебола, учені-мікробіологи та санітарні лікарі стурбовані новим спалахом хвороби на планеті – ураженням вірусом Зіка. Першого лютого Міжнародний медико-санітарний комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я оголосив вірус загрозою світового масштабу, а захворювання, які він спричиняє, набули статусу пандемії.

Африканський мавпин сюрприз

Новий вірус виявили ще далекого 1947 року в Уганді в макак-резусів. Лісова місцина, де вони утворили свою макакову колонію, мала назву Зіка. Від цього й пішла «ідентифікація» вірусу, який майже 70 років не виявляв своєї планетарної загрози.

Зіка заявила про себе вголос навесні минулого року в країнах Латинської Америки та Карибського басейну. Найскладнішою виявилася ситуація в Бразилії. Кількість уражених у цій країні сягає більше півтора мільйона. Нині, за даними ВООЗ, Зіка розповсюдилася вже 23 країнами, а захворювання, які викликає вірус, можуть досягнути найближчим часом позначки – до чотири мільйони осіб – лише в Південній Америці.

Типові симптоми захворювання – висип на тілі, температура, головний біль, підвищена втомлюваність, запалення очей, болі в суглобах. Щоправда, ці симптоми не виявляють себе в чотирьох випадках із п’яти. І дорослим Зіка смертельної загрози не несе.

Однак найбільша підступність вірусу в тому, що він уражає вагітних жінок, і в майбутнього плоду викликає мікроцефалію – недорозвиненість головного мозку та зменшення розміру голови. Із жовтня минулого року такий діагноз поставлено в Бразилії чотирьом тисячам немовлят. Надалі в дорослому житті вони приречені на розумову відсталість і житимуть із постійними судомами кінцівок.

«Кусаки» тотально небезпечні

Вірус Зіка переноситься з укусами комарів роду «Aedes» – «кусаки». Вони живуть у тропічному та субтропічному кліматі. Окрім Південної Америки, це Африка, Південно-Східна Азія, Індія. Субтропічні пояси охоплюють морське узбережжя Туреччини, Болгарії й частково Криму.

Кілька років тому вважалося, що вірус переноситься виключно «кусаками». Проте вже виявлені та лабораторно підтверджені випадки враження вірусом Зіка людей шляхом статевого акту. За повідомленням Центру з контролю та профілактики захворювань у США, такий факт уперше було зареєстровано у Французькій Полінезії.

Із туристами з Південної Америки вірус потрапляє до інших континентів. Так, днями виявлено Зіка-хворих у Росії, Данії, Португалії, Німеччині, Фінляндії. Режим надзвичайної ситуації було оголошено в американському штаті Флорида. Там виявлено дев’ять випадків ураження. Медики штату стверджують, що в усіх випадках передача вірусу відбулася від тих осіб, які нещодавно повернулися з країн, де хвороба набула загрозливих масштабів.

Можливий зв’язок Зіки з іншими хворобами. Бразильські вірусологи висловили припущення, що Зіка поєднується із синдромом Гійєна-Барре, який діагностували в цій країні в кількасот людей. Цей симбіоз викликає параліч у дорослих на кілька тижнів і церебральний параліч у дітей, який триватиме все життя.

Євроконтинент: які можливі ризики

Попередні заспокоювання на зразок того, що розповсюдження нової хвороби природним шляхом малоймовірно для Європи, днями спростувала глава Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб:

– з Усі європейські країни, в яких існують комарі виду Aedes, мають ризик розповсюдження вірусу Зіка, – наголосила вона.

Наскільки ймовірна загроза для тих країн, де «кусаки» не прижилися? Англійський учений Говард Картер днями розповсюдив через ЗМІ заяву, в якій застеріг: він виявив Aedes на морському узбережжі королівства в деяких населених пунктах. Раніше у Великобританії їх не було. За припущенням Картера, личинки «кусак» можуть досягнути Європи кількома шляхами: у кораблях з ємкостями зі стоячою водою, в автомобільних шинах, причаївшись у протекторах, де зберігається волога.

Україна: чи потрібно хвилюватися?

Застереження англійського вченого актуальні також для нашої країни. Біологи та вірусологи з цього приводу нагадують про сприятливі кліматичні умови, які щороку виникають в Україні. Літо нині триває довше звичайного періоду, має стійкі спекотні, інколи близькі до субтропіків, температурно-кліматичні умови. Переносниками вірусу, не виключено, зможуть стати комарі нашого географічного поясу, якщо нап’ються крові хворої людини. Учені не виключають і мутацію вірусу та його «прописку» у країнах із іншими кліматичними умовами.

Коли чекати появу вакцини

Ефективного специфічного лікування, як і вакцини, проти вірусу Зіка не винайдено. Провідні медико-біологічні лабораторії світу підсилено займаються виготовленням препарату, здатного зупинити нову вірусологічну загрозу. Так, індійська компанія «Bharat Biotech» уже заявила про тестування ліків від Зіка на тваринах. За прогнозами ВООЗ, ефективну вакцину потрібно очікувати наприкінці 2016 року.

Як зменшити загрозу

Якщо людина опинилася на території країни, яку віднесено до потенційно небезпечної для розповсюдження Зіка, потрібно дотримуватися мінімально необхідних профілактичних заходів, а саме: постійно носити закритий одяг, обов’язково з головним убором і довгими рукавами; не відвідувати парки та лісопаркові зони; уникати великого скупчення людей; користуватися репелентами та будь-якими засобами від комах; не відкривати вікон, і вмикати кондиціонери в приміщенні.

Олімпіада в Ріо-де-Жанейро: більше запитань, ніж відповідей

Нечуване розповсюдження вірусу у світі очікується в серпні, коли в Бразилії пройдуть Олімпійські ігри. Уже сьогодні медики калатають у дзвони й закликають перенести змагання такого масштабу з огляду на ризики ураження від Зіка.

Організатори ігор, щоправда, поки сприймають у штики будь-які застереження вчених та медичних працівників. Мабуть, з огляду на фінансові витрати, які виникають у разі відмов від змагань у цій країні.

Водночас Національний олімпійський комітет США закликав американських атлетів відмовитися від участі в змаганнях, якщо ситуація не поліпшиться. І НОК Нової Зеландії з пересторогою поставився до пандемії, наголосивши в спеціальному меморандумі про те, що «з розумінням ухвалить рішення тих, хто відмовиться їхати до Бразилії». Інші країни, наприклад, Австралія, закликають усіх вагітних жінок зважити всі «за» і «проти». Британський НОК терміново ввів до складу оргкомітету фахівців із Лондонської школи тропічної медицини.

Бразилійка поборола недугу

Сенсаційне повідомлення днями оприлюднило Бі- Бі-Сі, розповідаючи про 24- річну журналістку Бразилії Ану Кароліну Касерес, яка з дитинства мала діагноз мікроцефалії від Зіки, але успішно впоралася з хворобою:

Коли я з’явилась на світ, лікар запевнив бтьків, що в мене немає шансів вижити, що я не буду ні ходити, ні розмовляти, поступово перетворюся на овоч… Однак я виросла, пішла до школи, потім вступила до університету. Нині я працюю журналістом, веду свій блог. Можу сказати, що я щаслива жінка, – каже Касерес, яка, за її словами, до 12 років приймала препарати від судом, але потім вони припинилися і вона змогла навчитися грати на скрипці.

Щодо мікроцефалії вона не вбачає фатальності в цьому діагнозі:

Мікроцефалія – це коробка із сюрпризами. У вас можуть бути серйозні проблеми, а можуть і не бути. Тому я думаю, той, хто робить аборт, не дає своїм ненародженим дітям шансу добитися успіху, – вважає жінка.

Підготував Микола ЗАКРЕВСЬКИЙ

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.