Шпигун чи громадський активіст?

Категорія: Про що говорять

У ніч проти неділі СБУ затримала голову громадянського корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова.

Як зазначив представник СБУ, у ніч на 28 лютого пан Краснов і пані Шелест, яка була разом із ним, затримані на одній із заправок на трасі Київ – Харків поблизу с. Щасливе, після закладення схованки з вибухівкою загальною масою42 кгу тротиловому еквіваленті. В інформації йдеться, що під час затримання Краснов чинив опір і намагався втекти.

28 лютого Краснову висунули підозру за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойоприпасами або вибуховими речовинами).

Адвокат Краснова повідомив, що його підзахисний відмовляється відповідати на запитання слідчого. Водночас він сказав, що його сильно побили.

– Його допитували, але він відмовився говорити, – сказав захисник, а також повідомив, що ввечері 29 лютого Краснова вивезли з ізолятора в госпіталь СБУ для надання медичної допомоги.

Про побиття в СІЗО згодом розповів журналістам і сам Краснов.

– Катували, били сильно. Я почав втрачати свідомість. Ставили на розтяжку, закривали рот, щоб я не міг дихати, били по геніталіях. Нічого не запитували, лише били, – заявив він.

Краснов стверджує, що після затримання його відвезли в Головне управління СБУ на Володимирській, де, за його словами, катували, поки не прийшов адвокат.

Водночас, за інформацією Служби безпеки України, стало відомо, що голова громадянського корпусу «Азов-Крим» Станіслав Краснов нібито працював на росіян.

– Краснов перебуває на зв’язку з ФСБ з 2014 року. На останній зустрічі в Білорусі він із російським куратором обговорював питання використання вибухівки, – повідомив під час брифінгу керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

Окрім того, за словами Ткачука, Краснов передав російській стороні списки полку «Азов» та інформацію про переміщення українських бійців.

Служба безпеки опублікувала перехоплення телефонної розмови, де начебто глава цивільного корпусу «Азов-Крим» Станіслав Краснов розмовляє з російським «куратором», який попереджає його про небезпеку викриття.

У свою чергу командир полку «Азов», народний депутат Андрій Білецький, заявив, що Краснов ніяк не міг передати ФСБ списки «Азова», оскільки ніколи навіть не був на жодній базі полку.

– Він не має жодного стосунку до «Азова» як до полку. Він має відношення до громадської організації, займався виключно громадськими справами. Фактично він прийшов і почав творити перше об’єднання емігрантів кримчан-націоналістів – це «Азов-Крим» по всій Україні й був одним із організаторів блокади Криму, – сказав Білецький і висловив свою готовність узяти на поруки разом з іншим нардепом Олегом Петренком.

Судове засідання щодо клопотання про обрання йому запобіжного заходу було призначене на вівторок в Шевченківському райсуді Києва.

За інформацією захисту, Генеральна прокуратура просила суд узяти Станіслава Краснова під варту з можливістю внесення застави – 20 мільйонів гривень.

Однак ні під час судового засідання у вівторок, яке було перерване через погіршення самопочуття Краснова, ні на перенесеному судовому засіданні середи, з якого підсудного знову забрала «швидка», рішення про обрання запобіжного заходу ухвалене так і не було.

Під час судових засідань сам Краснов заперечив свою провину в тих злочинах, які йому інкримінує СБУ.

Нагадаємо, що після закінчення трьох діб затримання в слідчому ізоляторі главу громадянського корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова відпустили, оскільки суд так і не обрав для нього запобіжний захід.

Водночас Оксану Шелест, яку затримали разом із Красновим, суд відпустив під домашній арешт до 6 години ранку 15 квітня.

Сама Шелест заявила, що це рішення оскаржуватиме.

Згодом Шевченківський райсуд Києва з третьої спроби таки обрав запобіжний захід голові цивільного корпусу «Азов-Крим» Станіславу Краснову у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Підготував Олександр ПЕЧЕНЕНКО

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.