Своїм переселенцям – так, сирійським біженцям – ні

Категорія: Матеріали номера

Із 15 питань порядку денного позачергової другої сесії обласної ради майже половина розпочиналися словами «Про звернення…».

Однак першим каменем спотикання стало внесення змін до порядку надання в оренду майна спільної власності територіальних громад області. Депутат Олександр Качний нагадав про обов’язковість створення внаслідок цього конкурсної комісії та відсутності консенсусу щодо цього.

– Профільна комісія висловилася проти розгляду цього питання, президія – «за». Ми можемо паралізувати роботу комісій, – наголосив Олександр Сталіноленович і запропонував перенести його на наступну сесію.

Згодом його підтримали інші депутати – В’ячеслав Добрянський і Сергій Федорченко. Вони акцентували на тому, що представники їхніх партій у разі ігнорування думки членів профільної комісії на її засідання не приходитимуть, бо в такому разі нехтують не лише депутатською думкою, а й правами виборців. Водночас останній нагадав, що голова обласної ради має право за регламентом включати до порядку денного питання на свій розсуд.

Зрештою, «регламентна розминка» порядок денний не змінила – обговорення пішло в запланованому руслі. Найпалкіші дискусії викликало заплановане урядом розміщення сірійських біженців в Яготині.

– Така ситуація може стати прецедентом для держави, – акцентував народний депутат Андрій Ільєнко. – Українські біженці не мають можливості отримувати житло, належну соціальну допомогу, тому Європа не повинна вирішувати свої проблеми за рахунок України, – підкреслив він і закликав підтримати звернення.

Обласні депутати також були налаштовані проти наміру Кабміну. Їхня головна теза: до створення пункту тимчасового розміщення сирійських біженців можна буде підходити після припинення війни на теренах України, а тимчасове перебування із часом перетвориться в постійну міграцію. Толерантнішу позицію посів депутат Лев Парцхаладзе:

– Не потрібно забувати, що є угода про асоціацію України з ЄС, і розміщення пункту біженців є однією з умов отримання безвізового режиму для країни, – нагадав Лев Ревазович і запропонував зберегти пункт і про розміщення біженців із Сирії.

У підсумку 53 депутати дійшли згоди: адресувати звернення найперше до народних депутатів, Президента країни, а міські ради нехай забороняють створення таких пунктів, якщо це проходить без погодження з ними.

Решту звернень про впорядкування процедури виділення земельних ділянок (за погодженням з місцевими радами), надання субвенцій із держбюджету місцевим громадам за пільговий проїзд окремих категорій громадян, пришвидшення фінансування професійно-технічних та інших навчальних закладів – усе це депутати ухвалили без дискусій і суперечок.

Черговий спалах емоцій викликало вже звернення депутатів Іванківської райради до облради у зв’язку з будівництвом централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Одностайно підтримавши 63 голосами «іванківське звернення», депутати також одноголосно звернулися з відповідним документом і до Верховної Ради для внесення змін до закону про статус і соціальний захист чорнобильців. У разі дієвого реагування парламентаріями додаткову матеріальну допомогу матимуть обласні ліквідатори, інваліди, родини загиблих під час ліквідації аварії на ЧАЕС, у дитячі садочки повернеться харчування.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.