Ганна Старикова: «У центрі уваги мають бути інтереси громади, а не примарні економічні дивіденди чиновників»

Категорія: Новини районів

Так голова Київської обласної ради прокоментувала звернення депутатів Іванківської районної ради щодо недопущення будівництва на території району централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Як відомо, у лютому 2012 року було ухвалено Закон України «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій». Статтею 1 цього документа чітко визначено, що сховище має бути побудоване в зоні відчуження, а саме між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка та Стечанка Київської області. Однак, ухвалюючи таке важливе рішення, посадовці чомусь не поцікавилися думкою місцевої громади та не попередили людей про потенційні ризики від реалізації проекту. Водночас і Кабінет Міністрів України, надаючи в квітні 2014 року дозвіл «НАЕК «Енергоатом» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок під будівництво сховища, також поверхово поставився до вивчення екологічних наслідків проекту.

Цікаво, кому з урядовців прийшла в голову ідея зберігати ядерні відходи на відкритій поверхні, за 80 кілометрів від столиці, у басейні Дніпра, який забезпечує питною водою половину України? Невже нинішні посадовці в гірших традиціях наслідують колишнє радянське керівництво, яке звело без погодження з людьми атомну станцію поблизу Києва? Невже гіркий чорнобильський досвід нічому не навчив наших можновладців? коментує ситуацію голова Київської обласної ради Ганна Старикова.

Потрібно зазначити, що депутати Іванківської районної ради вже неодноразово зверталися до Верховної Ради та НАЕК «Енергоатом», заявляючи про неприйняття мешканцями району будівництва сховища, але їхня думка відверто ігнорується владними структурами.

Будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива без широкого обговорення з місцевими громадами неприпустиме. Рішення про зберігання ядерних відходів не може бути ухвалено кулуарно групою чиновників, без оприлюднення відповідних екологічних висновків. Переконана, що у вирішенні цього питання в центрі уваги влади повинні бути інтереси людей, а не примарні економічні дивіденди, що можуть обернутися катастрофою не лише для багатостраждального Полісся, а й Київщини та України загалом, — підкреслює голова обласної ради.

Прес-служба КОР

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.