Відзначаємо свято Масляна (Масниця)

Категорія: Культура

Масляна є одним із найстаріших свят слов’янських народів, яке зберегло свої традиції в наші дні з язичницької культури. Воно триває тиждень, що передує настанню Великого посту. За повір’ям, чим яскравіше й цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. Масляна також є одним із церковних свят і називається Мясопустним або Сирним тижнем.

Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що протягом тижня перед Великим постом, люди прощаються із зимою та зустрічають весну, випікають традиційні млинці.

Святкові дні проводимо по-особливому, дотримуючись традицій:

Понеділок (7 березня) «Зустріч Масляної» цього дня господині розпочинали пекти млинці, перший млинець обов’язково віддавали бідним людям. Ще в понеділок готували опудало, яке виставляли на головну вулицю і воно повинно було простояти до кінця тижня.

Вівторок (8 березня) «Загравання», цього дня повністю присвячували молодятам, влаштовували народні гуляння.

Середа (9 березня) «Лакомка», запрошували в оселю гостей (рідних, друзів, сусідів,) і пригощати їх смачними млинцями, пирогами, медовими пряниками. Також у середу тещі пригощали млинцями своїх зятів, від цього прийшло повір’я «Прийшов зять, де сметани взять?».

Четвер (10 березня) – у народі «Розгуляй», саме цього дня розпочинається катання на конях по колу у вигляді сонця за годинниковою стрілкою, вважається що цей обряд дозволяє прогнати зиму.

П’ятниця (11 березня)«Тещині вечірки», зять запрошує тещу у свій будинок, щоб пригостити смачними млинцями.

Субота (12 березня)«Зовичні посиденьки», у передостанній день Масляної ходять в гості до рідних і близьких, насолоджуються млинцями.

Неділю (13 березня) – Останній день Масляної – називається «Прощена неділя», просять пробачення в рідних та знайомих за образи. В останній день символічно спалювали опудало.

Здорове харчування

Як приготувати корисні млинці?

Для приготування млинців традиційно використовують борошно вищого сорту. Для тих, хто стежить за фігурою, навіть на період Масляної дієтологи радять пшеничне борошно замінити на гречане або вівсяне. Ще краще віддати перевагу лляному борошну, так як це менш калорійний варіант. Млинці з вівсяної муки смачніше поєднуються із солодкою начинкою, гречані – із солоною, а лляні добре смакують із фруктами.

На чому випікати?

Найбільш здоровий і водночас смачний варіант – це топлене вершкове масло.

Які корисні начинки приготувати для млинців на Масляну?

Із начинок допускаються всім улюблені малосольна риба, гриби та ікра, за умови, що сам млинець надтонкий і містить мінімум жирів.
Інші здорові й допустимі начинки: сир, фрукти, ягоди, овочі, мед, мак, горіхи або насіння, сир.

Коли і які млинці краще вживати?

Млинці – це вуглеводи і вживати їх однозначно краще в першій половині дня. Солодкі – до обіду. Солоні – після. На вечерю краще відмовитися від борошняних виробів і віддати перевагу овочам і нежирним білковим харчам.

Чим запивати млинці?

Солоні млинці допускається запивати фрешем із кислих фруктів, ягід або зеленим чаєм. Солодкі млинці краще поєднувати із зеленим чаєм. А взагалі потрібно пити окремо до прийому їжі за 30 хвилин і після їжі приблизно через годину.

Щоб ваші млинці виглядали оригінально

Різнокольорові млинці, пофарбовані в природні рослинні барвники, вони особливо потішать близьких і друзів. Зелений колір додасть подрібнений в блендері шпинат, червоний – буряковий сік, а оранжевий – морквяний, насичено жовтий ви отримаєте завдяки куркумі, ну, і спробуйте шоколадні з додаванням какао.

 

Як відзначають Масляну іноземці

1. У країнах Західної Європи Масляна плавно переходить в загальнонародний карнавал, де на час святкування змовкають сварки й суперечки, скрізь панують нестримні веселощі.

2. В Італії проходить відомий барвистий Венеціанський карнавал.

3. У Шотландії в старовину на Масляну пекли «пісні коржі». Нині печуть млинці, причому кожен із членів сім’ї.

4. В одному з міст Англії влаштовуються незвичайні змагання: перегони жінок із млинцями. Вони змагаються в тому, хто перший прибіжить до фінішу із сковородою з млинцем і зуміє перевернути його не менше трьох разів!

5. У Данії влаштовуються театральні вистави, відбуваються концерти.

6. У Польщі Масниця припадає на «жирний» четвер. Цього дня готують пончики з різноманітною начинкою.

7. У Франції, як і в нас, печуть млинці, влаштовують веселий карнавал і спалюють солом’яне опудало. Це свято французи називають «Жирним вівторком».

8. У Греції Масляна називається «Без м’яса». Тут відбуваються грандіозні карнавали.

9. В Ісландії за новою традицією, замість млинців готують тістечка зі збитими вершками й поливають їх глазур’ю.

10. У Бельгії та Голландії масляничний карнавал зазвичай триває три дні, протягом якого печуть млинці із салом (шпиком), оладки та пончики.

11. У Німеччині Масляну зустрічають із млинцями, оладками та домашньою ковбасою.

12. У Вірменії готують багато плову та роздають його бідним.

13. Найвідоміший ритуал проводів зими відбувається у Венеції – костюмований карнавал.

Щорічно, щоб побачити приголомшливе видовище, сюди з’їжджаються багато туристів.

 

Готуємо млинці

З варенням

  • 4 яйця
  • 1 ст. ложка рослинної олії
  • склянка борошна
  • склянка молока
  • Варення

Змішате яйця, борошно, молоко й масло. Залиште тісто на півгодини. На розігрітій сковороді (без олії). Печемо млинці – приблизно хвилину з кожного боку. Подавайте з начинкою з будь-якого варення, джему або повидла.

З яблуками і корицею

  • 10 ст. ложок борошна
  • 6 яєць
  • 3 ст. ложки цукру
  • 3 склянки молока
  • цедра лимона
  • 2 шт. яблука
  • рослинна олія
  • 2 ст. ложки води
  • кориця

Жовтки розітріть із цукром, додайте лимонну цедру, олію, борошно, молоко, збиті білки, все ретельно перемішайте. Яблука почистіть, наріжте кубиками, покладіть в каструлю, засипте цукром, поставте на слабкий вогонь. Коли цукор розтане, додайте корицю, перемішати, влийте воду й готуйте до м’якості, остудіть. Можна також додати збиті вершки, перетерті із цукром ягоди, джем або варення.

Яєчні із зеленою цибулею

  • склянка борошна
  • склянки молока
  • 5 яєць
  • 1 ст. ложка цукру
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • пучок зеленої цибулі
  • сметана
  • сіль

Просіяне борошно, цукор, жовтки двох яєць, рослинне масло й тепле молоко змішайте. Білки збийте міксером і додайте в тісто, гарненько вимісіть і випікайте. Решту яєць відваріть і поріжте кубиками. Перемішайте їх із дрібно нарізаною цибулею та сметаною. Сформуйте з кожного млинчика конвертики. Усередину покладіть начинку.

Сирні

  • 3 склянки молока
  • 300 гсиру
  • 5 яєць
    • 2,5 склянки борошна
    • 3/4 ч ложки солі

Приготування: сир натерти на дрібній тертці. У яєць відокремити жовтки від білків і збити їх із сіллю, молоком, борошном і сиром. Білки збийте й додайте в тісто, перемішайте. Випікайте млинці на розігрітій сковороді з обох боків до рум’яної скоринки.

Підготувала
Наталія Остаповська

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.