Весна йде – здоров’я несе

Категорія: Здоров'яПорадниця

Весна. Така завжди очікувана пора року. Вона приносить нам радість і надію. Природа оживає й водночас наповнює життєвою силою рослини. Для тих, хто хоче поліпшити своє здоров’я, пора до лісу, готувати весняні рецепти.

Береза

Біла красуня, зігрівшись на сонці, подарує нам наприкінці березня цілющий сік, а перед тим ароматні бруньки. Якщо пити чай, приготовлений із бруньок протягом місяця, то можна позбутися набряку серцевого походження, атеросклерозу, ниркових і печінкових захворювань, задишки, також цей чай допомагає боротися з депресіями, зупиняє кровотечі при клімаксі. Березові бруньки мають протизапальні та антивірусні властивості. Чай із них регулює обмін речовин в організмі людини, функцію травного тракту й жіночих органів.
Для лікування беруть столову ложку свіжих бруньок, заливають 0,5 л окропу та настоюють тридцять хвилин. Пити в теплому вигляді трьома однаковими частинами протягом дня.
Березові бруньки можна настояти на спирті. Для цього частину висушених бруньок залити чотирма частинами спирту. Закупорити й настояти 21 день. Процідити через тканину. Вживати по дві чайні ложки, запиваючи водою тричі на день перед їдою. Це дасть хороший результат у випадку виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, післяпологової гарячки, запаленні печінки.
Для лікування подагри, екземи, ревматизму, шкірних висипів, вугрів, прищів пролежнів роблять компреси з настоянки.

В’яз

Лишень у деревах рушить сік, а це можна визначити з набухання бруньок, можна заготовити кору дерев. Щоб не дуже шкодити, намагайтеся зрізати її на крайових гілках, які сягають у діаметрі сантиметрів п’ять.
Кора в’яза має в’яжучу, протимікробну й сечогінну дію на людський організм. Відвар її використовують у разі водянки та хронічного ревматизму. Препарати з кори допомагають зняти запалення слизових оболонок, мають діуретичну властивість. У них міститься багато корисних речовин, наприклад, такі як каротин, вітамін С, стероїди, ефірні олії. Кора в’яза застосовується як засіб, що гальмує всмоктування холестерину.
Відвар кори в’яза застосовують також за шкірних захворювань, таких як виразка, висип або короста у вигляді ванни.
Порошок кори в’яза допомагає у випадку запалення середнього вуха. Потрібно взяти кору в’яза й подрібнити за допомогою кавомолки в порошок. Далі беремо вату, змочуємо її в окропі та посипаємо порошком кори в’яза. Цю вату потрібно вкласти в запалене вухо.

Калина

Її кору використовують, головним чином, як в’яжучий, кровоспинний, болезаспокійливий, антисептичний і заспокійливий засіб. Як кровоспинний засіб використовують під час кровотеч, особливо маткових і гемороїдальних, болісних менструаціях.
Відвар кори прискорює процес згортання крові, скорочує тривалість кровотечі, зменшує кількість крововтрати, підвищує вміст тромбоцитів у периферичній крові.
Також чай із кори ефективний для попередження викидня і як протисудомний засіб. Дорослі п’ють відвар кори при застуді та лихоманці.
Для приготування чаю потрібно взяти столову ложку кори на півлітра води. Кип’ятити п’ять хвилин. Вживати тричі на день однаковими порціями.

Крушина

Важливо знати, що свіжа кора крушини дуже токсична. Тому її необхідно витримати перед використанням не менше року. Уже готова кора крушини може зберігатися до п’яти років.
Відвар кори крушини п’ють за спастичного коліту, закрепів, тріщин прямої кишки та геморої. При екземі, стрептококовій інфекції шкіри відвар застосовується для обмивання вражених ділянок.
Потрібно пам’ятати, що як проносне крушину не можна застосовувати тривалий час, інакше кишечник перестане виконувати свої функції без допомоги препарату. Крушину не треба пити також вагітним жінкам і під час маткової кровотечі.
Окрім цього, крушина може викликати звикання, тому її варто чергувати з іншими препаратами.
У народній медицині здавна кору крушини використовували для схуднення. Відвар кори здатний перешкоджати всмоктуванню рідини оболонкою товстої кишки. У зв’язку із цим калові маси розріджуються і швидше виходять назовні – кишечник очищається. Таким чином цей процес сприяє схудненню.

Осика

Завдяки своїм цілющим властивостям, осику застосовують при опіках, запаленні слизових оболонок носа, ротової порожнини та горла. Відвари, виготовлені з кори осики, допомагають боротися з безсонням, заспокоюють нервову систему. У корі та листі осики в значній кількості міститься натуральний природний аспірин. Тому відвари і настої із цих частин осики можна приймати під час високої температури тіла, грипу та застуд.
Надзвичайно корисна спиртова настоянка з бруньок. Вона знищує золотистий стафілокок, який вбивається лише антибіотиками, а також синьогнійну паличку та кишково-тифозні бактерії.
Ефективна така настоянка для лікування застуди, грипу, лихоманки, за болю в суглобах.
У випадку екземи шкіри готують мазь із осикової кори. 2 ст. л. розтирають із такою кількістю розтопленого свинячого сала. Готову мазь зберігають у холодильнику й використовують двічі на день, натираючи вражену шкіру.
Спиртову настоянку кори рекомендується приймати чоловікам із хронічним простатитом і початковою стадією аденоми передміхурової залози. Для цього 30-40 крапель настойки вживають 2-3 рази на день.
Цікаво, що в побуті з осики, деревина якої стійка до води та гниття, робили корита, діжки. Кора застосовувалася при дубленні шкір, а також для отримання жовтого та зеленого барвників. Узимку мисливці використовували осикову кору в їжу, знімаючи втому й підвищуючи витривалість під час тривалих і важких переходів. Осикові гілочки, покладені в квашену капусту, запобігають бродінню. За спалювання осики в печі димохід прочищається від сажі.

Корисні рецепти

Набряки
Сік гарбуза застосовується при будь-яких набряках. Випивати його потрібно не менше 1/2 склянки на добу протягом, як мінімум, місяця.
Настій насіння кмину рекомендується за будь-яких набряків. У 0,5 л окропу всипати дві чайні ложки насіння. Пити тиждень. Потім перерва – тиждень і курс повторити.
У випадку набряків допомагає листя брусниці. Необхідно залити дві чайні ложки листя 0,5 л окропу. Настояти 30 хвилин. Випити невеликими ковтками протягом дня. Ефективно за набряків ніг.

Залізодефіцитна анемія
У випадку анемії необхідно включати в раціон харчі, що містять залізо. Присутня вона в таких рослинах: абрикоси, авокадо, ананас, бобові, червоний буряк, виноград, гранат, гречка, суниця, інжир, картопля, агрус, цибуля, горіхи (особливо фісташки), персики, петрушка, гарбуз, кріп, чорниця, часник, шипшина, яблука. Корисні рослини, що містять аскорбінову кислоту, яка сприяє засвоєнню заліза, і вітаміни групи В: апельсин, аронія (чорноплідна горобина), баклажани, білоголова капуста, глід, диня, кабачки, калина, журавлина, лимон, обліпиха та ін.
Також можна використати збір трав.
Трава звіробою, листя суниці лісової, солома вівса, кореневище солодки, пагони чорниці, трава деревію, листя смородини чорної, трава череди, плоди шипшини, – порівну. Приготування: столову ложку суміші залити 0,5 л окропу, настоювати 30 хвилин. Приймати в теплому вигляді по 1/3 склянки тричі на день за 20 хвилин до їди.

Герпес
Одного разу потрапивши в організм, вірус герпесу включається в клітинну ДНК, і від нього вже не позбутися. Інфікування, простудні захворювання, підвищення температури, запальний процес у горлі або стрес можуть викликати загострення, повернення зовнішніх проявів хвороби. Герпес можна лікувати лікарськими рослинами.
Для приготування зовнішніх засобів використовують корінь солодки, настоянку ехінацеї, пастоподібну масу на воді з горіха чорного.
Один із ефективних методів боротьби з проявами герпесу – жувати маленькі шматочки пекучого червоного перцю протягом двох-трьох хвилин, після чого проковтнути та запити його чаєм із насіння льону. Процедуру повторити сім-вісім разів на день

Сергій ОГІН

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.