Ніщо інше, як геноцид

Категорія: ВажливоМатеріали номера

f30265f4a6edeaf5e231f2ad3e9620b6_1457518968_extra_large

Нещодавно відбувся візит Президента України Петра Порошенка до Анкари.

За результатами зустрічі з головою Турецької Республіки Реджепом Тайїпом Ердоганом було підписано Декларацію про стратегічне партнерство – ключове досягнення П’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною.

– Ми обговорили весь комплекс двосторонніх питань, причому підкреслюю, що особливу увагу було приділено питанням безпеки, оборони, сучасним викликам як національній безпеці України й Туреччини, так і міжнародній безпеці загалом, які відбуваються через агресивну політику Росії, – підкреслив президент України.

У свою чергу, президент Туреччини зазначив, що сьогодні відносини між Туреччиною та Україною перебувають на найвищому рівні і є надзвичайно важливими з точки зору безпеки в Чорноморському регіоні.

Реджеп Ердоган запевнив, що Туреччина завжди підтримувала й підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України й ніколи не визнає нелегальну анексію Криму.

Під час зустрічі президенти двох країн не обійшли й болюче питання порушення прав людини та утисків кримських татар в окупованому Криму. Президент Петро Порошенко закликав турецький парламент визнати депортацію кримських татар 1944 року геноцидом.

– Було наголошено, що в Криму російська окупаційна влада масово порушує фундаментальні права й свободи людини, здійснює примус до громадянства Російської Федерації, впроваджує цілеспрямовану політику щодо зміни складу населення, витискання етнічних українців, кримських татар, інших етнічних меншин, нищить українську мову й переслідує її носіїв. Утисків зазнає українська церква, – сказав Порошенко за підсумками зустрічі.

Президент Туреччини висловив готовність його країни збільшити активність в напрямку підтримки спільності позицій Туреччини та України щодо забезпечення прав кримськотатарського народу в окупованому Криму.

За підсумками П’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою було підписано цілу низку документів. До кінця 2016 року Київ та Анкара планують завершити переговори щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною й підписати відповідну угоду.

Під час візиту делегаціями було укладено також Угоду про співпрацю між Українським національним інформаційним агентством «УКРІНФОРМ» і турецьким Агентством «АНАДОЛУ». Це дозволить підвищити рівень обізнаності про Україну в турецькому суспільстві, що є особливо актуальним в умовах інформаційної війни з Росією.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.