75-річчя Івана Миколайчука

Категорія: Культура

Вечором пам’яті, конкурсом українського кіно та пісні в Україні відзначають 75-річницю від дня народження видатного актора Івана Миколайчука. На батьківщині видатного митця, на Буковині, 14-18 червня відбудеться конкурс українського кіно та пісні «Миколайчук-фест». У заході також візьмуть участь народні та заслужені діячі культури й мистецтва, заплановані й покази кращих фільмів, відеороликів на пісні переможців фестивалю.

Свого часу, кінозірку 1960-1970-х років – Івана Васильовича Миколайчука називали обличчям і душею українського поетичного кіно, самородком, який своєю творчістю пробуджував національний дух українців. За життя артист зіграв 34 ролі в кіно, найвідомішою та найуспішнішою з яких стала роль Івана в кінострічці «Тіні забутих предків». Також митець написав дев’ять сценаріїв, мав дві власні режисерські роботи в кіно: «Вавилон ХХ» та «Така пізня, така тепла осінь». Помер від раку, у серпні 1987 року, у віці 46 років. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.