Путін відмовився від своїх солдатів

Категорія: Про що говорять

Цього тижня Володимир Путін зустрівся із журналістами й виклав своє бачення всього, що відбувається в Криму. Що кажуть експерти, політики, журналісти про ці «розмірковування»?

Багато хто сходиться на думці, що Путін дав задній хід – відмовився від воєнного наступу на південні регіони України, можливого плану атакувати наші кордони на сході країни.

– Ми не збираємося воювати з Україною й українським народом. Хочу, щоб мене однозначно розуміли. Якщо ми ухвалимо таке рішення, то лише для захисту українських громадян, – заявив президент РФ.

Поки що він хоче «проковтнути» Крим. Вводить в оману світ, мовляв, на півострові діє місцева «самооборона», а ось російських військових там немає, за винятком флоту. А як бути з російською бронетехнікою, автоматами, пістолетами, кулеметами, вогнеметами? Путін цинічно бреше; він відмовився від своїх солдатів, залишивши їх напризволяще. Цинізм цього кремлівського керманича зашкалює: говорячи про можливу тактику дій російської армії, він заявив:

– І нехай спробує хтось із числа військовослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти позаду. Не попереду, а позаду. Нехай спробують стріляти в жінок і дітей. Я подивлюся на тих, хто віддасть такий наказ в Україні.

На словах Путін ніби не розглядає питання про приєднання Криму до РФ. Водночас вважає, що «лише громадяни, що мешкають на тій чи іншій території, можуть і повинні визначати своє майбутнє». Тобто він обома руками за незаконний референдум про статус Криму, який хоче провести нелегітимна влада АРК. А ще згадав про самопроголошену республіку Косово, що відокремилася від Сербії. Мовляв, якщо іншим можна порушувати міжнародне право, то чому б кримчанам не піти таким шляхом.

Що ще вразило у виступі господаря Кремля? На його думку, у Києві, на Майдані діяли люди, спеціально підготовлені за кордоном.

– Їх готували на відповідних базах на суміжних територіях: у Литві, Польщі та й у самій Україні. Їх готували інструктори протягом тривалого часу. Вони діють, як спецпризначенці. Чому ви думаєте, що в Криму має бути гірше?, – запитав Путін.

Ось таке навіялося йому на хвору голову. У відповідь на звинувачення польський президент Броніслав заявив, що підозри Путіна є «абсолютно необґрунтованими».

– Для мене це, швидше, є відгуком способу мислення про світ, де завжди якісь змови, агенти. Навіть коли йдеться про громадян, які захищають свої громадянські права, як було на Майдані, – сказав польський президент.

Путін вважає, що Захід необґрунтовано звинувачує Росію у втручанні в справи України, і нагадав американцям про Лівію, Ірак і Афганістан. Щодо санкцій Заходу у відповідь на вторгнення в Україну, то Путін пригрозив, що вони будуть мати наслідки й для Заходу. Утім, схоже, що саме протидія провідних країн світу путінській ескалації конфлікту в Криму за допомогою ефективних економічних механізмів усе-таки зупинили Кремль. Адже лише за добу Росія втратила два мільярди доларів («обвал» акцій, падіння курсу рубля…). Отже, Путін боїться…

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.