Долар: сподіваємося на МВФ і вибори

Категорія: Про що говорять

Наприкінці тижня долар виріс до 13 гривень. Обвал гривні вже традиційно пояснюють політичною нестабільністю, підвищеним попитом на валюту в населення та позицією експортерів, які хочуть на цьому заробити.

Експерти вважають, що в період погіршення політичної ситуації експортери будуть вичікувати, що провокуватиме ще більше падіння гривні. І сподіваються, що уряд знайде заходи, щоб вплинути на них, аби експортери знову почали повертати до країни валютну виручку.

– В умовах хаосу спрогнозувати зміни валютного курсу неможливо. Для цього потрібно якесь розуміння, точка відліку, – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт вважає, що нині основним чинником дестабілізації курсу є населення, яке й забезпечує основний попит на валюту, обігнавши в цьому навіть юридичних осіб. Свого часу додало олії у вогонь і ухвалення закону про податок на доходи від депозиту – українці стали забирати з банків депозитні гроші та скуповувати долари. Хоча Міністерство фінансів і заявляє, що ця норма була введена помилково, та обіцяє ініціювати, щоб вона набула чинності лише з 1 січня 2015 року.

Водночас побачивши, що курс досяг 12 гривень за долар, люди побігли до обмінпунктів за валютою. Для того, щоб схлинула лихоманка, потрібно хоча б на якийсь час утримати більш-менш стабільний курс і забезпечити відносно спокійну ситуацію з Росією.

Очікувати найближчим часом зниження курсу валюти не доводиться. На думку експертів, це може статися, коли Україна отримає гроші від МВФ, Світового банку, Єврокомісії та США, а також після президентських виборів і відносної стабілізації геополітичної ситуації навколо нашої держави.

А поки дорожчають не лише імпортні товари, але й вітчизняні, у ціну яких закладається подорожчання пального.

ТИМ ЧАСОМ

У державі дуже подорожчали ліки. Одна з найголовніших причин – валютний курс… Інша – спекулятивні операції на ринку. У цій ситуації активніше й принциповіше повинні були б діяти державні контролюючі інспекції, зокрема, й ті, у чиїй компетенції – контроль за цінами та ситуація з лікарськими засобами.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.