Батальйони просять підтримки

Категорія: ЛюдиМатеріали номера

IMG_0061-1124969848

Із загостренням ситуації, у державі виникла потреба в залученні додаткових сил правоохоронців і військових. Тож один за одним у різних областях почали створюватися батальйони: «Донбас», «Дніпро», «Азов» та інші. Деякі з них навіть устигли набути популярності. Одні – своєю підготовкою та злагодженістю тактичних дій, інші – гарним матеріальним забезпеченням і своєрідною елітністю. Київська область теж не пасе задніх. За останні місяці було сформовано відразу два спеціальні батальйони: патрульно-постової служби особливого призначення «Київщина» та 11-й батальйон територіальної оборони.

«Київщина» забезпечує спокій на Луганщині

Батальйон «Київщина», що створено понад місяць тому, нині вже несе службу в одній із гарячих точок на мапі країни – Луганщині. До його складу ввійшли колишні працівники органів внутрішніх справ і добровольці, які пройшли доволі суворий відбір, а також 50 діб спеціальної підготовки. Серед бійців новоствореного батальйону здебільшого мешканці Київської області, також є вихідці з Хмельниччини, Полтавщини, Харківщини та інших регіонів. Колишніх бійців спецзагону «Беркут» серед них немає. Але, як вдалося довідатися «ЧК», колишні «беркутівці» окремим загоном у 100 осіб також нині несуть службу на буремному сході. Батальйон «Київщина» підпорядковується Міністерству внутрішніх справ і виконує функції з охорони правопорядку та державних закладів. Нам удалося зв’язатися телефоном із заступником командира цього підрозділу – Юрієм Анатолійовичем, який на умовах відносної анонімності погодився відповісти на запитання «ЧК». Адже, за його словами, уже були випадки, коли, отримавши інформацію про бійців, терористи відшукували їхні родини та погрожували розправою.

– Нині обстановка в місті Сватове, де ми несемо службу, досить спокійна, і місцеві нам лише всіляко допомагають у вирішенні щоденних побутових питань. Ніякої агресії з їхнього боку немає. Адже люди розуміють, з якою метою ми там перебуваємо, і вдячні нам за це, – каже Юрій Анатолійович.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Функції та задачі, які покладені на бійців, передбачають серйозну відповідальність і віддачу. Адже до Луганська, який є епіцентром збройного протистояння, усього 150 кілометрів. Також батальйон «Київщина» – один із небагатьох, який може похвалитися гарним забезпеченням і фінансуванням. Зарплата в бійців – від 4 тисяч гривень, і наразі вони забезпечені всіма необхідними засобами захисту. Щоправда, тут не обійшлося без допомоги небайдужих мешканців Київщини. За ініціативи керівництва Київської обласної державної адміністрації було залучено благодійників, які допомогли батальйонові з придбанням запасних комплектів форми, бронежилетів, берців і спальних мішків на загальну суму понад 800 тисяч гривень. А з гарним забезпеченням і служити приємно. Хіба що за рідною домівкою та близькими сумують, розповів телефоном майор Андрій. У нього вдома залишилася дружина з двома дітьми, меншій донечці нещодавно виповнилося 7 місяців. 2010 року офіцер звільнився у запас, працював у різних охоронних фірмах. А коли розпочався Майдан, зрозумів, що саме час повертатися.

– До батальйону прийшов добровольцем і знав, де згодом нестимемо службу. Тому рідним розповів про це вже майже перед від’їздом, – говорить Андрій.

Хвилювання рідних бійців батальйону «Київщина» теж можна зрозуміти, адже ситуація на сході змінюється майже щогодини. Так, наприклад, під час виборів Президента, силовики охороняли правопорядок на виборчих дільницях Луганщини, забезпечували особисту охорону голови ТВК і голів виборчих комісій, а також – доставку бюлетенів до столичної ЦВК.

На блокпосту в місті Сватове, що на Луганщині

Уразливі місця армійців

Натомість 11-й батальйон територіальної оборони області, який створено місяць тому з добровольців і мобілізованих, нині проходить посилену підготовку у військовому навчальному центрі «Десна», що на Чернігівщині. Він також складається здебільшого з мешканців Київщини (загалом 450 осіб) і підпорядковується Генеральному штабу Міністерства оборони. Офіцери батальйону, з якими нам удалося поспілкуватися, повернулися до лав армії з відставки. Кажуть, що були надзвичайно вражені тим, як усе змінилося за 6-8 років їхнього цивільного життя.

– Дякуючи губернатору Володимиру Шандрі, який миттєво відгукнувся на наші проблеми, забезпечили солдатів спальними мішками та спеціальними килимками, що використовуються в польових умовах. Але всі хлопці й досі без бронежилетів, касок та інших засобів особистого захисту. І тут маємо запитання вже до Генерального штабу, – говорить командир батальйону, підполковник Олександр Рублюк.

Особовий склад 11-го батальйону територіальної оборони щодня вивчає тактику ведення військових дій, проходить бойову підготовку та виконує стрільби. Про побутові умови та харчування солдати переважно відмовляються говорити. Але все-таки дізнаємося, що годують непогано, але через одноманітний раціон уже встигли скучити за.. картоплею.

– На гарнір переважно каші. І, звісно, хотілося б, щоб іноді давали картоплю, локшину, овочі та хоч якісь фрукти, – говорить Олександр Ластовецький із Білоцерківщини. І додає, що радіє тому, що вдалося зберегти за собою посаду електрозварника, на якій він працював до мобілізації.

До розмови приєднується заступник командира батальйону Ігор Корба. Каже, що обласна влада, небайдужі меценати дещо забезпечили мобілізованих бійців. Але проблем ще вистачає. Водночас настрій у бійців бадьорий і патріотичний.

– Чи не щодня запитують, коли вже завершиться навчання, і ми вирушимо на схід, – говорить заступник командира.

“Київщина” крокує на схід

На контролі в обласної влади

Про потреби новостворених батальйонів Київщини обласна влада знає не з чуток. Голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра особисто зустрічався з особовими складами обох підрозділів, виїжджав на місце навчань. За сприяння обласної державної адміністрації було створено благодійний фонд «Розвитку та захисту Київщини». Серед багатьох напрямків його діяльності – сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності області. За неповний місяць фонду вдалося знайти й залучити до співпраці чималу кількість меценатів із різних організацій і закладів. На прохання про допомогу відгукнулися як державні, так і приватні підприємства та організації Київщини. Серед них – ТОВ «Білоцерківтеплоенерго», ТОВ «Теплоінновації», ДП «ТЕПЛОЕНЕРГО», С/Г ПП імені Гагаріна, ПСП АФ «КОНКОРД-АГРО», СФГ «Тетяна», ТОВ «Пилипчанське», С/Г ВК імені Щорса, ТОВ «Земля Томилівська», СФГ «Нива-1», ПАФ «Колос», ПНДККФ «КОНКОРД-ГЕЙ», МПП «РАДА», ПАФ «Савинці».

Допомагають військовим підрозділам Київщини й приватні особи. Серед них – видатний український боксер Володимир Кличко, голова Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, народний депутат України – Артур Палатний, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, народний депутат Ярослав Москаленко, голова Києво-Святошинської районної державної адміністрації Сергій Возний.

– Оборона та безпека нашої держави є пріоритетною задачею, яка має виконуватися на всіх рівнях влади, – говорить заступник губернатора Дмитро Христюк.г. – Тож, якщо потрібне фінансування, що не в змозі забезпечити Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, ми не залишимося осторонь проблем наших земляків. Залучаємо всіх, хто має можливість і бажання допомогти. А підтримати силовиків можна як через фонд «Розвитку та захисту Київщини», так і звернувшись безпосередньо до військового комісаріату, обласної, районних державних адміністрацій і міськвиконкомів. Допомога потрібна всебічна. Це й кошти для закупівлі форменого одягу, спеціального взуття, бронежилетів і касок. Необхідна спецтехніка, пально-мастильні матеріали, акумулятори. На придбання лише 400 спальних мішків і 400 килимків для військових було спрямовано майже 300 тисяч гривень. Були випадки, коли пенсіонери купували та приносили для потреб армії по кілька кілограмів гречки, цукру. І ми їм за це вдячні.

Також, за словами Дмитра Христюка, обласна влада вирішує й інші проблеми, що виникають у мобілізованих та їхніх родин. Це й нарахування пільг, пенсій, відтермінування виплат за кредитами. На жаль, незважаючи на заборону на законодавчому рівні, є випадки, коли мобілізованих звільняють з роботи. І тут влада спільно з прокуратурою діють досить жорстко та рішуче.

Нещодавно керівництво держави ухвалило рішення про створення ще одного батальйону територіальної оборони. Підрозділ має бути сформовано на Донеччині. Проте через складну обстановку на сході, саме Київщина допомагатиме з його організацією, підготовкою та забезпеченням.

Присяга військових

Коментар для «ЧК»

Володимир ШАНДРА, голова Київської обласної державної адміністрації:

За всі роки Незалежності Україна вперше переживає такі суворі випробування: анексія Криму, загроза військового вторгнення, кровопролитний конфлікт у Донецькій та Луганській областях, де на боці сепаратистів відверто воюють російські найманці. Водночас приємно, що проти таких загроз, заради держави та щасливого майбутнього своїх дітей, об’єднався весь Український народ. Це й добровольці, які беруть участь у Антитерористичній операцій, і підприємці, меценати, посадовці – усі небайдужі, хто підтримує Збройні сили. Тож вірю, що завдяки таким патріотам ми подолаємо всі негаразди та зробимо Україну щасливою, квітучою та європейською. Щиро дякую всім, хто сьогодні підтримує наших військових!

Христина БРЯНЦЕВА

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.