Гривня ще ніколи не була такою «дешевою»

Категорія: ВажливоПро що говорять

IMG_4143

Обмінний курс гривні до долара примушує українців серйозно засмучуватися.

Адже разом із цим стрімко росте ціна й на бензин. А відтак – і практично на все інше. Та, як вважають експерти, могло бути ще гірше. Причини девальвації: скорочення промислового виробництва, відтік інвестицій та, найголовніше, військові дії на сході України. Усе це може взагалі довести курс до 15 гривень за долар і вище, вважають деякі експерти.

На зростання курсу деякою мірою впливають і настрої населення. Попит на долар-євро перевищує пропозицію, в обмінних пунктах нині неможливо купити більше ніж 100-200 доларів. Ситуацію підігрівають спекулянти.

Аксіома: валютний курс відчутно залежить від зовнішніх надходжень. Головним кредитором країни виступає МВФ. Фахівці кажуть, що саме тому важливо розуміти, як ця організація рахує курс гривні для ухвалення власних рішень. Він вираховується як співвідношення кількості національної валюти в країні до обсягу золотовалютних резервів, яке помножується на коефіціент 0,7-0,75%. Так ось, у липні, за оцінками Міжнародного валютного фонду, курс гривні становив 12,73 за долар, що майже збігалося з ринковим.

Залишається очікувати чергового траншу від МВФ наприкінці серпня в розмірі 1,4 млрд. доларів Мільярд, як передбачається, надійде до бюджету, а залишок зарезервує Національний банк.

Мітки:  ,

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.