За наказом – тиша навкруги. А гармати б’ють

Категорія: Про що говорять

Ми вчетверте припинили вогонь. Бойовикам байдуже.

Українська влада вкотре продемонструвала добру волю – 9 грудня запропонувала взагалі «не стріляти» на сході країни.

– Режим припинення вогню ми вводимо вчетверте, – сказав начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко. – Безповоротні втрати військовослужбовців за той період, а саме починаючи з 5 вересня, сягнули 192 осіб.

– Маємо певні гарантії того, що цей режим буде виконуватися, – наголосив генерал-полковник Віктор Муженко.

Саме 9 грудня в Мінську мала відбутися чергова зустріч тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. На жаль, діалог не відбувся – його перенесено на невизначений час. Експерти кажуть, що вчасно не отримали інструкцій із Кремля, тому й відмовляються від перемовин.

Але ми тішимося, що 9 грудня на Донбасі не загинув або був поранений жоден український силовик. На жаль, з 10 на 11 грудня ми втратили трьох військовиків, восьмеро було поранено.

Наказ «не стріляти» виконують лише наші захисники. Терористи, як і зазвичай, пропустили повз вуха цю пропозицію. Хоч один із ватажків бойовиків Денис Пушилін заявив про початок відведення важкої артилерії в зоні конфлікту. В РНБОУ запевнюють, що це – провокація.

Уранці 11 грудня найманці 22 рази порушували «режим тиші». Вони чотири рази атакували Донецький аеропорт, повідомляє прес-центр АТО.

– Найактивніше бойовики діяли на Луганському, Донецькому та Дебальцевському напрямках. Декілька разів українських військових обстріляли у районі Маріуполя та Первомайського, – інформує прес-центр. – Потерпіло багато міст і сіл.

Ворог б’є з гранатометів, протитанкових керованих ракет, мінометів, танків. Поливає автоматним свинцевим вогнем наші позиції.

Ось картинка з Луганщини. За словами губернатора області Геннадія Москаля, протягом 9 грудня райони Луганщини було обстріляно 12 разів – із «Градів», артилерії, мінометів, танків і стрілецької зброї. Під вогонь потрапили населені пункти Станиця Луганська, Кримське та Щастя.

Активізувався ворог і на Донеччині. Як стверджує військовий експерт Дмитро Тимчук, уздовж лінії фронту противник перекидає бронетехніку, артилерійські системи, а також підрозділи. Бойовики маневрують і вздовж Бахмутської траси, нарощуючи потужності.

Із Росії час од часу надходить підкріплення. Представник Генштабу Збройних сил України Олександр Розмазнін повідомив, що днями прибуло 40 КамАЗів із РФ, котрі привезли на нашу територію боєзапаси для артилерійських систем. На кількох вантажівках – особовий склад.

Незалежні аналітики висувають версію, що Путін не відмовився від плану пробити «коридор» із Донбасу до Криму. Утім, є припущення й іншого ґатунку: дехто з експертів вважає, що Кремль відправив у небуття проект «Новоросія», отож не виношує намірів щодо повного захоплення Донецької та Луганської областей. А зруйновані його терористами донбаські райони хоче «нав’язати» Україні, підтримуючи тут вогнище конфлікту й неспокою.

Мітки:  ,

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.