Радбез особливого призначення

Категорія: Про що говорять

40086

На базі РНБО сформують потужний інтелектуальний і силовий блок керування державою.

Тривожна інформація: деякі видання розповсюдили новину, що Путін нібито виснув ультиматум Петру Порошенку. Мовляв, або Україна визнає так звані ДНР і ЛНР і відмовиться від курсу на вступ до НАТО, або ж, в іншому разі, Росія розпочне наступ. Офіційні джерела поки що не підтверджують, чи справді пролунав із Кремля дзвінок такого характеру.

Тим часом в Адміністрації Президента України стверджують, що цієї суботи відбудеться планове засідання РНБО.

Антикризові центри в кожному міністерстві

Президент призначив Олександра Турчинова секретарем РНБОУ. Аналітики не мали сумнівів, що саме такий кадровий крок зробить глава держави, адже багато хто із впливових політичних діячів це прогнозували. А ще дискутували, чи вдасться Турчинову переконати Порошенка «підняти» Раду нацбезпеки й оборони на вищий щабель державного управління, наділити суттєвими повноваженнями. Вочевидь йому це вдалося.

На думку фахівців, секретар РНБОУ тепер не лише координуватиме роботу силовиків, але й ухвалюватиме певні рішення в безпековій сфері (чого раніше не було), звичайно, за погодженням із главою РНБОУ, тобто Президентом.

– РНБО має бути не кадровим відстійником, а центром координації та ухвалення відповідальних рішень, центром швидкого реагування на будь-яку із загроз безпеці України, – переконаний Турчинов.

– Нам потрібна нова стратегія національної безпеки, нова воєнна доктрина із чітким визначенням головного противника. І це вже найближчим часом реалізовуватиме РНБО, – наголосив Турчинов.

На чому, окрім усього, акцентуватиме увагу РНБО? Заплановано сформувати єдину мережу ситуативних антикризових центрів у всіх силових міністерствах і відомствах, центральних органах виконавчої влади, а також регіональних адміністраціях.

На думку політолога Тараса Березовця, попередні президенти недооцінювали можливостей РНБО. Адже «конституційні повноваження Радбезу надають Президенту унікальні можливості сформувати на його базі потужний інтелектуальний і силовий блок керування державою».

Порошенко хоче бути президентом «за американською моделлю»: «із сильним інстититутом Президента, який опирається на сильну Раду нацбезпеки», вважає політолог.

– А Турчинов підходить як такий жорсткий менеджер, – переконаний Березовець.

Знову показують ядерний кулак

Уже перебуваючи на новій посаді, Турчинов зробив кілька резонансних заяв.

– На моє глибоке переконання, судова реформа не запрацює, поки кілька сотень суддів не сядуть за грати, – каже Секретар РНБО.

Він доручив сформувати реєстр суддів, які виносили неправосудні рішення, звільняли вбивць і корупціонерів.

І про східний фронт. Причиною масштабних утрат на Донбасі секретар Радбезу вважає погане озброєння. Стверджує також, що сьогодні є загроза реальної повномасштабної континентальної війни, яку будь-якого часу може розв’язати Росія.

А Кремль і не приховує агресивності. Укотре показує ядерний кулак. Нещодавно глава МЗС РФ Лавров заявив, що Росія має право на свій розсуд розпоряджатися ядерним потенціалом, зокрема, розміщувати й на Кримському півострові.

Америка швидко відреагувала на це – помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила про неприпустимість розгортання Росією ядерної зброї в Криму й попередила про відповідні наслідки, що можуть очіквати на Москву.

Нуланд сказала, що чинні санкції проти РФ «можна відкотити», якщо будуть реалізовані положення Мінської угоди і Росія виведе свої війська й техніку з України.

Однак агресор поки що не звільняє окуповані території. Бойовики перегруповують сили, комплектують підрозділи найманцями, на передову направляють найбоєздатніші групи.

У тилу – сто тисяч резервістів

Ми відбиваємося. Готуємося до чергової мобілізації. Відомо, що буде кілька етапів такого призову до війська. Пролунала інформація, що в державі планують сформувати потужний резерв для армії – сто тисяч захисників.

Мобілізація триватиме в новому форматі, зазначає прес-служба Міноборони. Запровадять нові види резерву – територіальний і громадський. Територіальний: загони оборони формуватимуться в кожному районі на базі районних і міських військових комісаріатів.

Створення громадського резерву дозволить об’єднати чисельні громадські організації та волонтерів для ефективної та скоординованої підтримки обороноздатності держави.

Звичайно, це добре, коли відбуватиметься ротація на фронті відповідно до затверджених графіків, не затягуватиметься, як нині це спостерігаємо. Але бійцям потрібна нова, ефективна зброя.

Нагадаємо, що Конгрес США ухвалив законопроект «Акт Підтримки свободи в Україні», який передбачає надання Україні озброєння та статусу союзника поза НАТО. Очікуємо, що цей документ підпише президент Обама.

А в соцмережах волонтери вже пишуть, що Україна нібито почала отримувати гвинтівки M82A1 компанії Barrett, а також снайперські М95. Мовляв, Україна може отримати з Америки 400 снайперських гвинтівок, 2000 автоматів, понад 700 гранатометів і 200 мінометів.

Між іншим, під час державного візиту до Польщі Президент України Петро Порошенко наголосив на необхідності перегляду існуючих систем глобальної безпеки та відзначив, що вже нині Україна поглиблює співпрацю з НАТО, переорієнтовує свій оборонно-безпековий комплекс на натовські стандарти.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.