Сто відсотків громадян – за єдину країну

Категорія: Про що говорять

24974

Учора Україна відзначила День Соборності. У столиці громадські активісти традиційно утворили живий ланцюг на мосту Патона, між лівим і правим берегом Дніпра. У багатьох містах країни відбулися патріотичні акції. Наприклад, у Чернігові люди вшанували День Соборності врочистою ходою та патріотичним флеш-мобом на пішохідному деснянському мосту.

– Ніхто й ніколи вже не зможе підірвати нашу єдність. Із соборністю в думці, з єдиною Україною в серці ми всі разом назавжди будемо єдиною українською політичною нацією, у складі якої рівною мірою комфортно почуватимуться всі етноси, – зазначив у привітанні з нагоди свята Президент Петро Порошенко.

За його словами, торік «соборність усіх наших земель перетворилася на справжню національну ідею. Вона оволоділа, нарешті, умами практично всіх без винятку громадян України та перетворилася на найголовнішу цінність в усіх її областях… Ми стали народом не лише з «однією кров’ю» і «одним серцем», але й з однією думкою.

– Протягом останнього року десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів, мільйони й мільйони громадян піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України. Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні, – наголосив глава держави. – Наш ворог грубо прорахувався. Хотів нас знищити, а зробив сильними як ніколи. Українська політична нація остаточно ствердилася на всіх теренах – західних, східних, північних, південних і центральних. Вона об’єднала представників різних етносів і носіїв різних мов. А наші російськомовні співвітчизники продемонстрували, що Україну російською мовою вони люблять не менше, ніж україномовні українською. Нині майже сто відсотків громадян – за єдину країну. І вражаюча більшість українців бачить її саме унітарною, а не федеративною.

Президент нагадав про принципові речі, «які не можуть бути предметом для жодного компромісу»:

– По-перше, Україна не буде федеративною, а залишиться унітарною державою! По-друге, європейський вибір не підлягає дискусії! По-третє, єдиною державною мовою є й буде українська!

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.