Українські воїни утримали фронт

Категорія: Матеріали номераПро що говорять

107269

Бойовики пішли на прорив, знайшли погибель.

Жахливий напад російських терористів на Маріуполь змусив укотре повторити те, що безліч разів говорили з початку боїв на сході – Кремль воює проти українського народу. «Градами», «Смерчами», «Ураганами», танками…

Минулої суботи маріупольський мікрорайон Східний опинився під масованим артвогнем. Шість російських установок «Град» випустили десятки снарядів по житлових кварталах, території ринку. Загинуло 30 мирних мешканців, понад сто поранено.

Українські контррозвідники зафіксували радіоперемовини бойовиків: як наводили «Гради» на Маріуполь, коригували обстріл, а потім ховали цю зброю від спостерігачів ОБСЄ. Наша спецслужба затримала коригувальника цього артобстрілу. Отож є чіткі докази спланованої акції інтервентів.

Ворог ударив по Маріуполю не випадково. Ватажок бойовиків Захарченко напередодні анонсував широкий наступ на всьому фронті, зокрема, і на це місто. Таке бомбардування «вписувалося» у кремлівську технологію «захисту» населення нібито від Української армії.

Невдовзі після маріупольської трагедії інтервенти розбомбили лікарню у Світлодарську. Вони щодня гатять по містах і селах.

Бандити Захарченка разом із луганськими найманцями активізувалися на великих ділянках фронту. Намагалися прорвати нашу оборону в багатьох місцях. Запеклі бої спалахували в районі Мар’їнки, Опитного, Новоіванівки, Новогригорівки, у напрямку Попасної. Постійно гаряче поблизу села Піски, що межує з Донецьким аеропортом.

Про летовище. Начальник Генштабу Віктор Муженко під час учорашньої прес-конференції розповів, що українські підрозділи стабілізували обстановку на донецькому напрямку та зайняли вигідні позиції, що дозволяють контролювати територію аеропорту.

Начальник Генштабу наголосив, що адміністративна зона «не має жодної цінності, тому що внаслідок інтенсивних бойових дій вона була повністю зруйнована».

Це не дозволяло оборонятися, тому командування було змушене відвести воїнів на вигідніші рубежі, буквально на півтора кілометра від злітно-посадкової смуги.

У Станиці Луганській окупанти намагалися навести понтонну переправу, щоб форсувати Сіверський Донець.
Але наші воїни мужньо обороняються. Артилеристи знищують загони терористів, їхню бронетехніку не лише на передній лінії. Б’ють також і по тилових загонах, що висуваються в напрямку фронту. Зав’язуються контрбатарейні дуелі між українцями й бойовиками. На жаль, під час одного з таких поєдинків загинуло кілька бійців полку «Азов».

Ці бойові зіткнення з ворогом, можливо, колись увійдуть до книг про воєнне мистецтво. Однак особливий розділ, певно, стосуватиметься дебальцевської операції. Загарбники десятки разів повторювали, що в районі Дебальцевого утворився «котел» – нібито українські батальйони потрапили в оточення. Захарченко пообіцяв швидко завершити розгром. Але надірвався. Пішли на прорив, знайшли погибель. Дебальцевська твердиня не дала «тріщини». Захисники Вітчизни показали захарченкам, де раки зимують. Знищено 30 танків ворога. Серед терористів – сотні поранених і вбитих.

Військовий експерт Дмитро Тимчук пише:

– Серед бойовиків ширяться панічні чутки, що з дебальцевського плацдарму й одночасно з боку Авдїївки українські війська розпочнуть контрнаступ із тим, щоб «відрізати Горлівку». Тому противник залишає деякі позиції та блокпости.

Утім, переможні реляції нам ні до чого. Начальник Генштабу Віктор Муженко заявив, що «найбільш напружена обстановка складається в районі Дебальцевського виступу». Бойовики не полишили спроб вийти на адміністративні межі Донецької та Луганської областей.

На жаль, Росія й далі підкидає дрова у вогонь конфлікту – уже потягами постачає бойовикам боєприпаси та зброю (2-3 ешелони на добу).

– Головна станція розвантаження – Іловайськ. Окрім того, частково на північ боєприпаси надходять через Антрацит, звідти їх розвозять цивільним вантажним транспортом на склади і бази бандформувань, – стверджує Дмитро Тимчук.

У переліку успішних операцій українців також знищення на аеродромі авіатехніки бойовиків, якою вони неодноразово хизувалися. Ідеться про гелікоптери МІ-24, літаки застаріліх моделей.

У воєнному щоденнику потрібно виокремити й такий факт. Президент Порошенко поновив генерал-полковника Геннадія Воробйова на посаді першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України. Нагадаємо, що в рамках люстраційного закону Воробйова звільнили з армії. Деякі військові фахівці висловлювали незадоволення, називаючи Воробйова професіоналом високого ґатунку. Можливо, на верхніх щаблях влади почули також і ці думки. Парламент ухвалив зміни до вже згаданого закону, завдяки яким Президенту надали право скасовувати люстрацію високих військових чинів в інтересах державної безпеки.

Війна війною, але нам потрібен мир. Президент Петро Порошенко закликав учасників Тристоронньої контактної групи невідкладно провести консультації з підписантами Мінських домовленостей. Про це йшлося під час зустрічі з учасниками контактної групи минулого четверга, повідомляє прес-служба глави держави. Зазначається, що практичним результатом таких консультацій мають стати рішення про негайне припинення вогню й відведення важких озброєнь від лінії зіткнення, зафіксованої в Мінському меморандумі.

МІЖ ТИМ

Уряд України ухвалив рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації на територіях Донецької та Луганської областей, режиму підвищеної готовності на всій території України та створення Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Передбачено комплекс різноманітних заходів, які допоможуть країні сформувати ефективну систему цивільної оборони. Це й підготовка бомбосховищ, і навчання із цивільного захисту громадян, і накопичення медикаментів, інших ресурсів, і посилення безпекового сектору. Наприклад, на підприємствах сформують перелік осіб, які в разі необхідності допомагатимуть ліквідовувати наслідки обстрілів і бомбувань.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.