Кремль як офіційний агресор

Категорія: Про що говорять

51760885_copy_600x385

Український парламент визнав Росію державою агресором, ухваливши відповідну заяву до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, НАТО, національних парламентів.

– Верховна Рада визнає Російську Федерацію державою-агресором і закликає міжнародних партнерів України не допустити безкарності винних за злочини проти людяності, вчинені від початку російської агресії проти України, – наголошується в заяві… – Від початку агресії наприкінці лютого 2014 року РФ систематично порушує норми міжнародного права, права людини, у тому числі права на життя мирних громадян України, які стали заручниками терористів на окупованій території Донбасу… Цинізм кремлівської агресії, яка включає підтримку терористів на державному рівні, перетворює вбивство безневинних мирних громадян на повсякденне явище. Очевидною є причетність Росії до таких терактів, як збиття цивільного пасажирського літака, трагедії у Волновасі, Донецьку та Маріуполі.

Як зазначив для ЗМІ віце-спікер Андрій Парубій, «це рішення є нашою відповіддю не лише українському суспільству, а й нашим зарубіжним партнерам, які дуже часто закидають нам, що ми просимо від них визнати Росію агресором, а самі не визнаємо. Окрім того, Парубій нагадав про ухвалення в першому читанні закону, який спрощує процедуру визнання організації терористичною.

За його словами, цим законом передбачено, що, окрім судових інстанцій, визнаватися терористичними організації можуть рішенням ВР за поданням РНБО.

На політичному фронті вельми важливим є і такий факт. Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо Росії. Згідно з документом щодо Кремля вводяться дипломатичні санкції – росіян позбавили права голосу в ПАРЄ до квітня.

Отож росіяни не матимуть права брати участь у місіях зі спостереження за виборами, бути доповідачами, а також бути призначеними як представники ПАРЄ в інших органах, стверджують українські дипломати.

У ПАРЄ не забули й про Надію Савченко, яка під вартою в Росії. Парламентська асамблея ухвалила поправку до резолюції щодо Росії -закликала російську владу «протягом 24 годин звільнити Надію Савченко», повідомляють медіа.

Російська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи намагалася цинічно торгуватися в питанні звільнення Савченко. Обіцяла, що до Надії допустять спостерігачів від європейських інституцій у разі, якщо росіянам залишать право голосу в ПАРЄ.

Водночас стало відомо, що Савченко етапують до «Матросской тишины». Проти неї сфабрикували нову справу – про незаконний перетин державного кордону.

І хоч у Страсбурзі дали Путіну чергового ляпаса, він бравує. Російська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи зупиняє свою участь у діяльності ПАРЄ та будь-які контакти з асамблеєю до кінця року, заявили російські дипломати.

Кремль відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Савченко чи свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ.

Москва розглядає можливість виходу з Ради Європи, тобто припинення участі в Європейській конвенції з прав людини.

Аналітики висувають версію, що Путін і тут вишукує щось лихе та хитре.

Російська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи навмисно призупинила свою участь у діяльності ПАРЄ – це частина плану президента РФ Володимира Путіна, написав опозиційний російський політик Борис Нємцов у Фейсбуці.

– Йому набридло відповідати на незручні запитання про війну, анексію й агресію проти України, про порушення ним міжнародних зобов’язань Росії. Він збирається воювати далі, і в його плани не входить отримувати ляпаси за свою неадекватність, – каже Нємцов.

Політик зауважив: будучи членом Ради Європи, Путін зобов’язаний платити за позовами Страсбурзького суду, де РФ програла вже не одну справу.

– Якщо Росію виженуть, то автоматично це вихід з-під юрисдикції Страсбурзького суду, а отже і платити не треба, – додав він.

Мітки:  ,

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.