У парламенті був момент істини

Категорія: Про що говорять

32370

Учора в парламенті народні обранці вирішували, що робити з депутатським імунітетом. На сторінці у Фейсбуці Юрій Луценко зазначив:

– 5 лютого. Момент істини – голосування за скасування депутатської недоторканності. Не знаю, скільки голосів за і проти дасть за це кожна фракція. Бо лінія розділу йде не за партійною приналежністю, а за совістю та порядністю кожного депутата. Знаю всі можливі та неможливі аргументи, аби уникнути натискання кнопки «за». Бо багатьом депутатам – старим і новим – так страшно почати дійсно нове життя.

Законопроект щодо недоторканності народних депутатів України та суддів було внесено до парламенту Президентом Порошенком. Але щоб позбавити парламентаріїв імунітету, потрібно змінити певні статті Конституції, якими передбачено гарантії депутатської недоторканності.

Зокрема, пропонується вилучити 80-ту статтю Основного закону про недоторканність депутатів. У цьому контексті пропонується вилучити норму про те, що нардепи не можуть без згоди Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Як зазначив Порошенко в пояснювальній записці до законопроекту, «настрої в суспільстві засвідчили, що такий імунітет народних обранців виявився невиправданим, оскільки він по суті перетворився в гарантію безкарності».

Процедура голосування передбачає ухвалення законопроекту в першому читанні, після чого його зобов’язані направити прямо до Конституційного суду. Голосувати цей законопроект в цілому можна лише на наступній сесії

Отож депутати й направили законопроект до найвищої судової інстанції. Водночас голова Верховної Ради Володимир Гройсман вважає, що цей документ може бути проголосований в цілому парламетом уже у вересні після схвалення його Конституційним судом та відкриття наступної сесії. Законопроект направлять також до Венеційської комісії.

На думку Гройсмана, для того, щоб депутати не боялися відмовлятися від недоторканності, достатньо буде вдосконалити законодавство й правоохоронну систему.

– Я розумію занепокоєння, що зрештою не буде такої недоторканності в депутатському корпусі, суддівському. Але хочу зазначити, що в нас усіх є можливість проголосувати за зміни до законодавства про боротьбу з корупцією, за законодавство, яке дозволить створити якісну судову гілку влади, – сказав спікер під час брифінгу.

Він назвав рішення про скасування недоторканності депутатів і обмеження недоторканності суддів «своєчасним».

Водночас деякі аналітики, правники стверджують, що з депутатським імунітетом не все так гладко.

Так, президент Всеукраїнської громадської організації «Інститут виборчого права», колишній народний депутат чотирьох скликань Юрій Ключковський вважає, що статтю Конституції України щодо недоторканності депутатів треба змінювати, але – розумно.

– Повне скасування депутатської недоторканності є просто абсурдом, який не вписується в ази парламентаризму, традиційного для всього цивілізованого світу, – каже Ключковський.

А чи потрібен нам закон про імпічмент?

– Закон про імпічмент Президента обговорюється серед депутатських фракцій. Це окрема процедура, яка не має жодного поєднання з процедурою недоторканності, – вважає голова Верховної Ради.

– Узагалі нам потрібно комплексно реформувати українське законодавство. І водночас у частині змін до Конституції, – наголосив спікер.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.