Одні захищають Вітчизну, а інші розхитують її

Категорія: Про що говорять

10629545_687106541406641_523167696368140294_o

Путін наступає на сході й домагається «спалаху гніву» в Києві.

Під ворожими обстрілами Дебальцеве, Вуглегірськ, Щастя, загалом добрий десяток міст і сіл. Терористи намагалися оточити дебальцівське угруповання українців, однак зазнали фіаско. Хоч частину Вуглегірська наші змушені були залишити.

Найзапекліші бої спалахнули за Вуглегірськ, який на дебальцівському виступі має стратегічне значення. Бойовики кинули на цей напрямок танкові групи, штурмові загони, підкріплюючи атаки потужним артилерійським вогнем. Їм удалося «узяти» певні мікрорайони міста, обладнавши там кулеметні та снайперські гнізда, протитанкові рубежі. Українські воїни відважно обороняли кожен квартал, кожну вулицю. Через деякий час, перегрупувавши сили, наші хлопці намагалися вибити інтервентів із Вуглегірська. Не вдалося, на жаль.

У ворога – великі втрати. Як повідомив прес-центр АТО 5 лютого, за добу знищено 190 бойовиків і сім одиниць техніки. Ще раніше наші артилеристи знищили колону ворожих танків. У районі Докучаєвська «накрили» артбатарею бойовиків – шість самохідних артустановок і два комплекси «Гвоздика».

Однак Кремль не бажає схаменутися. Ворожі «Гради» й далі гатять на донецькому та луганському напрямках. На маріупольському б’ють по селищу Сартана.

– Найбільший натиск ворога спостерігається саме на дебальцівському напрямку. Лише за ніч поблизу Чернухіного та Міуса терористи двічі намагалися штурмувати позиції українських військ, – зазначають у прес-центрі АТО.

Військовий експерт Дмитро Тимчук пише, що в районі села Станиця Луганська терористи намагалися прорвати оборону українських військ за допомогою комбінації масованого вогню й активних дій невеликих мобільних груп піхоти за підтримки бронетехніки. Нині ворог використовує тактику «засідкових» і «блукаючих» танків за підтримки мінометів.

На жаль, поблизу Дебальцевого загинув один із лідерів чеченських повстанців Іса Мунаєв – бригадний генерал збройних сил невизнаної республіки. Під час першої та другої чеченських війн боровся за незалежність від Росії, а нині воював на боці України. Мунаєв командував міжнародним миротворчим батальйоном імені Дудаєва.

Як стримати Путіна? Президент України Петро Порошенко закликав НАТО надати нашій державі сучасну зброю. Україна хоче миру, але навіть мир повинен захищатися, вважає Порошенко.

Між тим, США відкидають військове вирішення конфлікту на сході України й звинувачують у таких намірах Росію. Про це заявив віце-президент США Джо Байден в інтерв’ю німецьким ЗМІ. За його словами, поставки зброї Україні «майже неможливі». Віце-президент каже, що Америка більше допомагатиме нам у безпековому секторі, зокрема, постачає прилади нічного бачення і обладнання.

Водночас учора, в Києві відбулися переговори Петра Порошенка й держсекретаря США Джона Керрі. Дехто з аналітиків висловив сподівання, що Америка все-таки погодиться надати Україні летальну зброю. Офіційних повідомлень щодо цього поки що немає. Утім, Порошенко вчора заявив, що наші військовики «мають абсолютно нові можливості захищати нашу територію».

Відомий російський історик, філософ Андрій Зубов висловив у ЗМІ цікаву версію щодо причин, що можуть підштовхнути режим Путіна до краху.

– Мені здається, цей режим упаде з тієї простої причини, що Путін не змінить свою політику. А ця політика стає все більш тупиковою й усе шкідливішою для Росії. Економічна криза, а тепер ще й величезна кількість загиблих і поранених хлопців викличуть невдоволення в суспільстві й армії. Одна з найбільших цінностей для військової людини – це славна смерть. А тут смерть безславна, тому що їх ховають таємно. Усе це робить армію все більш ненадійною. Може йтися про кілька місяців, якщо, звичайно, Україна збереже єдність і здатність до відродження…

Незважаючи на воєнні невдачі, Кремль нарощує інформаційну компоненту брехні. Путінська Росія явила світові шедевр імперської пропаганди. B Youtube з’явився фільм «Проект Украина», повнометражний і з претензією на науковість. Попри очевидні маніпуляції, за своїм впливом на людей необізнаних він потужніший, ніж традиційна брехня Кисельова-Соловйова, зазначає на своїй сторінці у Фейсбуці екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

– Фільм з’явився зараз не випадково, напевно, Путін уже спланував і готується нанести потужний, у його розумінні, вирішальний удар по Україні, ззовні і зсередини, – висуває версію Гриценко.

Час од часу бачимо спроби розхитати країну зсередини. Що впало у вічі протягом тижня? Такий собі «штурм» на столичній вулиці Банковій, біля будівлі Адміністрації Президента України. Група людей, які були у формі з нашивками «Батальйон Донбас», підпалила шини біля КПП Міноборони. Вони вимагали не розформовувати підрозділ.

Але ось повідомлення спецслужби.

– Працівники СБУ затримали підполковника Чорнобая, 1974 року народження, з Генерального штабу Збройних сил України, який є одним з організаторів фейкового «штурму» Адміністрації Президента 3 лютого.

За словами голови СБУ Валентина Наливайченка, цей офіцер опинився за ґратами разом з іншими учасниками злочинного угруповання, які підбурювали на протестні акції дезертирів добровольчих батальйонів, а також «людей у військовій формі, які ніколи не були в АТО».

Підполковник Чорнобай, працюючи інструктором в одному з добровольчих батальйонів, надавав бійцям неправдиву інформацію про завищені втрати сил АТО на Донбасі, чим підбурював їх до протестних виступів. Окрім того, він розвивав агентурну мережу для цієї підривної діяльності, передавав у сектори точні координати добровольчих батальйонів бойовикам для артилерійських обстрілів.

Нагадаємо: минулої середи в парламенті народні депутати-командири батальйонів заявили, що не мають жодного відношення до Всеукраїнського батальйонного братства.

Отож війна на сході не може не даватися взнаки й у столиці.

– Люди втікають із Вуглегірська. Нагадує хроніку Другої світової, пише на сторінці у Фейсбуці екс-нардеп Андрій Пишний. – Спеціально для переселенців, які приїздять зі сходу до Києва, у столиці налагодили систему відкриття пенсійних, соціальних та інших рахунків. Логістика починається прямо з Центрального залізничного вокзалу. Інформацію оголошує диспетчер одразу після прибуття потягів…

– східних регіонів. Прибулим із зони АТО пропонується пройти до центру реєстрації біженців на другому поверсі вокзалу. А вже тут люди отримують необхідну інформацію…

Іще запис у Фейсбуці. Народний депутат України Юрій Луценко:

– Попри амбіції та саботаж ВР ухвалила важливі рішення про військово– цивільні адміністрації та Антикорупційне бюро. Це робить нас сильнішими в боротьбі з внутрішнім і зовнішнім ворогом.

ДО РЕЧІ

У Київському обласному військкоматі «ЧК» підтвердили, що за знищення військової техніки противника учасники АТО отримають додаткову винагороду. Окрім цього, бійцям буде збільшено грошове забезпечення. Таке рішення керівництва держави. Отож будуть виплачувати:

- у двократному розмірі – грошове забезпечення військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь в АТО, воєнних конфліктах;

- у трикратному розмірі – грошове забезпечення військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях із моменту оголошення воєнного часу;

- 1000 гривень за кожну добу безпосередньої участі військовослужбовця в бойових діях;

- додаткову винагороду за знищення військової техніки противника. Так, за знищення автомобіля винагорода становить – 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. грн.); танка – 40 мінімальних заробітних плат (48 тис. грн.); реактивної системи залпового вогню – 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. грн.); бойового літака – 100 мінімальних заробітних плат (121 тис. грн.).

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.