Дебальцівська дуга стає для ворога цвинтарем

Категорія: Про що говорять

Дехто каже: 2015-й ніби 1941-й. А й насправді: Щастя, Маріуполь, Вуглегірськ, Краматорськ, Дебальцеве… Міста у вогні. Убиті, поранені. Прокляття на адресу окупантів.

10 лютого інтервенти обстріляли Краматорськ із чотирьох установок «Смерч». У цьому місті розташовано головний штаб АТО, аеродром. Загинули 17 осіб. Загалом потерпіло понад 60 співвітчизників. Наші військовики стверджують, що ворог застосував касетні боєприпаси, заборонені Женевською конвенцією. Утім, злочини проти людяності вже, на жаль, стали звичною справою Кремля.

Уночі в Краматорську побував Петро Порошенко. Він назвав обстріл міста звірячим і варварським. За його словами, 41 будинок, в якому мешкають цивільні, уражено ракетами «Смерч».

А на фронті – жорстокі бої. Особливо запекле протистояння в районі так званої дебальцівської дуги. Терористи намагаються «перерізати» трасу Артемівськ – Дебальцеве. Уночі 10 лютого вони ввійшли до села Логвинове, намагаючись зайняти стратегічні позиції, щоб оточити українських військовиків. Саме під цим селом потрапили в засідку та були поранені начальник Львівської обласної міліції Дмитро Загарія та командир батальйону «Львів» Ігор Вольський. Від вибуху фугасу загинув офіцер міліції Дмитро Терновий. Офіцери кілька годин тримали оборону та зуміли з боєм прорватися назустріч підмозі.

Після масованих ударів української артилерії найманці відступили з Логвинового. Українські захисники розповідають, що навколишні поля вкриті трупами загиблих бойовиків. Дебальцівська дуга стала для них цвинтарем. Водночас завдяки підкріпленням із Московії бандити продовжують гатити по Дебальцевому, навколишніх селах.

У Дебальцевому диверсійно-розвідувальна група бойовиків намагалася захопити міськвідділ міліції. Міліціонери разом із бійцями батальйону «Артемівськ» дали відсіч диверсантам. На жаль, під час бою загинув начальник міськвідділу міліції, полковник Євгеній Юханов.

Міністр оборони України Степан Полторак під час короткої розмови з журналістами заперечив інформацію про те, що нібито наші військовики потрапили в оточення. Схоже, що неправдиві дані розповсюджують російські агенти.

Нині автотраса Дебальцеве – Артемівськ перебуває в зоні вогневого враження українських силовиків і контролюється нами, стверджують у прес-центрі штабу АТО.

На іншій ділянці фронту – маріупольській – також гаряче. Наші воїни атакували противника в напрямку Новоазовська. Головною ударною силою став полк «Азов». Із воєнної точки зору – гарний план: відтіснити окупантів від Маріуполя, скувати сили противника, змусивши його перекидати сюди свої загони з інших районів фронту. Хлопці з «Азова» під час важких сутичок звільнили низку населених пунктів. Терористи намагаються контратакувати, час од часу кидають у бій танки, свіжі роти найманців. Але мужності й відваги «Азову» не позичати, він уміє битися…

До речі. Українські контррозвідники затримали бойовика з бандформування «Оплот». Таким чином оперативники зірвали злочинні плани російських спецслужб ліквідувати Іллю Богданова – колишнього офіцера ФСБ, який у липні 2014-го перейшов на український бік, зазначають у прес-центрі штабу АТО.

Нині Ілля Богданов бере участь у бойових діях на сході України, зокрема, разом з іншими воїнами захищав Донецький аеропорт. Працівники СБУ вилучили в бойовика снайперську гвинтівку СВД і набої до неї. Представники ФСБ обіцяли бандиту значну грошову винагороду, російське громадянство, автомобіль і квартиру в Росії, але тепер на нього чекає лише українська в’язниця.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.