Обпалені Дебальцевим

Категорія: Матеріали номераПро що говорять

longform-original-19414-1424195774-13

Поліцейська місія ЄС, нові блокпости, нарощування сил – реальність війни на сході.

Вони вийшли з вогняного Дебальцевого. Вони – обпалені Дебальцевим. І ще довго житимуть отим жахливим Дебальцевим. Бо для солдатів – це як рубікон, як велике запитання: якою далі буде війна? І чи настане мир? А цивільні раз по раз запитують: чи не відгородитися від того Дебальцевого та інших окупованих районів бетонним муром?

Кремль цинічно порушив нові Мінські угоди. Наші силовики припинили вогонь, а терористи – ні. Вороги гатили з мінометів та артсистем на багатьох ділянках фронту. Основні сили ворог зосередив саме на дебальцівському плацдармі. Його завданням було за будь-яку ціну «перерізати» стратегічну магістраль, яка сполучує Дебальцеве з іншими містами, зокрема Артемівськом. Дорогою життя назвали цей шлях українські патріоти. Після жорстоких боїв і захоплення Логвинового ця траса тотально прострілювалася ворогами. У медіа незалежні аналітики лише наголошували: якщо підрозділи не вивести з Дебальцевого, вони можуть потрапити в оточення.

Наші залишили Дебальцево. Звідси виведено 2459 військовослужбовців, повідомили в прес-центрі АТО. Із цього району передислоковано 200 одиниць військової техніки, водночас 15 танків, майже півсотні БМП.

– Операція щодо виходу сил АТО з Дебальцевого доводить, що ніякого «котла» там не було, – сказав Президент України Петро Порошенко.

За його словами, росіяни та бойовики пропонували українським воїнам віддати їм зброю та техніку, підняти білий прапор і залишити місто. Однак «ніхто не погодився на цю принизливу пропозицію».

– Ми можемо стверджувати, що поставлені завдання Збройні сили України виконали повністю, – зазначив Петро Порошенко. – Ця позиція та успіхи нам були конче потрібні в Мінську під час переговорів і після Мінська. Ми змогли продемонструвати всьому світові справжнє обличчя бандитів-сепаратистів, які підтримувані Росією, що виступала гарантом і безпосереднім учасником Мінських переговорів… Ми стверджували та довели: Дебальцево перебувало під нашим контролем, жодного оточення не було, наші частини та підрозділи вийшли планово та організовано. Вийшли повністю з бойовою технікою: танками, бойовими машинами піхоти, самохідними артилерійськими установками, з автомобільною технікою.

На жаль, утрати українців за останні дні боїв у Дебальцевому і під час виходу з міста становили 22 загиблих і понад 150 поранених. Понад 90 українських військовиків потрапили в полон під час бою за Дебальцеве, місцезнаходження ще 82-х невідоме, повідомляє прес-служба Генштабу. Бойовики відмовляються поки що від обміну полонених «усіх на всіх».

Події в районі Дебальцевого показали: Путін порушить будь-які домовленості. Відоме видання The Times пише: воєнна кампанія Путіна спрямована на силове перекроювання карти Європи. Тому Заходу потрібно перегрупуватися, зміцнити східні рубежі НАТО і посилити санкції. “Більше не можна задобрювати Москву”, – закликає газета. І робить висновок:

– Нині триває конфронтація між верховенством закону в дусі XXI століття й тиранією ХХ. Якщо Захід не розробить стратегію військового та економічного стримування, конфронтація може спричинити велику війну.

Як запобігти цьому? Днями РНБО підтримав ініціативу Петра Порошенка звернутися до Ради Безпеки ООН та ЄС з проханням направити до України місії із підтримання миру та безпеки. Щоб вони перебували як на лінії зіткнення, так і на кордоні України та Росії.

- Хотів би твердо наголосити, Росія як країна-агрессор не може й не буде брати участі в цій миротворчій операції, – наголосив Президент України. – Ми не погодимося на такий формат миротворчої місії, який має легалізувати багатотисячний російський контингент. І нам таких «миротворців» уже вистачає.

Рада нацбезпеки й оборони України також розглянула заходи щодо перегрупування підрозділів української армії, враховуючи нову лінію зіткнення.

Як зазначив під час брифінгу секретар РНБО Олександр Турчинов, нам потрібно посилювати пильність. Кабінет Міністрів і СБУ зобов’язані напрацювати нові положення про єдину державну систему запобігання, реагування, припинення терористичних актів і мінімізації їхніх наслідків.

– Ця система передбачає три рівні загрози: синій – підвищений, помаранчевий – високий, червоний – критичний, – пояснив Турчинов.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.