Щоб не пропали документи

Категорія: Важливо

1

У Державному архіві Київщини відбулося засідання колегії за участі керівників районних і міських трудових архівів. Обласні архівісти підбили підсумки роботи за 2014 рік і визначили пріоритетні напрямки на 2015-й.

Найважливішим питанням залишається розвиток системи трудових архівів і дотримання належних умов зберігання документів. Інформація про особовий склад і розмір заробітної платні працівників різних галузей і підприємств має зберігатися в паперовому вигляді протягом 75 років. Електронні копії не мають жодної юридичної сили. Тому й доводиться працівникам архівів вишукувати можливість зберігати документацію в спеціальних приміщеннях, із дотриманням температурного режиму та рівня вологості, з охоронною та пожежною сигналізацією. Інакше, говорить директор Державного обласного архіву Соф’я Каменєва, є небезпека втрати важливих соціальних даних.

– За кожним таким документом – конкретна людська доля, – зауважує пані Каменєва. – І в разі втрати, людина може взагалі залишитися без належного пенсійного забезпечення.

Водночас працівникам трудових архівів Київщини вдалося виконати справді масштабну роботу. За 10 років існування системи трудових архівів ( до цього часу їхні функції виконували архівні відділи районних і міських рад), в області організовано 58 окремих трудових архівів, які зберігають 250 тисяч документів. Такі установи працюють в кожному районі області та чотирьох найбільших містах Київщини.

Проте, звісно, не обходиться й без проблем. Найбільша з них – недостатнє фінансування і, як наслідок, недотримання належних умов. Найвразливіше місце архівістів на мапі області – Вишгородщина, де й досі не створено окремий трудовий архів, а документи, як і раніше, зберігаються в районній раді.

– Мешканці району через банальну недбалість можуть лишитися даних, які не підлягають відновленню. Тому просили й продовжуємо просити вишгородську районну владу допомогти фінансово в ремонті приміщення, яке було виділено ще кілька років тому, – зазначила Каменєва

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.