Будинок творчості – забуте бюджетне дитя?

Категорія: Важливо

На останній сесії облради гостру дискусію викликала доля Білоцерківського будинку художньої творчості. Голова правління колективного підприємства «Білоцерківхлібопродукт», депутат облради Іван Шилов закликав колег терміново розглянути питання фінансування цього закладу позашкільної освіти. Основна теза його виступу: міська рада не може, а обласна не хоче фінансувати цей Будинок творчості.

– Але це структура обласного значення. Вона завжди виконувала функції в системі обласної профтехосвіти. Якщо ми, депутати, не вирішимо його долю, Будинок художньої творчості закриють, – спрогнозував він і закликав присутніх до втручання в ситуацію.

Запрошена для пояснення директор Департаменту фінансів КОДА Лариса Карамушка повідомила, що в 28-й статті Закону про держбюджет на 2015 рік у переліку закладів освіти, культури, охорони здоров’я Будинок творчості віднесено до місцевого бюджету.

– Проте цей заклад місто до фінансування не приймає, – зауважила Лариса Іллівна й пообіцяла: – Зустрінемося з керівництвом Білої Церкви. Якщо воно відмовиться, будемо думати. У разі перебування закладу в статусі об’єкта обласного значення, його треба фінансувати з обласного бюджету.

Микола ЗАКРЕВСЬКИЙ

Ціна питання, між іншим, мільйон 700 тисяч гривень – таку суму торік було закладено для належного виконання цим закладом своїх функцій. Отож яку формулу порятунку пропонують нині білоцерківчанам? «ЧК» зателефонував до керівництва закладу:

– У нас і досі немає фінансування. Не визначено питання з казначейством. Щоб із ним працювати, ми повинні мати кошторис. А щоб мати кошторис, треба визначитися з джерелом фінансування – місцевий це бюджет чи обласний, – розповідає головний бухгалтер Тамара Андрєєва.

– А що каже міське керівництво?

– За своїми функціями ми місту не потрібні. Так нам і сказали в управлінні освіти та науки міськвиконкому. Ми з ними не працювали, завжди були підпорядковані Міністерству освіти і науки й фінансувалися з міністерського бюджету.

А йдеться про заклад, підкреслює його директор Світлана Галашевська, який усі попередні роки був провідною ланкою в обласній системі профтехосвіти. Будинок творчості став культурно-мистецьким осередком художньо-естетичного напрямку для понад тисячі дітей (не лише міста).

– Наш Будинок творчості щорічно організовує дев’ять обласних заходів, в яких беруть участь щоразу понад дві тисячі учнів Київщини,– наголошує Світлана Вікторівна.

Заклад, за її словами, забезпечує й організаційно-методичну, фахову допомогу 22-м училищам області. Але нині майже 50 його працівників разом із 17 сумісниками – керівниками гуртків в інших районах Київщини – залишаються без зарплати. І без чіткого уявлення свого майбутнього. Не оплачуються й комунальні послуги.

– Ми зависли в повітрі. Надіслали гарантійного листа міським комунальним підприємствам і пообіцяли, що в разі відкриття фінансування сплатимо за комунальні послуги. Плекаємо надію, що оплатять і роботу працівників. Але впевненості немає, – бідкається директор Світлана Галашевська.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.