«Шахтар» – «Баварія»: ворота на замку

Категорія: Спорт

Попри заяви скептиків, донецькій команді вдалося стримати грізного суперника у Львові та зберегти шанси на вихід до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів.

«Шахтар» – «Баварія» 0:0

«Шахтар»: 30. П’ятов, 5. Кучер, 8. Фред, 9. Луїс Адріано (21. Гладкий, 89), 13. Шевчук, 17. Фернандо, 20. Дуглас Коста (11. Марлос, 78), 28. Тайсон (7. Веллінгтон Нем, 84), 29. Алекс Тейшейра, 33. Срна, 44. Ракицький

Запасні: 32. Каніболоцький, 38. Кривцов, 66. Азеведо, 77. Ілсіньо

Головний тренер: Мірча Луческу

«Баварія»: 1. Нойєр, 3. Хабі Алонсо, 7. Рібері, 10. Роббен, 13. Рафінья, 17. Боатенг, 18. Бернат, 19. Гьотце (9. Р. Левандовськи, 74), 25. Т. Мюллер (28. Бадштубер, 69), 27. Алаба, 31. Швайнштайгер

Запасні: 22. Штарке, 23. Рейна, 4. Данте, 20. Роде, 30. Вайзер

Головний тренер: Хосеп Гвардіола

Попередження: Срна (38), Дуглас Коста (58), Фред (77) – Рафінья (23), Хабі Алонсо (24), Боатенг (80), Швайнштайгер (84)

Вилучення: Хабі Алонсо (65)

Повернення Ліги Чемпіонів чекали з нетерпінням, і тридцять із гаком тисяч глядачів на «Львів-Арені», які прийшли підтримати донецьких футболістів, тому яскраве підтвердження. У команду Луческу ніхто особливо не вірив. Чого гріха таїти – ми теж, дізнавшись результати жеребкування, устигли «поховати» «Шахтар», аж надто солідно виглядала «Баварія» наприкінці 2014 року. Але минуло якихось півтора місяці, команди зіграли першу гру, і все стало не настільки однозначним.

«Баварію» вважали безперечним фаворитом. Схоже, німці самі так думали, але після матчу гравці мюнхенського клубу виглядали не задоволеними, роздратованими та розчарованими. А ще здивувало, що «баварці» скаржилися на суддівство. Панове Чемпіони Світу, вас таке почути просто смішно. Та й арбітр відпрацював чітко, без претензій. Червона Алонсо – без питань, а далі все по грі. Напевно, «Баварія» гадала, що приїде до Львова, заб’є три-чотири голи, оформить вихід до наступної стадії вже після першого матчу й поїде додому пити пиво та їсти сосиски. Але «Шахтар» показав зуби, дезорієнтував суперника й зберіг непогані шанси на матч-відповідь.

Для донеччан це був перший офіційний поєдинок цього року. Німці вже зіграли три гри в Бундеслізі, тож ігровий ритм відчували краще. І з перших хвилин почали диктувати господарям свої умови гри. «Баварія» володіла м’ячем (70 на 30 відсотків у першому таймі на користь Мюнхена), створила кілька небезпечних моментів. У цей час «Шахтар» буквально сидів на своїй половині поля, виходячи з-під пресингу довгими передачами на Луїса Адріано. Той дуже вдало чіплявся за м’яч, але підтримки партнерів не було. Луческу після гри був незадоволений тим, як зіграли оборонці в атакувальній стадії. Тобто в захисті все гаразд: чітко, надійно, просто. А от точну передачу вперед віддати чи вдало підключитися в атаку – цього не вистачало.

«Шахтар» брав іншим – характером і боротьбою. Можу помилятися, але, схоже, Луческу дав своїм футболістам установку агресивно зустрічати лідерів німецької команди, психологічно тиснути на них, словом, показати, хто тут господар. Звідси в грі стільки нервів: постійні словесні перепалки між суперниками, штовханина «стінка» на «стінку», розбита голова Шевчука. «Баварії» було не просто призвичаїтися до такого агресивного суперника. Томас Мюллер після гри сказав, що команда не зіграла так, як планувала. Вочевидь, Луческу сплутав карти Гвардіолі.

Сподобалося, як «помаранчево-чорні» закрили фланги опонента. Як лише Рібері чи Роббен приймали м’яч, біля них одразу як гриби після дощу «виростали» два, а то й три гравці «Шахтаря». Особливо намагалися якісно зіграти на оборону Тайсон і Коста, які подекуди частіше опинялися нижче за Шевчука та Срну відповідно. Схоже, Луческу навчив своїх бразильців, що європейський футбол – це не лише фінти, голи та техніка. А в першу чергу – дисципліна. Бразильці тренера зрозуміли.

У другому таймі була трішки інша гра. «Шахтар» почав частіше огризатися. Як лише Тайсон чи Коста включали швидкість, ставало веселіше. А на 65-хвилині стався ключовий епізод поєдинку. Другу жовту за фол проти Тейшейри отримав Хаві Алонсо й пішов відпочивати. «Баварія» залишилася в меншості, і подумалося, що це шанс для гірників. Проте Гвардіола моментально відреагував на розвиток подій на полі: наставник мюнхенців одразу після вилучення зняв із гри нападника Мюллера та випустив захисника Баштубера. Алаба висунувся на позицію опорного хава, а Баштубер посів його місце в центрі захисту. Німці почали «сушити» гру, «Шахтар» не міг налагодити дії в атаці. Стало зрозумілим, що, за великим рахунком, 0:0 влаштовує обидві команди. Тому всі питання переносяться на гру в Мюнхені.

Про «Шахтар» в атаці говорити немає чого, бо його в тій атаці майже не було. Жодного кутового, жодного удару в площину воріт. Голкіпер німців Нойєр фактично з’їздив до Львова на екскурсію, бо роботи в нього не було. Але воно й не дивно, адже ніхто не очікував, що ми заженемо суперника, як казав колись Кучеревський, за «Бранденбурзькі ворота».

У підсумку: завдання мінімум хлопці Луческу виконали. Не програли, не пропустили в домашньому поєдинку, добряче покусали німців, заробили залікові бали для українського рейтингу в таблиці коефіцієнтів УЄФА й зберегли шанси на успіх у двобої. Вони невеликі, та все ж. Додайте сюди перший офіційний матч у сезоні, суперника – «Баварію», чи не найкращу команду у світі, – отримаємо цілком прийнятний результат. За три тижні «Шахтар» уже зіграє в чемпіонаті та Кубку країни, відповідно, буде краще готовий до матчу-відповіді. Звісно, на полі «Баварії» буде дуже складно. Та є одне але. Німці змушені будуть атакувати: удома, за підтримки фанів, буде жага крові. А значить, будуть вільні зони для контратак. На це сподівається Луческу, це вміє робити його команда й у цьому наш шанс на успіх.

Коментарі

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

– Я задоволений грою й тим, що всі задоволені. Ми не грали два місяці, але залишили хороше враження. Українські ЗМІ в нас не вірили, всі віддавали перевагу супернику. Утім, у нас ще є шанс. «Баварія» – хороший клуб, добре організований. Вони приїхали до нас у Львів після перемоги 8:0 – це змусило нас бути організованішими в захисті, але й приділяти увагу атаці. Шкодую про те, що ми в більшості не почали грати в свою гру, контролювати м’яч й обігрувати суперника. Ми чомусь почали грати верхом, нашим нападникам було не дуже комфортно на другому поверсі. Але все одно – ми добре виглядали. Важливо, що змогли закрити їхні атакуючі дії. Якби було в нас більше ігрової практики, то ми могли б досягти більшого в цьому матчі.

Хосеп Гвардіола, головний тренер «Баварії»:

– Сьогодні був хороший вечір, ми побачили хороший матч. Ми створили 3-4 гольові нагоди. У Мюллера, Робена були шанси забити, на жаль, не вдалося. Задоволений тим, що ми нічого не дали супернику створити біля наших воріт. Установка була – контролювати швидких гравців донеччан. Задоволений, що ми не дозволили Тайсону, Алексу Тейшейрі й Дугласу Кості витягнути зі своїх моментів користь. «Шахтар» зіграв так, як я того очікував. Тепер ми зобов’язані перемагати в Мюнхені.

 

Тим часом

Поки суперники на полі з’ясовували, хто сильніший, керівництво мюнхенського клубу відвідало львівську дитячу лікарню. Юним пацієнтам вручили фірмові клубні подарунки, а також узяли на себе зобов’язання оплатити ліки для 50 дітей. Окрім того, голова правління «Баварії» Карл-Хайнц Румменігге, повідомив, що клуб планує надати Україні гуманітарну допомогу:

– Після гри ми відразу сядемо у літак і вирушимо до Німеччини. Ми контактували з Міністерством закордонних справ Німеччини та вирішили, що «Баварія» надасть Україні гуманітарну допомогу.

Погодьтесь – цей жест заслуговує на повагу. Великий клуб, великий у всьому.

 

Ярослав ТИМОШИК

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.