Чи можна узаконити будинок (дачу), які побудовані без дозвільних документів?

Категорія: Важливо

На Київщині запрацювали офіси «Правового порадника», у яких фахові юристи надають безкоштовні юридичні консультації. У рамках ініціативи правники працюють над тим, щоб громадяни почувалися впевнено в спілкуванні з державними посадовцям, знали та вміли відстояти свої законні права в органах державної влади.

Цього тижня до юристів проекту «Правовий порадник» зверталися із таких питань.

Дмитро Іваненко у 2000 року самотужки звів дачу. Жодних дозвільних документів на будівництво не оформлював. Чоловіка цікавить– чи можна узаконити самовільне будівництво.

Чи можна узаконити будинок (дачу), які побудовані без дозвільних документів?

В Україні почала діяти так звана «будівельна амністія» -доступний і швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва. Це можливо за умови, що будівництво було в період із 5 серпня 1992 до 12 березня 2011 року й не порушує державні будівельні норми щодо розміщення об’єкта.

Легалізація самобудів відбуватиметься відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» від 13 січня 2015 року № 92-VIII та наказу Мінрегіону №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення І та ІІ категорії складності, які збудовано без дозволу на виконання будівельних робіт».

Під «будівельну амністію» підпадають:

1. Індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;

2. Громадські будинки І та ІІ категорій складності;

3. Будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.

 

Які документи потрібні для узаконення самочинного будівництва?

Для того, щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м.або господарської будівлі до 100 кв.м, необхідні такі документи:

– Заява

– Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту в експлуатацію.

– Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт. Та копію технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).

Порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених у період з 29 квітня 2013 року до набрання чинності вказаним Порядком.

Для легалізації будинку площею більше 300 кв. м. або іншого об’єкту потрібно зібрати наступний пакет документів:

  1. Заява
  2. Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкта до експлуатації.
  3. Звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації.
  4. Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт, і копію технічного паспорта.

 

Куди звертатися з оформленими документами?

Із пакетом документів потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) в обласному центрі, який прийме документи й передасть їх до відповідної Інспекції. Інспекція протягом десяти робочих днів із дати отримання декларації перевіряє дані та безкоштовно реєструє подану декларацію. Після реєстрації один примірник залишається в Інспекції, другий із відміткою Інспекції через ЦНАП повертають замовнику.

 

Скільки діятиме «будівельна амністія»?

Легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою можна буде до кінця 2015 року. При цьому процес не передбачає сплати громадянами штрафних санкцій.

Отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в юридичних приймальнях «Правового порадника». Адреси та телефони офісів проекту розміщені на сайті stopcor.kiev.ua.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.