Поради санепідслужби через пожежу на нафтобазі: від «більше пити» і до «бігти до лікаря»

Категорія: Новини на сьогодні

Мешканцям столиці та області рекомендують збільшити вживання рідини, обмежити фізичні навантаження та перебування на вулиці у зв’язку з пожежею на нафтобазі під Васильковом на Київщині.

Про це повідомляє сайт Головного управління держсанепідслужби у Києві.

«При підвищеній задимленості атмосферного повітря, викликаній горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин, з метою запобігання отруєнню людей продуктами горіння, загострення серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, попередження загострення хронічних захворювань, слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих хімічних речовин», - йдеться на сайті.

Так жителям столиці та Київської області радять:

1. Намагатися уникати тривалого перебування на повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.

2. Обмежити відкривання вікон, особливо вночі і рано вранці. Відкриті вікна, кватирки та інші місця надходження атмосферного повітря завісити зволоженою тканиною, й періодично її міняти.

3. По можливості використовувати в побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.

4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях місткості з водою, щоб підвищити вологість повітря.

5. Обмежити фізичне навантаження.

6. Уникати вживання алкогольних напоїв та пива, виключити куріння, оскільки це провокує розвиток гострих і хронічних захворювань серцево-судинної і дихальної систем.

7. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною. Особливо ця порада стосується літніх людей, дітей і тих, хто страждає хронічними недугами: серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легень, алергічними захворюваннями.

8. Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Виключити газовані напої.

9. Виключити з харчування жирну їжу, вживати легкозасвоювану, багату вітамінами і мінеральними речовинами їжу, віддавати перевагу овочам і фруктам.

10. Кілька разів на день приймати душ. Промивати ніс і горло.

11. Для осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями, пропонується вимірювати артеріальний тиск не менше 2 разів на день, при стійкій артеріальній гіпертензії - звернутися до лікаря.

При наявності хронічного захворювання строго виконувати призначення, рекомендовані лікарем.

12. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (появі ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.

«З метою недопущення погіршення ситуації через пожежі, викликані горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин, доцільно обмежити поїздки на особистому транспорті, який дає значний внесок у забруднення атмосферного повітря населених місць», - наголошують у держепідслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в.о. головного санітарного лікаря Київської області Олександр Чепурний заявив, що показники забруднення атмосферного повітря основними інгредієнтами, які виділяються при горінні нафтопродуктів – «на рівні 20-30% від гранично допустимих концентрацій». За його словами, ситуація з учорашнього дня моніториться постійно, кожні дві години. “Відзначається певне зростання (показників забруднення – ред.) , але воно значно менше від гранично допустимих концентрацій - у межах сотих показників”.

Моніторинг ситуації, передусім, проводиться в населених пунктах Васильківського району, які розміщені найближче до пожежі. Крім того, відповідний моніторинг уже розпочався по всіх населених пунктах Київської області, передусім, у містах Васильків, Фастів, Біла Церква, Боярка.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.