Пально-мастильний Апокаліпсис

Категорія: Матеріали номераПро що говорять

1

У Васильківському районі сталася найбільша техногенна аварія за роки Незалежності.

За цією точкою на мапі Київщини в ці дні ретельно спостерігають із космосу. Хтось перипетії подій на нафтобазі «БРСМ-Нафта» порівнює з аварією на ЧАЕС весною 1986-го, аналізуючи повідомлення санепідемслужб щодо забруднення повітря в нинішній зоні пожежі і в столичному повітряному басейні. Дехто намагається з’ясувати: що спричинило пожежу з вибухами – виробниче нехлюйство чи теракт? А когось цікавить: чому таке сусідство з якнайменше 14 тисячами тонн пального (із 20 тисяч максимального завантаження) стало можливим поблизу військової частини з боєзапасом, іншої нафтобази з резервуарами пального та населеними пунктами, які потрапляють у смертельно небезпечну вогняну та димову пастки в разі масштабної пожежі. «ЧК» також намагається знайти відповіді на ці запитання після перебування в зоні лиха.

Як це було

Пожежа на базі «БРСМ-Нафта» сталася приблизно о 17.30, 8 червня. Техперсонал намагався її загасити. Марно. Приблизно через півтори години викликали пожежників. 300 вогнеборців, 3 пожежні потяги, 60 одиниць техніки ситуацію не врятували. Уранці, у вівторок, близько 8-ої, стався вибух. Спалахнули сусідні резервуари. В епіцентрі опинилося майже тридцять осіб. Перші жертви. За приблизними даними, потерпіло 12 чоловік. Загинуло троє пожежників, один цивільний. Шістьох травмованих осіб оперативно доставили до Васильківської лікарні, обласної, столичного Центру термічних уражень. У вівторок згоріли шість резервуарів із 17. За добу - стільки ж. У середу, упродовж дня, задіяли пожежні танки й активно застосовували піноутворюючу суміш. За її допомогою загасили три 800-тонні резервуари. Водночас удалося охолодити резервуар з олією, на який припадало найбільше задимлення в епіцентрі пожежі. Над вечір у середу стався прогнозований вибух. Орієнтовно вибухнуло 4-5 цистерн обсягом 55-75 тонн. Продовжували горіти два резервуари, ще два залишалися неушкодженими – у них не було пального. Недорахувалися й ще одного пожежника з потягу – напередодні з ним було втрачено зв’язок.

Три дні на Київщині горіло та диміло по-чорному…

«Так, мабуть, виглядатиме кінець світу»

…Вівторок. Прямуємо в напрямку Василькова. Одразу за столичною Одеською площею на півнеба нависає темно-сіра хмара. Чим ближче до неї, тим вона чорнішає, наче ота чорна діра, що може стати, за прогнозами астрономів, апокаліптичною для земної кулі. Біля Круглика - відчутний запах гару. При повороті на Васильків, на мосту, зупиняються автомобілі: водії, увімкнувши «аварійку», мобільними та планшетами фотографують чорні пасми диму. Враження таке, наче вони зловісно огортають багатоповерхівки Глевахи.

На Васильківському напрямку дорога перекрита. Повертаємо на Глеваху. Бездоріжжям просуваємося на пару кілометрів. І впираємося в металеву огорожу. За нею, у кількох сотнях метрів – бойові літаки, будівлі аеродрому, злітно-посадкова смуга. Раптом, наче з-під землі, виростають дві фігури військових. З автоматами.

- Хлопці, до місця пожежі вам не дістатися. Усе оточено, і дороги перекриті, - пояснює наймолодший.

- А як у вас зреагували на пожежу та вибухи на нафтобазі?

- Усіх підняли за тривогою. Наказали вирубати дерева, рити захисні смуги, щоб відсікти вогонь. У нас же на складах набої…

Напарник сіпнув товариша за руку: чого, мовляв, базікаєш.

- Інколи здавалося, що димом огорнуте все небо. Такий вигляд, мабуть, матиме кінець світу, - розв’язав язика й неговіркий.

Далі виїжджаємо на Одеську трасу. Невдовзі зупинив блок-пост.

- Проїзд тільки військовим та пожежникам, - пояснює майор.

Далі йдемо пішки. Паралельно з нами, дорогою, гуркотять пожежні машини. Їх багато. Позначки – «Черкаси», «Полтава», «Чернігів», «Київ»… Таке доводилося бачити тільки під час чорнобильських подій.

Через кілометри півтора – перші позначки з будівлями: пост Святошинської митниці, склад паливно-мастильних матеріалів… За кілька сотень метрів височіють біленькі резервуари. За ними - чорна стіна з постійно рухливими хмарами диму, через який, наче блискавка, інколи спалахує вогонь. Далі йти не дозволяють.

Володимир Шандра: «Для евакуації людей у нас усе було напоготові – і транспорт, і місця для переселення»

Для евакуації людей усе було напоготові

Пожежа вирує. Величезні клуби диму. Він рухається, як нам підказують пожежники, в напрямок Фастова, Білої Церкви. Вони щойно звідти, з пекла. Кіптява на знесилених руках, змарнілих обличчях. Розмовляти їм не хочеться. Лише пити. Хтось ковтає залпом молоко. Комусь до вподоби прохолодна водичка. З газом.

- Свої труби трохи остудимо, - каже пожежник Василь із Глевахи. -Там така температура, - він показує в напрямку нафтобази, - що металеві резервуари не витримують – лускають. Як горіхи.

До розмови приєднується рятувальник із таким же закопченим обличчям та респіратором на шиї:

- За вісімнадцять років роботи вперше був на такій масштабній пожежі, - каже середнього віку чолов’яга зі свіжою незагоєною раною на обличчі.

На моє запитання щодо причини її появи віджартовується:

- Червоний півень дзьобнув.

- А чи справді майже викачали два озера під час пожежі? – цю новину щойно почули від колег.

- Ні, розширили дислокацію. Щоб збільшити водяний наступ на вогонь, забір робимо також із сусідньої водойми.

Якщо б пожежа перекинулася на військову частину, ці винищувачі довелося б екстрено здіймати в небо

Між тим відчуваємо як повітря насичується важким, неприємним запахом. Він чимось нагадує горіння шин. Але на імпровізованому майданчику очікування народу все більшає. Бачимо голову облдержадміністрації Володимира Шандру у камуфляжі. Поруч з ним – перший заступник Олег Корбан. Практично безсонну ніч очільника області виказує зосереджене та сповнене втомою обличчя. Але Володимир Миколайович охоче відгукується на настирливе прохання прокоментувати останні події.

- Що вдалося загасити на цей час?

- Практично локалізували вогонь на нафтобазі «БРСМ». Горять чотири резервуари. Убезпечили розповсюдження полум’я на територію військової частини. Проведено серйозний фронт робіт – зрубали дерева, зробили відсікаючіі смуги, частково перевезли боєприпаси.

- Чи розширюється територія вогняного наступу?

- Її відчутно зменшили. Сусідня нафтобаза у відносній небезпеці.

- Чи планувалося евакуйовувати населення?

- Евакуація передбачалася у разі загрози вибуху військових складів.. Ситуацію узяли під контроль. Хоч для евакуації людей у нас усе було напоготові – і транспорт, і місця для переселення.

Пожежникам довелося працювати в пеклі

Теракт чи виробнича недбалість?

Згадуємо, як вранці міністр оборони Полторак заспокоював журналістів: військові зробили усе можливе, щоб вогонь не спалахнув на складах зі снарядами, набоями… Але як зізнався «ЧК» один із пожежників, трішки постраждав один дах.

Цього разу пронесло. Але чому стало можливим таке небезпечне сусідство? Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов, який цього дня також завітав на місце події, був категоричний:

- Розташування нафтобази заборонено при такому сусідстві з військовою частиною.

Хто давав дозвіл на «прописку» двох нафтобаз поблизу військового об’єкту? Стало відомо: будівництво бази «БРСМ-Нафта» відбувалося, за повідомленням МВС, без необхідного оформлення документів. І вводилася вона в експлуатацію без дотримання відповідної процедури. Отже, триває слідство. І відносно «сусідки» - нафтобази «КЛО», яка розташована майже впритул і до військової частини, і до знищених вогнем нафтосховищ. Адже кращої «приманки» для теракту годі й шукати.

Чи не тому один із керівників «БРСМ-Нафти», директор з маркетингу Олександр Мельничук одразу після надзвичайної події почав стверджувати, що пожежа на нафтобазі – справа рук терористів? І у якості доказів наводив приклади терактів проти АЗС усієї компанії. За його словами, з квітня 2014-го відбулося 7 таких випадків. Найбільш значні сталися у Києві та Броварах. А найрезонансніший – на трасі до Переяслав-Хмельницького, внаслідок якого загинуло 6 осіб.

На допомогу рятувальникам Київщини прибули колеги з Черкас, Чернігова, Полтави, Києва…

Такі події пов`язують з перерозподілом енергетичного ринку після втечі за кордон наближених до Януковича нафтомагнатів. Йдеться, зокрема, про колишнього міністра палива та енергетики Ставицького. Підконтрольна останньому компанія «Укрнафтопродукт» тримала на колишній базі тисячі тонн пального. За деякими повідомленнями, у тутешніх нафтосховищах знаходилось і конфісковане «чорне золото» «Укртатнафти», на яке поклав око Ігор Коломойський з партнерами. За попередніми висновками МВС, тут зберігалися і фальсифіковані нафтопродукти, розповів міністр Аваков.

Ще до початку пожежі було відкрито два кримінальних провадження відносно компанії «БРСМ». Одне ведеться Генпрокуратурою і в ньому йдеться про фальсифікацію якості палива. Друге – підозра у скоєнні махінацій на суму 1,2 млрд. гривень. Мова про відвантаження палива через сумнівні компанії від невідомого джерела. Слідство підозрює, що компанія «відмивала» поцуплений та нерозмитнений бензин, вважає Арсен Борисович, Він висловив особисте припущення щодо можливого теракту.

На його думку, НП на нафтобазі на 80 відсотків спричинено виробничою недбалістю. Іншими словами, порушенням правил безпеки.

«ЧК» поцікавився у рятувальників: що вони думають версію недбалості.

- Нам було дуже складно розташовувати пожежні розрахунки навколо резервуарів через їхню відносну близькість один до одного. До того ж між ними знаходилися ще додаткові ємкості, які заважали під`їзду техніки та відсіканню шляхів розповсюдження вогню, - розповів 35-річний Віктор.

Про це ж повідомив і керівник ДСНС України Олександр Чечоткін:

- Окрім резервуарів на території бази були 40-60-тонні ємкості, які спалахували і заважали вогнеборцям.

Одна із ймовірних причин техногенної аварії, як розповів «ЧК» один із обізнаних фахівців, - недостатній протипожежний захист під час перекачування нафти із трубопроводу. Іскра потрапила на електродвигун – і зайнялося…

- Не думайте, що в такому стані лише ця нафтобаза. Зношеність основних фондів на таких стратегічно важливих об’єктах складає 80-90 відсотків. Якщо не навести тут лад, матимемо не одну подібну пожежу. З більш трагічними, можливо, наслідками, - акцентує експерт і підкреслює: - Такому стану речей сприяє ліберальне ставлення уряду до технологічно небезпечних підприємств приватної власності. Під приводом заборони перевірок на таких об’єктах не виконуються протипожежні заходи, а комерційні інтереси переважають питання безпеки персоналу.

Атмосферне повітря у нормі

Валентина ВОРОБЙОВА,

начальник Васильківського райуправління ГУ Держсанепідслужби у Київській області:

- Васильківським відділом лабораторних досліджень проведено заміри атмосферного повітря в період найбільш інтенсивного вогню та концентрації диму у Василькові та найближчих до епіцентру пожежі населених пунктах – селах Крячки, Путрівка, Березанщина, Здорівка, Калинівка, Халепча, Велика Солтанівка. Повітря досліджувалось тричі впродовж дня за шістьма показниками – діоксиду азоту, сірчистого ангідриду, вуглеводні (сумарні), сірководи, формальдегіди, сажа. В жодній точці забору перевищення гранично допустимих норм не виявлено. Можна говорити про небезпеку проживання в даних населених пунктах, - підкреслила Валентина.

«ЧК» поцікавився у фахівців санепідслужби: чим зумовлено перевищення в 4-6 разів концентрації шкідливих викидів у атмосфері столиці, про що повідомив мер Києва Віталій Кличко. Вони пояснили це доволі високою температурою у Києві, а також завантаженістю шляхів автотранспортом. Пожежа на автобазі на це не вплинула – в дні аварії вітер був спрямований не у бік столиці.

Про відселення та прорахунки

Арсен АВАКОВ,

міністр внутрішніх справ:

- Ми готували превентивне відселення у двокілометровій зоні. До зони евакуації потрапляло два дачних селища. Місцева влада була готова до евакуації, якщо виникне загроза.

Були зроблені помилки співробітниками нафтобази і через це трапилося займання. Другий рівень претензій – власники нафтобази запізно звернулись до пожежників. На відміну від іншої нафтобази – «КЛО» - запасів води, необхідних для гасіння пожежі, матеріалів, не було. Коли прибули пожежники, їм довелося брати воду за три кілометри.

Микола ЗАКРЕВСЬКИЙ

Фото Володимира ДАВИДЕНКА

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.