Парк «Радянського періоду» чекає на «прописку»

Категорія: ІсторіяВажливоКультура

604x403

Про необхідність вирішення питання розміщення деяких пам’ятників тоталітарної доби, які мають мистецьку цінність, говорять історики й політики. Уже й місце намагалися підшукати для складу монументів радянської міфології. Оскільки тривають процеси декомунізації, ідея створення Музею радянської окупації наразі актуальна.

Суть ідеї парку «Радянського періоду» полягає в тому, щоб зібрати в одному місці найцікавіші зразки тоталітарного мистецтва. Більшість експертів сходяться на думці, що Виставка досягнень народного господарства для цього підходить найкраще: естетика комплексу нагадує розквіт сталінізму, її будували як елемент прославляння радянської влади.

Друге життя пережиткам минулої доби пропонували влаштувати в Пироговому, Биківнянському лісі й навіть у Чорнобильській зоні. Проте питання територіального розташування монументального совка- стоунхенджа з кам’яних прибульців – повинно вирішуватися в Міністерстві культури.

Цікавий факт: немов передбачаючи, що всю цю кам’яно-бетонну пропаганду зноситимуть, скульптори та архітектори зазвичай закладали в неї міцть греблі Дніпрогесу. Коли 1956 року на Європейській площі намагалися звалити трактором пам’ятник Сталіну, то трос обірвався й тиран устояв. «Політичні небіжчики бувають дивовижно живучими», - написав тоді у своєму щоденнику відомий письменник і дисидент Віктор Некрасов.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Серпом - по символах, молотом - по пам’ятниках

Ідея звезти гранітних леніних, жукових та інших косіорів до Пирогового й влаштувати там парк «радянського періоду» трохи насторожує: без п’єдесталів у наших головах - це всього лише шматки каменю, бронзовий металобрухт, бетонне кришиво. Елементи неживої природи. А тривожить перспектива вживання цих ідолів із природою в останніх куточках столиці з позитивною енергетикою. Чи витримає погляди вождів кольорова барва клумб із мальв, чи встоїть від темної аури сірого граніту?

Але кудись подіти їх треба? Декомунізація вже знайшла собі підтвердження в законі, опис радянського ідеологічного «майна» йде повним ходом - і, як з’ясувалося, артефактів-пережитків у нас хоч греблю гати.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Шматки Леніна у селі Хлепча

Бюсти партійних і військових вождів пропонують навіть розмістити за місцем проживання «героїв» (у радянські часи була така практика). Багато й інших місць називають – огороджені багатометровими парканами землі в Кончі-Заспі та Межигір’ї теж пропонують заселити героями комуністичної доби. От лише ніхто цих діячів «пускати» на свою територію не хоче. То, може, їм пряма дорога на смітник історії?

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.