Володимир Шандра: «Київщина й надалі прийматиме юних мешканців сходу»

Категорія: Важливо

Днями оздоровчий комплекс «Зоряний», що в селі Карапиші Миронівського району, прийняв чергову зміну дітей. У затишних кімнатах оселилися юні мешканці Луганщини, які прибули на тритижневий реабілітаційний відпочинок зі свого обпаленого війною краю.

Тішить серце та обставина, що, пізнавши жахіття війни діти, залишаються дітьми. Малеча (від семи років) звично для себе бешкетує, демонструє невтомну невгамовність, а старші (до сімнадцяти років) намагаються, і не без успіху, їх організувати. Тож усі разом вони жваво й урочисто зустрічають столичних гостей у просторій спортивній залі голосними промовками, а потім отримують солодощі та подарунки.

Привітати дітей Луганщини з початком відпочинку на Київщині прибули голова облдержадміністрації Володимир Шандра, його заступник, недавній комбат і воїн Антитерористичної операції Андрій Янченко, начальник обласної Служби в справах дітей і сім’ї Сергій Андріяш, керівники Миронівського району.

– Ми й надалі працюватимемо в рамках програми, що забезпечує реабілітацію та відпочинок дітей, які мешкають у зоні бойових дій. Наші юні співвітчизники зі сходу особисто бачать життя Центральної України, спілкуються з доброзичливими людьми, пізнають нашу країну як демократичну, налаштовану на долучення до цивілізаційних європейських цінностей. І це не йде в ніяке порівняння з тими нісенітницями, які розповідає ворожа пропаганда. Це надзвичайно важливий аспект, адже до дев’яноста відсотків мешканців Донбасу не виїжджали за межі своїх територій, а от їхні діти приїдуть після відвідин Київщини й розкажуть своїм батькам правду, поділяться новими враженнями, – говорить Володимир Шандра.

Важливість особистого спілкування неможливо переоцінити, адже, за словами координатора проекту Анни Фломбойм, деякі діти чи то всерйоз, чи жартома, але згадували перестороги своїх батьків щодо поїздки на Київщину.

– Діти дуже хотіли побачити Дніпро й побачили могутню ріку. Узагалі, для них підготовлено насичену програму, що містить мистецькі заходи та спортивні змагання. У нас налагоджено тісну співпрацю з Луганщиною в освітній сфері. Нещодавно ми провели акцію щодо збору та надання нашим східним колегам посібників, методичної та художньої літератури українською мовою, – зазначив очільник Київщини.

Нинішню другу зміну в «Зоряному» дітей – це 120 дітей, а наприкінці листопада до своїх домівок відбув перший загін із 84 юних мешканців Луганщини. Наступна, третя група, відвідувачів приїде вже з Донецької області.

– Програма перебування носить психологічно-реабілітаційний характер, адже діти мешкають у зоні бойових дій. У деяких спостерігаються ознаки психологічної травми, і з ними працюють відповідні фахівці як індивідуально, так і в рамках групової терапії. Відповідним чином проводилася підготовка вожатих і педагогів. Водночас забезпечується безперервність навчального процесу з відвідуванням карапишівської школи, – розповідає Анна Фломбойм.

Оздоровлення юних мешканців із зони АТО відбувається в рамках проекту «Соціальна інтеграція та примирення внутрішньо переміщених сімей і дітей у Київській області». Реалізовує його Служба в справах дітей і сім’ї КОДА й міжнародна благодійна організація «Партнерство кожній дитині». Будівлю оздоровчого комплексу «Зоряний» було реконструйовано за кошти ЄС, а перебування там фінансується облдержадміністрацією. Формування груп дітей і приїзд на Київщину забезпечила громадянська ініціатива «Восток-SOS».

Юрій САХНО

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.