Аби не нахімічити, краще вирощувати розсаду на природних засобах

Категорія: Порадниця

І не нехтувати передпосівною підготовкою насіння

Калібрування. Потримати в сольовому розчині ( 30-50 г на 1 л води). Повноваге насіння, яке осіло на дно, промити чистою водою.

Знезаражування. Насіння в полотняному чи марлевому мішечку опустити в розчин марганцівки рожевого кольору на 20-30 хв., промити. Або в настій часнику: 25 г подрібненого часнику на 100 г води на годину в закритому посуді, промити. Або в розчині мікосану (10 мл препарату на 20 мл води) на 1-2 секунди.

Оздоровлювання. У 0,5 л снігової чи талої води з холодильника додати по ложці деревного попелу, меду, подрібнених листків трирічного алое. Насіння замочити на 6-8 год. Промивати не потрібно.

Загартовування. Набрякле насіння тримати вдень за кімнатних умов, уночі – на нижній поличці холодильника протягом 3-4 діб.

Ґрунтосуміш для розсади краще готувати зі своєї городньої землі – так рослинам легше адаптуватися. У пропорції: дві частини землі, по одній частині перегною, торфу, зернистого піску. Перед застосуванням землю необхідно знезаразити. Роблять це з допомогою розчину марганцівки (3 г на 10 л води). А шанувальники природного землеробства застосовують засоби гаупсин, триходермін, фітоспорин-М.

Для насичення ґрунту киснем і проникності води використовують вермикуліт чи перліт.Добре до суміші також додавати попіл і комплексні добрива.

Складові змішують, просіюють крізь залізне сито. Заповнюють ящик, гарно поливають теплою сніговою водою, розчином марганцівки чи вищеперелічених засобів. Ребром лінійки роблять борозенки завглибшки 0,5 см, розкладають туди насінини. Присипають шаром вологої землі. Поливати не радимо, це ущільнює землю й зменшує проникнення повітря.

Далі накрити поліетиленовою плівкою й поставити в тепле місце – 25- 27°С. За появи сходів виставити на світло. Аби розсада не витягувалася, добре забезпечити такий температурний режим: упродовж 4 – 6 діб удень – 14-18 і вночі – 10-12°С. Надалі вдень – 22-25, уночі – 16-18°С. Не забуваймо, що рослине дуже негативно ставляться до протягів.

Важливо: сприятливі умови прискорюють розвиток розсади. Березнева чи квітнева розсада розвивається інтенсивніше, ніж лютнева, яка за нестачі світла витягується, не формуючи достатньої основи. Отже, із розсадою, призначеною для висаджування у відкритий ґрунт, поспішати не потрібно. Маленька, але міцна, після висаджування адаптується й плодоносить набагато краще, аніж слабка й переросла.

Підготувала Світлана КРУПСЬКА

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.