Поет на Київщині

Категорія: Люди

Тарас Шевченко любив подорожувати. Лише в Україні відвідав майже сто населених пунктів. Часто буваав і на Київщині.

Саме на цій землі були написані його поезії «Розрита могила», безсмертний «Заповіт», поеми «Тризна», «Наймичка», «Кавказ», створені два чудові автопортрети, десятки портретів і малюнків.

Восени 1845 року Тарас Григорович приїхав до Переяслава цікавлячись історією визвольної боротьби Українського народу. Завітав до свого давнього приятеля, ще з часів перебування його в Петербурзі, лікаря Андрія Козачковського, який опікувався здоров’ям Тараса Шевченка.

– Уранці він як завжди писав, – згадує Андрій Козачковський,– зовсім не відчуваючи потреби бути на самоті. Він писав немовби граючись. Вечір минав у розмові, що тривала звичайно годин до двох.

У серпні 1843 року Тарас Шевченко відвідав Березань, де зупинявся в Платона Лукашевича – українського етнографа, автора збірника «Малорускіє і червоннорускіє думи і пєсні».

Під час подорожей Україною Тарас Шевченко побував у Богуславі. Деякий час він перебував на хуторі Потік Кагарлицького району, гостюючи у його власника Григорія Тарновського.

У Потоці поет познайомився з Наталією Тарновською – сестрою господаря, яку називав «дорогою кумасею». Наталії він подарував автографи своїх творів, малюнки та автопортрет.

Коли Шевченка арештували, Наталія Тарновська, щоб зберегти папери, склала їх у скриньку й закопала в садку. Із часом вона від­копала її. І папери, і малюнки були в хорошому стані.

Улітку 1843 року Великий Кобзар відвідав Межигір’ї, що в Києво-Святошинському районі.

Там був монастир. У ньому старі запорожці проводили свої останні дні. у поемі «Чер­нець» Тарас Шевченко розповідає про одного такого козацького ватажка.

У Яготині жив опальний вельможа, колишній віце-король Саксонії князь Микола Рєпнін. Із ним і його родиною в липні 1843 року познайомився Тарас Шевченко, завітавши до Яготина разом з Олексієм Капністом, сином відомого російського письменника. Тут поет потоваришував із донькою князя – Варварою Миколаївною. Вона дуже цінувала його талант. «О, якби я могла передати вам усе, що пережила під час цього читання – писала в листі до свого духовного наставника Шарля Ейнера княжна з при­воду читання Шевченком поеми «Слепая».

Шевченко приязно ставився до Варвари Миколаївни, присвятив її поему «Тризна».

Сергій ОГІН

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.