«Децентралізація – шлях до розвитку самоврядування»

Категорія: Матеріали номера

Міжнародний форум під такою назвою відбувся за ініціативи обласної ради

Сільські та селищні голови, мери міст, очільники районних рад області взяли участь у форумі «Децентралізація – шлях до розвитку самоврядування», який відбувся в приміщенні облради та був присвячений питанням об’єднання громад і боротьби з корупцією.

Учасниками форуму були також представники Євросоюзу, зокрема, Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андрес Кіфер і програмний менеджер регіонального розвитку Представництва Європейської Комісії в Україні Домінік Паппенхайм.

Активними учасниками заходу стали перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Максим Грищук, екс-голова СБУ, голова громадської організації «Антикорупційний рух» Валентин Наливайченко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промисловості та підприємництва, народний депутат Олександра Кужель.

Розпочала роботу форуму голова Київської обласної ради Ганна Старикова.

Місцеве самоврядування – це форма публічної влади, яку нам із вами довірили реалізовувати мешканці Київщини, а отже саме ми відповідальні за подальший розвиток цих територій. Нині добровільне об’єднання громад і бюджетна децентралізація – це саме та реформа, яка вкрай необхідна державі, наголосила голова облради.

Вона підкреслила, що корупція в свідомості громадян стала синонімом діяльності органів державної влади і що мешканці області чекають на рішучі зміни від представників місцевого самоврядування. На думку Ганни Старикової, потрібно позбутися ганебної практики вирішення тих чи інших питань шляхом хабарництва.

Голова облради зазначила, що шлях, який долає нині Україна, ще не так давно пройшли Польща, Литва, Латвія та багато інших країн і вони мають позитивний досвід у сфері реформування місцевого самоврядування.

Тож ми маємо унікальну можливість урахувати найкраще з того, що ці країни отримали в результаті децентралізації, а також не припуститися їхніх помилок, зазначила Ганна Старикова.

Вона також наголосила, що будь-який процес реформ завжди має дві сторони, і лише від нас із вами залежить, наскільки якісними будуть ці зміни.

Країни Європи, як на рівні урядів, так і за допомоги неурядових організацій, активно підтримують нас на шляху реформ і впровадження європейської системи відносин у суспільстві. Переконана, що така потужна підтримка європейської спільноти сприятиме розбудові сіл, селищ і міст області, поліпшенню якості життя мешканців столичного регіону, зазначила Ганна Старикова.

Цікавим для учасників форуму був виступ Генерального секретаря Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреса Кіфера. Він наголосив, що проблеми, можливо, іншого порядку, існують і в Європі.

У нас також не райська ситуація в питаннях саморядування. Зокрема, це стосується фінансування. Місцевій владі, муніціпалітетам не вистачає коштів для втілення своїх проектів, але з іншого боку, це підштовхує їх до іновацій, зазначив Андрес Кіфер.

Торкаючись питання корупції в Україні, він підкреслив, що дуже часто гроші, які надає ЄС, витрачаються не зовсім правильно.

Проте це стосується багатьох країн із молодими демократіями. Представники влади, замість того, щоб спрямувати отримані кошти на розвиток громад, купують собі новенькі джипи, зазначив пан Кіфер.

Він закликав громади не боятися ухвалювати рішення і брати на себе відповідальність.

Ми хочемо поділитися з вами своїм досвідом. Знайте, друзі України мешкають у всій Європі, наголосив Андрес Кіфер.

Програмний менеджер регіонального розвитку Представництва Європейської Комісії в Україні Домінік Паппенхайм, у свою чергу, звернув увагу на те, що досвід ЄС показує, що децентралізація сприяла зменшенню корупції. Адже контролювати те, що поруч, значно легше. Проте провести її досить складно. Євросоюз готовий послідовно підтримувати Україну на шляху децентралізації також і фінансово. Для цього планується надати нашій державі в найближчі роки фінансову допомогу на суму 11 мільярдів євро.

Цікавим для учасників форуму став виступ екс-голови СБУ, голови громадської організації «Антикорупційний рух» Валентина Наливайченка. Він підкреслив, що нині люди очікують щоденного вирішення своїх проблем і хочуть бачити ефективне функціонування органів місцевого самоврядування та самостійно господарювати.

Люди на місцях справедливо прагнуть і повинні бути розпорядниками коштів, землі та надр. Саме в такому підході один із ключів реальної, а не бутафорної децентралізації, ефективного подолання корупції. Наші партнери в Європейському Союзі та Раді Європи хочуть і можуть надавати місцевим громадам України технічну допомогу й програмну експертну підтримку в налагодженні ефективного функціонування громад, зазначив Валентин Наливайченко.

Сергій ОГІН

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.