Обговорили роздержавлення комунальної преси

Категорія: Важливо

Реформа комунальних газет є однією з найтриваліших, довгоочікуваних і важливих для країни. Водночас вона породила багато запитань (особливо в правовій площині), відповіді на які шукали під час «круглого столу» на тему «Роздержавлення комунальних друкованих засобів масової інформації» у Київській облдержадміністрації. Діалог із редакторами районних газет і представниками райдержадміністрацій організували задля обговорення найпоширеніших проблем, які можуть виникнути в ході запровадження змін, і вироблення алгоритму ефективного реформування комунальної преси Київщини.

На необхідності цивілізовано провести реформу з роздержавлення ЗМІ і «підігнати» під європейські стандарти вітчизняну пресу наголосив голова КОДА Максим Мельничук. Адже найближчим часом ця реформа торкнеться 33 комунальних друкованих видань області, у кожному з яких трудовий колектив має визначитися зі шляхом реалізації реформи.

Економічна криза, яку переживає країна останні роки, не оминула й ринок преси. Запропонована владою реформа покликана дати певний поштовх для розвитку комунальних видань, і за зразок береться провідний європейський досвід. Зміни, пов’язані з роздержавленням ЗМІ, є логічним продовженням реформи децентралізації, за якої влада та ресурси в певній частині переходять на місця. Ми зацікавлені в успішній і якісній місцевій пресі, адже вона є вагомою частиною інформаційного простору, зазначив Максим Мельничук.

Під час діалогу перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак детально зупинився на першочергових заходах державних органів щодо нормативно-правового забезпечення реформи преси. Зокрема, він зазначив, що нині створено всі правові підстави для реалізації запропонованих владою змін. Водночас секретар Національної спілки журналістів, президент Асоціації медіа-юристів України Тетяна Котюжинська доступно та інформативно пояснила присутнім юридичні та організаційні аспекти реформи.

Прес-служба КОДА

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.