«Якщо ви хочете показати, як російські фашисти вміють убивати людей, то у вас це непогано виходить»

Категорія: Про що говорять

Із цими словами Надія Савченко звернулася до суду перед зачитуванням перекладачем її останнього слова, показавши при цьому середній палець.

Тож 9 березня Донецький міський суд Ростовської області, який зібрався на чергове засідання в справі Надії Савченко, котра після попереднього засідання оголосила сухе голодування, зміг не лише почути, а й побачити «останнє слово» підсудної.

– Суд забрав у мене тиждень життя. У вас є тиждень, і, можливо, я доживу. Ви можете зачитати вирок тепер, завтра або за тиждень максимум, – сказала Савченко після того, як перекладач зачитав суду написане напередодні нею останнє слово. – Лише пам’ятайте, що ми граємо на моє життя, ставки високі, і мені в цьому випадку нічого втрачати. Я продовжу сухе голодування, якщо вирок буде винесено пізніше ніж за тиждень. Я все сказала, вироку чекати не буду. Дякую. Дякую всім, хто підтримав, – додала Савченко.

Утім, суд таки відтермінував на два тижні дату винесення вироку. Суддя Степаненко заявила, що його буде оголошено 21-22 березня.

Нині викликає серйозне занепокоєння стан самопочуття Надії.

Матері Надії Савченко Марії вдалося кілька секунд поспілкуватися з донькою в залі суду й навіть узяти її за руку.

– Я намагалася її вмовити припинити сухе голодування, але вона не погоджується. І вона сказала, що до вироку не доживе – розповіла Марія Савченко.

Адвокат Микола Полозов також звернув увагу на погіршення стану здоров’я Надії Савченко, яка продовжує сухе голодування.

– Візуально Надія Вікторівна дуже змінилася. Симптоми сухого голодування зможе побачити навіть не медик. Риси обличчя дуже загострилися. Сухість шкіри. Холодні руки. Її лихоманить, підвищилася температура, – говорить її захисник.

Упродовж останнього тижня тема судилища над Надією Савченко вийшла далеко за межі України. У багатьох країнах, зокрема Білорусі, Молдові, Португалії, Литві відбулися акції на підтримку української невільниці. Навіть у Москві вже затримано кілька десятків учасників пікетів на підтримку Надії Савченко. Акція «Врятуємо Надію!» відбулася в четверг і в Петербурзі.

Своє ставлення до «фарсу» в суді російського Донецька висловив і Президент України Петро Порошенко. За його словами, під час цього процесу порушуються всі міжнародні права.

– В останні дні ми зробили все можливе для того, щоб забезпечити міжнародний тиск на Росію як з боку ЄС, США, так і інших країн-партнерів, вимагаючи негайного, без будь-яких умов, звільнення Надії Савченко з ув’язнення та повернення її в Україну, – зазначив Петро Порошенко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у понеділок написав листи всім міністрам закордонних справ Європейського Союзу, країн Великої сімки, представникам міжнародних організацій із закликом чинити тиск на Кремль, щоб звільнити українську льотчицю.

За повідомленням Українського МЗС , на середину цього тижня понад 20 міністерств закордонних справ і міністрів особисто висловилися на підтримку Надії Савченко. Пізніше із закликом про звільнити Савченко до російського керівництва звернулися Постпред США в ООН Саманта Пауер та Верховний представник ЄС Федеріка Могеріні.

Утім, на сьогодні російська сторона обмежила будь-які контакти дипломатів, рідних, близьких, а також українських лікарів із підсудною.

Водночас пізніше адвокат Надії Савченко повідомив, що його підзахисна припинила сухе голодування.

– Надія переходить із сухого голодування на голодування на воді! – зазначив Марк Фейгін.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.