Зустріч поколінь

Категорія: Матеріали номераНовини районів

Минулого тижня в містах і селах області відбулися численні заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення й Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Один із наймасовіших – у селі Нові Петрівці Вишгородського району. Саме звідси, з Лютізького плацдарму, у далекому 43-му розпочалося визволення Києва. Нині тут розташовано музей-заповідник.

Щороку напередодні 9 Травня в музеї збираються ветерани. Та не лише ті, хто воював у Другій світовій. Приходять і воїни-інтернаціоналісти, і бійці, які нещодавно повернулися із зони Антитерористичної операції. Для стареньких це нагода зустрітися з давніми друзями, пригадати минуле. Для молодших поколінь – поспілкуватися з людьми, які творять історію. І хоча офіційні привітання та концерт розпочалися опівдні, багатолюдно було із самого ранку.

Біля входу до музею гостей зустрічали курсанти в білій парадній формі. Хлопці вручали ветеранам червоні троянди. Військовий оркестр виконував мелодії 40-х років та урочисті марші.

Серед присутніх «ЧК» зустріла іменинників: Володимира Сергійовича Гицайла з Бородянського району та Івана Йосиповича Нечая. Цього дня їм виповнилось по 90 років! Іван Йосипович пішов на фронт у листопаді 1943-го, а зустрів Велику Перемогу в австрійському місті Гратс. Мав кілька поранень, однак після війни залишився служити в армії.

Привітати ветеранів приїхали голова Київської ОДА Максим Мельничук, керівник Вишгородської районної державної адміністрації Олександр Горган та голова обласної організації ветеранів Микола Томашов. Разом із учасниками Другої світової та іншими гостями вони поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам. Слова вдячності на адресу сивочолих ветеранів пролунали й зі сцени.

– Ви заслуговуєте на гідне ставлення від влади, – зазначив Максим Мельничук. – Цьогоріч збільшено фінансування на ліки, виплачено адресну допомогу. І на цьому не зупиняємося! Слава ветеранам! Слава безсмертному подвигу! Слава нації!

Максим Мельничук поділився історією своєї родини. Говорить, що пишається бабусею-фронтовичкою, якій нині 96 років.

Голова облдержадміністрації також вручив Почесні грамоти ветеранам. Серед нагороджених – Варвара Сергіївна Піщур, яка пройшла всю війну медиком; Ніна Василівна Сержантова, яка розписалася на рейхстазі; Іван Михайлович Чириков та Іван Аксентійович Шевчук, які зустріли Перемогу в Німеччині; льотчик-винищувач Дмитро Власович Шишкин, який закінчив війну в Бухаресті.

– Дорогі наші ветерани, єдине, про що вас просимо, – живіть іще! Ви дуже потрібні дітям, онукам! На вас рівняються воїни з АТО! Ви окропили цю землю своєю кров’ю! Але, як би не було важко, ви залишаєтеся стійкими, – звернувся до присутніх Микола Томашов.

Після урочистої частини відбувся святковий концерт. Лунали пісні військової молодості ветеранів. А потім гостей частували солдатською кашею.

Юлія НЕДОПИТАНСЬКА

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.