Динаміка споживчих цін

Категорія: Важливо

За інформацією Головного управління статистики в Київській області, індекс споживчих цін у першому кварталі 2016 року становив 101,7 (проти 120,8 відсотка за аналогічний період торік).

Найбільше на ринку продовольчих товарів подорожчали фрукти та продукти переробки зернових (на 13,1 і 9,2 відсотка відповідно).

Спостерігаємо динаміку зросту цін на масло, сири, кисломолочну продукцію, овочі, сметану, молоко, олію, рибу та продукти з риби, макаронні вироби, хліб у діапазоні від 2 до 6 відсотків.

Водночас, на третину знизилися ціни на яйця. У середньому на 5-6 відсотків подешевшали сало, м’ясо та продукти з них.

У той же час ціни на алкогольні напої підвищилися на 5 відсотків.

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли майже на 4 відсотки, що головним чином спричинено підвищенням цін на електроенергію (на 25 відсотків), водопостачання (на 15 відсотків) і каналізацію (на 10 відсотків).

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла подорожчали на 1,6, зокрема, праски – на 7,5, пральні машини – на 4,6, плити – на 2,6 відсотка.

П’ятивідсоткове зростання цін у сфері охорони здоров’я пов’язане з подорожчанням фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання на 6,3 відсотка.

У сфері відпочинку та культури ціни зросли майже на 10 відсотків – в основному через подорожчання на третину туристичних послуг.

 

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.