ОБЛАСНА РАДА ЗНИЩУЄ «ЧАС КИЇВЩИНИ», але Ми не здаємося, бо Закон на нашому боці

Категорія: ВажливоМатеріали номера

IMG_3943

Наше друковане видання, повна назва якого Комунальне підприємство Київської обласної ради «Поліфаст» – редакція газети «Час Київщини», цьогоріч, належним чином зібравши трудовий колектив, колегіально вирішило долучитися до процесу роздержавлення на першому його етапі. Тобто, відповідно до Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». У належні терміни – до кінця березня ц.р. ми сповістили про це співзасновників – облдержадміністрацію і обласну раду. КОДА, виконуючи алгоритм роздержавлення, вийшла зі складу співзасновників. А от регіональний парламент усе «тягнув резину». Причому всупереч закону. І зрештою, вчора стало зрозуміло чому. У сесійній залі того дня «засмерділо» від кулуарної змови, здатної поставити хрест на існуванні нашої газети.

З’ясовується, на одному зі своїх засідань, яке відбулося ще 20 квітня, постійна комісія з питань управління комунальною власністю, приватизації, ЖКГ та впровадження енергозберігаючих технологій рекомендувала облраді затвердити статути комунальних підприємств у новій редакції. Зокрема, і КП КОР «Поліфаст». Нам незручно про те писати, але трудовий колектив ніхто не поставив до відома, що в його долі очікують зовсім не ті зміни, на які він сподівався, коли одним із перших у державі серед комунальних друкованих ЗМІ, ще 12 лютого, вирішив реформуватися.

Облрада як співзасновник «ЧК» мала в місячний термін після надходження пропозиції трудового колективу редакції ухвалити рішення про реформування. Але цього не було дотримано.

2 червня відбулася сесія Київської обласної ради, яка ухвалила зміни до статуту низки комунальних підприємств і призначила їм нових керівників. Невідомим чином депутати цієї поважної установи з абревіатурою КОР пішли на свідоме порушення згаданого закону, який забороняє те, що наробила своїм рішенням облрада. Нагадуємо, що п. 3 ст. 5. Закону про роздержавлення ЗМІ зауважує: «До завершення процесу реформування відповідних друкованих засобів масової інформації органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування, що є засновниками (співзасновниками) редакцій, забороняється проводити операції, наслідком яких може стати відчуження майна редакцій, зокрема його продаж, обмін і застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача та реалізація для погашення заборгованості, передача в оренду, внесення його до статутних (складених) капіталів суб’єктів господарювання, передача в управління та проведення операцій із борговими вимогами й зобов’язаннями (факторинг)».

Проте рада призначила гендиректором КП «Поліфаст» Валерія Ситника на рік на умовах контракту (імовірно, йдеться про керівника державного спеціалізованого видавництва «Здоров’я») замість директора-головного редактора. І про газету в тім рішенні ні пари з вуст, немов її не існує! Вочевидь, що лобістська група в облраді поклала око на складову частину нашого підприємства – друкарню у Фастові, а заодно й на регіональний медійний ресурс.

Головний медіа-юрист, секретар Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, дізнавшись напередодні про підготовку підступного рішення обласної ради, прокоментувала його на своїй сторінці в Фейсбук:

«У разі прийняття рішення облрадою буде порушено ст. 5 ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» та ст. 46 ЗУ «Про місцеве самоврядування». Лобіюють це рішення депутати від Опозиційного блоку Київської обласної ради. Юрій Павленко дуже прошу розібратися й не допустити порушення Закону!».

Вона назвала це спробою забрати приміщення редакції «Часу Київщини», яка подала документи на реформування ще взимку:

«У КП «Поліфаст», яке є редакцією газети, планують унести зміни: замість директора-головного редактора хочуть призначити директора на сесії… Ганна Старикова підтвердила, що це питання погоджено. Чому досі не погоджено і не ухвалено питання реформування газети і редакції? Це рішення мали б прийняти до 12 березня! Жодних політичних переваг і упереджень, але з огляду на ті рішення, які ухвалюються, список «Ворогів реформування преси», який НСЖУ оновить до 6 червня, буде змінено й доповнено!».

Уже, коли «сталося те, що сталося», Тетяна Котюжинська зауважила: «Рішення прийнято без обговорення – найцинічніше, що воно не відповідає закону й оголошене як таке, що ухвалюється «через роздержавлення газети»!»

Звісно, газета звертатиметься із судовим позовом на таке рішення, інформуватимемо й прокуратуру, Національну спілку журналістів України, Держкомтелерадіо про гембель, нишком влаштований нам облрадою.

Сподіваємося, що наш читач не залишиться байдужим до спроб декотрих містечкових політиків покласти до кишені головну газету краю!

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.