Мученицька смерть у «Рідній оселі»

Категорія: Матеріали номера

Майже рік тому – увечері 8 червня 2015-го на нафтобазі БРСМ у Васильківському районі розгорілася одна з наймасштабніших і трагічних пожеж в історії України. Тоді загинуло п’ятеро й потерпіло 15 осіб. Та от і цьогорічне літо медіа знову зустріли передовицями зі страшними заголовками та вражаючими телесюжетами про іншу, ще жахливішу, з огляду на кількість жертв, вогняну катастрофу на терені Київщини. Серед ночі 29 травня в селі Літочки Броварського району в приватній двоповерховій будівлі виникла пожежа, унаслідок якої загинуло 17 громадян. Наступного дня, відповідно до рішення Президента Петра Порошенка, у столичній області було оголошено жалобу за людьми, які померли мученицькою смертю.

«Закорочення» сумління чи недбалість?

З’ясувалося, що в цьому обійсті господар вигорілої майже вщент споруди – приватний підприємець, організував проживання літніх людей. За злою іронією долі, цей заклад мав назву «Рідна оселя». Ліжко-місце в хостелі з доглядом обслуговуючого персоналу коштувало для пенсіонерів від 6 до 9,6 тис. гривень на місяць. Про це з тимчасовими постояльцями бізнесмен укладав договори. У момент загорання в двоповерхівці перебувало 35 осіб (загалом на обліку їх було 40). Вочевидь, більшість із них уже спала, а коли вогонь почав стрімко охоплювати легкозаймисті конструкції та матеріали, яких під час будівництва хостелу не жалкували (наочний приклад того, чого варте утеплення пінопластом!), у багатьох стареньких уже не було сил рятуватися.

Чотири з половиною години тривала ліквідація цієї пожежі – на місці події працювало 28 одиниць техніки й майже сотня бійців ДСНС. Спершу місцевим мешканцям, а згодом і пожежникам удалося вивести живими з полум’я 18 людей, п’ятеро з них зазнали опіків різного ступеня тяжкості. Їх госпіталізували до Броварської райлікарні. Іншим уже ніхто не міг допомогти – вони трагічно відійшли в кращий світ. Зауважимо, що серед жертв – санітарка притулку. Останні хвилини її життя можна назвати геройськими. Адже їй вдалося вивести надвір одного підопічного. А от спроба порятувати ще когось завершилася для жінки фатально.

Попередньо, за висновком експертів із числа правоохоронців, пожежників і матеріалів перших допитів, імовірною причиною інциденту в Літочках є загорання телевізора через закорочення всередині нього. Про підпал наразі не йдеться. Також поліція розробляє інформацію про можливу технологію незаконного позбавлення житла пенсіонерів, узятих прихистком на утримання.

Перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян повідомив, що власника згорілого об’єкта затримали, а за фактом резонансної події слідчі поліції області розпочали кримінальне провадження відповідно до ч. 2 ст. 270 (Порушення встановлених правил пожежної безпеки) ККУ. У справі вже допитано кількадесят свідків, зокрема, родичів жертв, і призначено майже тридцять експертиз і досліджень. Під час обшуків вилучено документи, серед яких – договори й медичні книжки клієнтів. Для фігуранта розслідування «світить» в’язничний термін від 3 до 8 років. Усе залежить від того, з яким результатом завершиться перевірка робочих версій щодо причин трагедії та інформації про те, що згадані готельні послуги пенсіонерам надавали нелегально. Є багато запитань і щодо масштабів діяльності такого сервісу. Принаймні правоохоронці вже знають про належність підозрюваному ще кількох подібних закладів, законність роботи яких теж під великим сумнівом. Так само сумнівною є і дотримання належних стандартів і норм перебування на повному утриманні людей похилого віку – санітарних, безпекових, харчування й медичного нагляду.

Інтригуючою виявилася історія з обранням запобіжного заходу для власника погорілого хостела Олега Дмитренка, якому повідомили про підозру після відкриття кримінального провадження. Слідчі наполягали на взятті під варту. Проте на першому засіданні в Броварському районному суді фігуранта розслідування відпустили. А от наступного дня служителі Феміди ще раз «переважили» всі аргументи «за» і «проти» й таки ухвалили рішення заарештувати Дмитренка на два місяці до столичного СІЗО. Суддя зауважив: підозрюваний таки може переховуватися від слідства, впливати на свідків або нищити докази.

Чим завершиться ця історія: унормуванням чи черговою «перетряскою» бізнесу?

В Уряді відповідальним за моніторинг і управління в цій ситуації призначили віце-прем’єра Геннадія Зубка. Обласна влада теж негайно відреагувала на жахливу новину з Бориспільщини і того ж ранку створила оперативну комісію з представництвом усіх голів РДА краю і силовиків. Голова КОДА Максим Мельничук провів спецбрифінг, де розповів про вживані владою кроки.

– Цю трагедію потрібно актуалізувати на всю країну. Адже ми знаємо, що нині існує велика кількість подібних будинків, де мешкають не лише пенсіонери, а й водії маршруток, будівельники… Президент України доручив створити надзвичайну комісію, яка вирішує питання всіх потерпілих. У Літочках працює оперативний штаб, де спільно з працівниками ДСНС, Нацполіції, прокуратури і СБУ відпрацьовуємо заходи мінімізації наших втрат. Також вони мають якомога швидше привести до ладу систему функціонування таких закладів. Будинок, в якому мешкали майже сорок осіб похилило віку, був «невидимкою»: його не перевіряли жодні інстанції, він працював без дозвільних документів і належної протипожежної безпеки. Саме це спричинило трагічні наслідки. Безвідповідальність і байдужість призвели до загибелі людей, – сказав очільник облдержадміністрації, який виїздив на місце жахливої пожежі. – Ми не допустимо повторення подібного інциденту.

Надалі засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відбувалися щоденно під головуванням Максима Мельничука або його заступників. Також у роботі комісії брала участь і голова облради Ганна Старикова. Там також обговорювали необхідність і можливості переведення потерпілих у пожежі в Літочках до інших установ. Ухвалено й рішення перевірити всі приватні об’єкти будівництва соціального типу. Можливо, створять і єдиний реєстр усіх приватних закладів, що надають у регіоні послуги соціального характеру: оздоровлюють дітей, здійснюють лікувально-рекреаційний сервіс, доглядають за людьми похилого віку.

Нардеп Ольга Богомолець зауважила: із цієї трагедії необхідно зробити правильні висновки. Зокрема, чітко вибудувати законодавчу базу легалізації приватних хоспісів, де хворі й старенькі можуть безпечно проживати й лікуватися. Доцільно звернути увагу також на зміни, яких потребують державні заклади соцзахисту, аби вони розвивалися та були конкурентоздатними.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я КОДА Олега Ременника, один із потерпілих у стабільно критичному стані перебуває в обласному опіковому центрі, а 15 осіб переведено до будинку для престарілих у с. Воропаєве Вишгородського району. Тіла загиблих передадуть родинам для поховання. Але є суттєвий нюанс – у МВС вказують, що без ДНК-експертизи опізнати більшість тіл неможливо.

А от у ДСНС Київської області зазначають: цей заклад, можливо, навіть умисне, облаштували в приватному будинку. Тому пожежники не мали права перевіряти його на дотримання правил протипожежної безпеки. Добре, що нині воно в усіх таки з’явилося. Прикро, що такою великою ціною…

Підготував Геннадій КАРПЮК

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.