Мораторій на промисловий вилов риби: чи законне рішення депутатів?

Категорія: ВажливоМатеріали номера

Нещодавно постійна комісія Київської обласної ради з питань екології ухвалила рішення про винесення на розгляд сесії питання щодо встановлення мораторію на промисловий вилов риби в Канівському та Київському водосховищах терміном на два роки.

– Екологічна ситуація в області загалом достатньо складна через низку причин. Це нераціональне використання природних ресурсів, у тому числі, водних живих, тотальна вирубка лісів, наслідки Чорнобильської катастрофи, переповненість сміттєзвалищ і полігонів, – коментує перший заступник голови КОДА, депутат обласної ради Лев Парцхаладзе. – Тому сьогодні гостро постало питання введення мораторію на промисловий вилов риби. Це ні в якому разі не перешкода для здійснення господарської діяльності, а єдина можливість і необхідність зберегти водні живі ресурси цих водойм.

За словами Льва Парцхаладзе, нині готується відповідний проект рішення для винесення питання на розгляд найближчої сесії ради та розробляється вся технічна документація.

– Утрата популяції аборигенних сортів риби у водоймах унаслідок промислового вилову підприємствами може призвести до незворотних наслідків. Київському водосховищу до сих пір не вдається повністю відновити екосистему після катастрофи шестирічної давності – тоді після об’ємного зливу води у водойму впав лід і розчавив більше тисячі тонн риби. Проводилося навіть штучне зариблення. Промисловий вилов тут має дуже великі ризики, – підкреслив Лев Парцхаладзе.

Однак таку депутатську ініціативу розкритикували посадовці Держрибагентства України. Вони стверджують, що, відповідно до статті 11 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», до компетенції місцевих державних адміністрацій входить «розроблення, затвердження і реалізація місцевих програм охорони, використання та відтворення водних біоресурсів». Водночас запровадження мораторію є обмеженням господарської діяльності, регулювання якої, відповідно до закону, здійснюють Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері рибного господарства та рибної промисловості – Мінагрополітики, а також центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства, – Держрибагентство.

– Ініціативу з введення мораторію ми не підтримуємо. Лише запровадження мораторію не є вирішенням проблеми – ніхто не припинить ловити рибу через це. Просто збільшиться кількість хабарів представникам контролюючих органів. Питання потрібно вирішувати комплексно: рибний патруль, який розпочне роботу вже в червні, сучасні системи електронного моніторингу вилову, організації підприємців, які допомагатимуть контролювати водойми від браконьєрського вилову, – повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.