Вибачайте, браття туркмени, нині танки потрібні нам самим!

Категорія: Про що говорять

Іще вчора небайдужі українці широко підтримували волонтерський рух, завдяки якому в умовах пробуксовуючого державного механізму, вдалося швидко відновити матеріально-технічне забезпечення наших підрозділів, які перебували в зоні проведення АТО, та створити боєздатну армію. Пам’ятаю, як ще зовсім нещодавно один приятель-волонтер збирав «із Миру по нитці» кошти на капітальний ремот БТРівського двигуна ЯМЗ-238 для «підшефного» підрозділу в зоні бойових дій.

Водночас деякі спритні ділки навпаки вдаються до спроб продажу продукції військового призначення. Зауважмо, що її реалізація відбувається не всередині нашої воюючої держави, а вазагалі, за межі країни. Погодьтеся, не зовсім зручний час обрано для конверсії.

На такі розмірковування навів один із випадків, що днями стався на митному посту «Святошин», де співробітниками Управління боротьби з митними правопорушеннями та працівниками посту було припинено спробу вивезення за межі митної території України двигунів для танків без відповідних дозвільних документів.

Водночас для митного оформлення одним з українських підприємств було подано декларацію на дизельний двигун V-12 для газових компресорів та електрогенераторів. Пильними працівниками митниці після додаткового огляду та залучення експертів із НДІ ЗСУ було встановлено, що задекларований товар є нічим іншим, як дизельним двигуном типу В-46 для танків Т-72 та самохідних артустановок.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил, а матеріали справи передано до СБУ для проведення досудового розслідування за ознаками злочину, передбаченого ст.333 Кримінального кодексу України.

Цікавим є той факт, що перевізником цього товару значилася одна з фірм міста Горлівка Донецької області, а сам вантаж прямував до Туркменістану. Тож можливо, що зовсім скоро цей двигун помчить українську відремонтовану бойову машину на захист рубежів нашої держави. І не виключено, що в районі тієї самої Горлівки.

Олександр Печененко

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.