Нуль цілих, нуль десятих газу з Росії

Категорія: Важливо

Саме такий відсоток природного газу цьогоріч «отримала» Україна від свого північного сусіда. І відбувалося це з ініціативи української сторони, адже газ із Європи нині дешевший, ніж із Росії.

Про поставки газу до України та загалом про проблеми й запровадження заходів з ефективного використання енергоресурсів йшлося на засіданні Національної ради реформ із питань енергоефективності під головуванням Президента Петра Порошенка, яке відбулося у вівторок.

Глава держави наголосив, що Україні вдалося суттєво знизити імпорт газу, обсяг якого на сьогодні значно менший, ніж обсяг реверсних постачань, які ми змогли забезпечити завдяки ефективній співпраці з Європейським Союзом. За підсумками минулого року, частка імпорту газу з Росії в 1,7 раза була меншою, ніж обсяг імпорту газу з Європи.

– Упровадження заходів з енергоефективності може значно скоротити й рахунки домогосподарств, про які сьогодні так багато говорять політики, – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що проведення цієї реформи дозволить упродовж п’яти років зменшувати імпорт природнього газу на 1-1,5 млрд м3 щороку, скорочувати витрати держави на субсидії на 3-5 млрд грн. щороку.

Петро Порошенко зазначив, що зміни не будуть обмежуватися лише приведенням тарифів до ринкового рівня. Держава повинна потурбуватися про ефективну інфраструктуру енергопостачання, впровадження сучасних енергоощадних технологій, зменшення частки енергоємних виробництв у структурі економіки та запровадження стимулів для впровадження заходів енергоефективності.

– У першу чергу, українці мають відчути поліпшений сервіс, гідне ставлення до себе, як до реального власника будівель, прозорість розрахунків – вони мають на це право та можливість самим регулювати об’єми отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього й робляться реформи, – підкреслив Президент.

Мовою цифр

Якщо 2013 року 92 відсотки імпортного газу ми отримували з Росії, то 2014-го знизили цей показник до 74 відсотків. За підсумками минулого року він становив уже 37 відсотків – із тенденцією до скорочення. Цього року відсоток становив нуль. Диверсифікація маршрутів енергопостачання, поява конкурентних джерел вкупі зі зниженням світових цін на нафту та газ спонукали до зниження ціни на газ із 337 доларів в I кварталі 2015 року до 227 доларів в IV, і на цей рік ми говоримо про ціну 160-180 доларів за 1 тис. м3, констатував Глава держави.

За офіційними даними Міжнародного енергетичного агентства, енергоємність ВВП України в більш ніж у 2,5 раза вища, ніж у країнах ОЄСР. В Україні питоме споживання енергоресурсів на квадратний метр житла є на 60-70 відсотків більшим, ніж у середньому в країнах ЄС, а використання газу для опалення м2 – у 2-2,5 раза більше.

Україна має підприємства теплокомуненерго із застарілим обладнанням і тепломережами, де втрачається до 30 відсотків тепла. Із 18,6 мільярда кубів, які щороку йдуть на опалення та інші потреби населення, два з половиною мільярди втрачається в системі централізованого постачання дорогою до домогосподарств.

 

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.