Кринична вода – дитяча біда

Категорія: ВажливоЗдоров'яМатеріали номера

IMG_2944

Нескінченні весняно-літні зливи наповнюють не лише наші водойми, сприяють росту зернових і городини, а й істотно впливають на стан питної води. Особливо в колективних і приватних криницях населених пунктів краю. Адже характеристики питної води, як стверджують фахівці, найбільше змінюються під час розтавання снігу та тривалих опадів. Тож в якому стані перебувають приватні джерела краян?

Пожинаємо плоди хімізації агровиробництва

– Ще кілька років тому майже кожна третя криниця області мала перевищення вмісту нітратів. Нині ми виходимо на сумну стійку позначку, коли вже кожен другий колодязь у переважній більшості населених пунктів Київщини має істотне – від 1,5 до 4 разів – перевищення гранично допустимих нітратних концентрацій, – наводить тривожну статистику Галина Гринчук, директор обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України. – Більше того, через нітратні накопичення в колодязній воді щороку реєструються поодинокі випадки смертельного отруєння немовлят.

Діагноз «метгемоглобінемія», через який відбувалися летальні випадки в малюків, зумовлений використанням колодязної води в сумішах для дитячого харчування та продуктів, в основному рослинного походження, з високим рівнем вмісту нітратів. Із 2010 року, згідно з постановою Головного держсанлікаря країни, проводиться постійний моніторинг стану питної води у водопровідних мережах і криницях населених пунктів області. І якщо в перших він більш-менш прийнятний, то в других змушує санлікарів бити на сполох. 2011 року в області зафіксували 5 смертельних випадків метгемоглобінемії в дітей. 2013-го – вісім, надалі цей показник трохи знизився, але загроза життю від цього не зменшилася.

За словами Галини Миколаївни, ми пожинаємо плоди багаторічного неконтрольованого, усупереч застереженням санлікарів, використання мінеральних, особливо органічних добрив, як на ланах сільгосппідприємств, так і на приватних ділянках. Із різних видів хімічних забруднювачів найнебезпечнішими є нітрати. Вони накопичуються в рослинах через підвищений вміст добрив у ґрунті.

– У гонитві за прибутками сільгоспвиробники та приватні огородники забувають, – підкреслює Галина Гринчук, – про істину: що занадто, то не здраво, тобто не на здоров’я.

Вона нагадує: щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії міського, районного або міжрайонного відділу облцентру. Прейскурант цін на «паспорт здоров’я» питної води затверджений Кабінетом Міністрів, підкреслює директор облцентру. І він не є «захмарним», на відміну від деяких ліків, на які люди змушені витрачати чималі гроші через «букети» хвороб унаслідок споживання хімічно забрудненої води.

Підступність нітратного перевищення ГДК у тому, що люди здебільшого сприймають воду за її смаковими якостями або зовнішніми показниками.

– А концентрація нітратів, навіть у смертельних дозах, не змінює зовнішніх характеристик води – вона залишається чистою, прозорою, не має запаху, – розтлумачує Галина Миколаївна. – Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки збільшує її токсичні властивості майже на 40, а в деяких випадках і на 85 відсотків, – наголошує вона.

Як нітрати викликають кисневе голодування

«ЧК» на власні очі побачив, як відбувається дослідження питної води. У санітарно-гігієнічній лабораторії кількісні показники солей важких металів визначають на атомно-сорбційному спектрофотометрі «Сатурн-4». Це сучасне обладнання, яке допомагає з високою точністю виявити хімічні домішки у воді. Про це дізнаюся від Олександра Рибачука, заступника директора – завідувача відділу дослідження фізичних і хімічних факторів облцентру. Він демонструє щойно заповнений протокол досліджень криниці одного з мешканців села Києво-Святошинського району. У ньому три графи-стовпчики – з розчиненими у воді більш аніж 20 металами, їхніми кількісними показниками та гранично припустимі концентрації у відповідності з нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я.

– Родина цього мешканця може почуватися спокійно, – зазначає Олександр Миколайович. – Майже всі показники води, окрім заліза, набагато менше припустимих норм. Залізо – на межі, тому треба й надалі відстежувати стан свердловини.

– У чому полягає механізм смертельного отруєння нітратами й чому від нього найперше потерпають немовлята? – запитую в нього.

– Метгемоглобін – це одна з форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії, тобто кисневого голодування в людини, особливо дітей. У немовлят і дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебіг хвороби. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50 відсотків від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

За словами санлікаря, перебіг хвороби в дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Унаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

І ще він нагадує: ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж вирощені пізніше у відкритому ґрунті. Тому думайте самі, приймайте рішення свідомо – що й у якій кількості давати дитині та споживати самому.

Стан колодязної води за вмістом нітратів

Назва міста, району Загальна кількість проб води в колодязях Кількість проб, що не відповідають санітарним нормам Показник перевищення ГПК
Білоцерківський, Сквирський і Таращанський райони 852 429 у 3-4 рази
м. Біла Церква 60 44 у 1,4 раза
Бориспільський район 24
Броварський район 17 8 у 2 рази
Васильківський район 49 16 у 1,5–2 рази
Баришівський, Згурівський, Яготинський райони 70 34 у 2 рази
Іванківський і Поліський райони 45 25 у 2 рази
Києво-Святошинський район 25 11 у 2,3рази
Обухівський район 24 11 у 2,5 рази
Ірпінський регіон 44 23 у 2,2 рази
Фастівський район 79 45 у 1,5-2 рази
Макарівський район 49 17 у 1,5-2 рази

Підготовлено за даними обласного лабораторного центру Державної санітарно-епідеміологічної служби України

 

КОРИСНО ЗНАТИ

Як уникнути метгемоглобінемії

Не готуйте дитячі суміші з колодязної води неперевіреної якості

Не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявних результатів лабораторних досліджень на вміст у них нітратів

Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких є гниль і цвіль

Не давайте дітям салати зі свіжих овочів, що перебували за кімнатної температури понад дві години: за цих умов також наростає вміст нітритів (азотистої кислоти)

Двічі на рік (у весняний та осінній періоди) треба проводити профілактичну дезінфекцію води в колодязі з наступним лабораторним контролем

За перших клінічних проявів отруєння в дітей ( проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкірних покровів) потрібно негайно звертатися за кваліфікованою меддопомогою.

Для аналізу спускати воду з крана 15 хвилин

Для проведення повноцінного санітарно-хімічного та бактеріологічного аналізу води потрібно дотримуватися деяких обов’язкових правил. Воду з свердловини, водопровідного крана потрібно спускати впродовж 15 хвилин. Із природного джерела її можна просто набрати.

Для достовірного хімічного аналізу водозабір достатньо провести протягом доби, для бактеріологічного контролю із «живого» джерела це необхідно зробити впродовж двох годин до початку проведення лабораторних досліджень.

В усіх випадках потрібні ємкості не менше ніж півтора літра. Для цього можна використовувати як скляну банку, так і пластикову пляшку з-під простої води.

Глибина свердловини якість не гарантує

Побутує думка, що чим глибша свердловина, тим якісніша повинна бути вода. Працівники обласного лабораторного центру ДСЕСУ це категорично спростовують. За їхнім твердженням, трапляються випадки, коли перевищення нітратів або вміст солей важких металів фіксуються на глибині водозабору від ста й більше метрів.

Не потрібно заспокоювати себе й тим, що якщо в сусідів, скажімо, гарні показники якості води на глибині 20 метрів, то й споживачеві достатньо буде мати свердловину такого ж «горизонту водозабору». Подібна лінійна залежність не завжди й не усюди має місце, підкреслюють в облцентрі, і рекомендують проводити повний аналіз для кожної нової свердловини. Через три-чотири роки його доцільно повторювати. А воду в криницях на вміст нітратів необхідно обов’язково перевіряти кожні півроку. Атмосферні опади здатні суттєво змінювати характеристики води кожного періоду року. Водночас на стан підземних вод неабиякий вплив мають поверхневі джерела забруднення.

Скільки пити

Дієтологи радять виходити із таких співвідношень: 40 мл на1 кгваги дорослої людини. Бутильованої води європейці, за статистикою, п’ють в 1,5-2 рази більше, ніж у нас. Цікаво, що серед європейських країн за кількістю вживання питної води на людину найбільший показник в Італії. І там же найменший відсоток захворюваності на гіпертонію. Пояснення медиків просте: за регулярного прийому не менше ніж 1,5-2 л води в день кров стає більш рідкою, судини еластичними, клітини організму краще працюють, а рівень холестерину залишається в нормі.

Секрети живильної вологи

В усіх так званих районах довгожителів суттєвим фактором збереження здоров’я вчені вважають склад питної води.

– Дуже корисна так звана м’яка вода, у якій налічується мало іонів кальцію – не більше 20 мг/л. За високого вмісту солей кальцію у воді остання стає лужною, що шкідливо для здоров’я. А коли солей кальцію мало або вони зовсім відсутні, вода стає трохи кислою, що сприятливо впливає на організм людини. Для порівняння: в Японії у воді 5 мг/л іонів кальцію, у Дніпрі – 45. Звідси й така різниця у тривалості життя, – вважає Микола Друзьяк, академік Міжнародної академії наук з екології та безпеки людини і природи.

Як підкреслює академік, підкислена вода підвищує кислотність крові. Процеси окислення взагалі важливі для нашого організму. Кисень окислює білки, жири та вуглеводи, надаючи людям життєву енергію та посилюючи забезпечення всіх органів киснем. Саме тому медики, нагадує Микола Друзьяк, радять включати до раціону більше продуктів, що «підкислюють» кров – цитрусових, фруктів, овочів, квашених овочів і сухе вино. Вони здатні нейтралізувати шкідливий вплив лужних продуктів.

Микола ЗАКРЕВСЬКИЙ

Копіювання, цитування, публікація і републікація або ж інше поширення авторських матеріалів, у т.ч. окремих частин текстів чи зображень (за винятком копіювання для приватного використання), розміщених на веб-ресурсах видання, без письмового дозволу «ЧК» забороняється і захищається Законом України «Про авторське право і суміжні права». Дозволяється цитування матеріалів без отримання попередньої згоди за умови розміщення у тексті обов’язкового посилання на «ЧК». Для інтернет-ресурсів є обов’язковим розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовану статтю у тексті.